Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


3300 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013
16:09

Τα επίπεδα παραλογισμού έχουν ξεπεράσει κάθε όριο μέτρησης σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις. Ακούμε για την μία αποκρατικοποίηση μετά την άλλη σε εύλογα τιμήματα που θα βοηθήσουν στην έξοδο της Ελλάδα από την κρίση και άλλα τέτοια.

Ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είχε οριστεί αρχικά στο γελοία υψηλό ποσό των €50ΔΙΣ εκ των οποίων τα €15ΔΙΣ έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί έως το 2012.

Για όποιον δεν το έχει καταλάβει, αντί για αποκρατικοποιήσεις €50ΔΙΣ, έχουν σχεδόν γίνει μέσω ΤΧΣ κρατικοποιήσεις €50ΔΙΣ.

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
1689 αναγνώστες
6 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013
15:42

Η μετοχή της ΑΛΦΑ διαπραγματεύεται και ως ADR στην OTC αγορά των ΗΠΑ. Μία κοινή μετοχή αντιστοιχεί σε 4 ADR. Παρακάτω φαίνεται το διάγραμμα της απόδοσης της κοινής μετοχής και του ADR για το τελευταίο έτος.

Είναι οφθαλμοφανές ότι η κοινή μετοχή και το ADR κινούνταν με σχεδόν απόλυτα όμοιο τρόπο μέχρι και την αποκοπή του δικαιώματος της ΑΛΦΑ. Αυτό συνέβη γιατί οι κάτοχοι του ADR δεν θα έπαιρναν τα δικαιώματα στα χέρια τους αλλά ο θεματοφύλακας του ADR θα τα πουλούσε και θα τους έδινε τα χρήματα.

Η περίπτωση αποκτά ενδιαφέρον μιας και στις 10 Ιουνίου που έγινε η αποκοπή για την πληρωμή των χρημάτων, το ADR αρχικά έπεσε όπως έπρεπε αλλά στη συνέχεια άρχισε να ανεβαίνει όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα.

Σύμφωνα με το χτεσινό κλείσιμο που είναι $0,52 το ADR διαπραγματεύεται σε αντίστoιχη τιμή της κοινής μετοχής ίση με €1,55.

$0,52 x 4 = $2.08   -    $2,08 / 1,34 ( €/$) = €1,55

Οπότε το ADR διαπραγματεύεται με premium 269% σε σχέση με την κοινή μετοχή χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Η τιμή στην οποία θα έπρεπε να διαπραγματεύται είναι $0,14.

Για να εκμεταλλευτώ αυτή την διαφορά έχω πουλήσει ανοικτά ADR και έχω αγοράσει αντίστοιχης αξίας κοινές μετοχές της ΑΛΦΑ. Μόλις έχει τελειώσει όλη η διαδικασία της ΑΜΚ της ΑΛΦΑ και ανοίξει πάλι το βιβλίο του θεματοφύλακα για την δημιουργία νέων ADR τότε το premium θα καταρρεύσει άμεσα.

Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1298 αναγνώστες
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013
12:47

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
3 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1689 αναγνώστες
11 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013
12:41

Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζων είναι γνωστοί εδώ και καιρό και η τιμή διάθεσης είναι πλέον πολύ δύσκολο να αλλάξει μιας και οι μέρες που απομένουν για τις ανακοινώσεις δεν είναι πολλές.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ΚΜΟ 50 ημερών στα €0,735 άρα αν ανακοίνωνε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σήμερα η τιμή διάθεσης θα ήταν €0,3675. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα νέα κεφάλαια είναι €9,75ΔΙΣ τότε οι νέες μετοχές θα είναι 26,531ΔΙΣ και μαζί με 1,226ΔΙΣ υφιστάμενες μετοχές μας κάνουν σύνολο 27,757ΔΙΣ.

Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας με τιμή €1 θα είναι €27,757ΔΙΣ, θα έχει ίδια κεφάλαια περίπου €7,621ΔΙΣ και τιμή προς λογιστική αξία 3,64.

Στα υψηλά του 2007 η Εθνική είχε ίδια κεφάλαια €6,208ΔΙΣ, κεφαλαιοποίηση €22,309ΔΙΣ και τιμή προς λογιστική αξία 3,59.

Το 2007 η τράπεζα είχε μη εξυπηρετούμενα δάνεια 3,6% και κάλυψη προβλέψεων 86%. To 2012 η τράπεζα είχε μη εξυπηρετούμενα δάνεια 18,3% και κάλυψη προβλέψεων 53,5%.

Το να αγοράζει ΕΤΕ κάποιος σε αυτά τα επίπεδα δεν έχει καμία οικονομική λογική.

Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1676 αναγνώστες
3 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013
13:19

Ο διευθυντής του Capital.gr έγραψε σήμερα ένα άρθρο με τίτλο "Τι πειράζει λίγος πληθωρισμός;" χρησιμοποιώντας κάποια επιχειρήματα που είναι γνωστά και πολλάκις ειπωμένα. Δυστυχώς ο πληθωρισμός είτε λίγος είτε πολύς δεν έχει απολύτως κανένα οικονομικό όφελος. Ο πληθωρισμός στο σύνολο μιας οικονομίας προκαλείται από την δημιουργία νέου χρήματος εκ του μηδενός το οποίο διοχετεύουν στο σύστημα οι κεντρικές τράπεζες. Το χρήμα από μόνο του δεν έχει κάποια συγκεκριμένη αξία από την στιγμή που κάποιος μπορεί να το δημιουργήσει εκ του μηδενός σε απεριόριστες ποσότητες. Αν κάποιος δημιουργήσει λίγο χάνει λίγο την αξία του, αν δημιουργήσει πολύ χάνει πολύ την αξία του.

Στο άρθρο διατυπώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

1. "Μήπως, λοιπόν, θα ήταν καλό να υπάρχει λίγος πληθωρισμός, αν αυτός βοηθούσε τον κόσμο να ανασάνει;"

Ο πληθωρισμός δεν βοηθάει τον κόσμο να ανασάνει αλλά αντίθετα πνίγει τον απλό κόσμο. Αυτό συμβαίνει γιατί από την δημιουργία νέου χρήματος ωφελούνται όσοι είναι πιο κοντά στην μηχανή που το παράγει (τράπεζες, κυβερνήσεις). Μέχρι το νέο χρήμα να φτάσει στον απλό πολίτη έχει ήδη χάσει την αξία του και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

2. "Όταν ένα νόμισμα έχανε την αξία του κατά 60% ή 80%, τότε ήταν σαν να κουρευόντουσαν αντίστοιχα οι απαιτήσεις των δανειστών, εφόσον είχαν αγοράσει ομόλογα της χώρας."

Η υποτίμηση ενός νομίσματος κατά 60%-80% μπορεί να κουρεύει τις απαιτήσεις των δανειστών αλλά είναι εντελώς άδικη προς αυτούς που δεν δανείστηκαν και ήταν συνετοί. Ο απλός πολίτης που αντί να δανείζεται και να σπαταλά χρήματα αποφάσισε να αποταμιεύσει, βλέπει με λύπη τις οικονομίες του να χάνουν την αξία τους ενώ ταυτόχρονα ο γείτονας του που πήρε διακοποδάνεια, εορτοδάνεια κλπ επιβραβεύεται με την μείωση του χρέους του και δεν χάνει μιας και δεν έχει αποταμιεύσεις.

3. "Παρά τους φόβους των Γερμανών ότι ο πληθωρισμός θα τους διαλύσει την θαλπωρή που τους προσφέρει το μάρκο (ευρώ), η αλήθεια είναι ότι λίγος πληθωρισμός δεν είναι απαραίτητο ότι βλάπτει. Αντίθετα, ο επίμονος πόλεμος ενάντια στο τέρας του πληθωρισμού δημιουργεί παρενέργειες."

Η άποψη ότι οι κακοί Γερμανοί δεν αφήνουν να γίνει τύπωμα δεν ισχύει. Μέχρι στιγμής οι Γερμανοί είναι μόνο λόγια όπως φαίνεται και από το παρακάτω γράφημα. Από το 2006 μέχρι σήμερα ο ισολογισμός της ΕΚΤ έχει τριπλασιαστεί μαζεύοντας ως "εγγύηση" ό,τι σκουπίδι κυκλοφορεί.

 

Η λύση δεν είναι ο πληθωρισμός αλλά ο αποπληθωρισμός και η μείωση των τιμών άμεσα η έμμεσα.

Άμεσα μέσω κάταργησης όλων των φόρων και τελών υπερ τρίτων, μείωσης των φόρων σε καύσιμα, μείωσης ή κατάργησης του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

Έμμεσα μέσω παύσης δημιουργίας νέων δανεικών χρημάτων από το πουθενά (ELA, ECB) τα οποία δίνουν την δυνατότητα στα κράτη μέσω των τραπεζων (LTRO, αγορά εντόκων γραμματίων) να συνεχίζουν την σπατάλη. Αυτή η σπατάλη στην οποία μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι είναι ήδη μέρος του συστήματος ανεξαρτήτως μεγέθους δημιουργεί σημαντικές στρεβλώσεις στις τιμές εις βάρος κάποιων άλλων. 

Μιας και είμαι της αντίθετης άποψης κάνω το ερώτημα: Τι πειράζει πολύς αποπληθωρισμός;

Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις