Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


1880 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013
19:07

Για την εταιρία Ambac Financial Group είχα γράψει τον Μάιο του 2011 όταν περιέγραφα τις κινήσεις του κοινού επενδυτικού λογαριασμού.

http://valueinvesting.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=31276&blid=160

Είχα κλείσει οριστικά την short θέση όταν η εταιρία κύρηξε πτώχευση το Νοέμβριο του 2010. Μάλιστα είχα καταγράψει και σε video λίγα δευτερόλεπτα της κίνησης της μετοχής μετά την ανακοίνωση.

Τον Μάρτιο του 2012 το σχέδιο εξόδου από την πτώχευση επικυρώθηκε από το δικαστήριο και οι μέτοχοι δεν δικαιούνται να λάβουν τίποτα. Στην τελευταία της ανακοίνωση η εταιρία μάλιστα προειδοποιεί τους μετόχους ότι οι μετοχές θα ακυρωθούν.

Τις τελευταίες μέρες η τιμή της μετοχής αυξήθηκε 400% χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Πούλησα ανοικτά σήμερα στο $0,17 για μια τελευταία φορά μιας και σε λίγο καιρό οι μετοχές θα πάψουν να υφίστανται.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
863 αναγνώστες
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013
17:26

Σεπτέμβριος 2007

 

Μάρτιος 2013

Αξιολογήστε το άρθρο 
8 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2314 αναγνώστες
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013
13:31

Η Herbalife είναι μια αμερικανική εταιρία συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία πωλούνται μέσω δικτυακού μάρκετινγκ. Παρόλη την μικρή οικονομική επιτυχία των περισσότερων αντιπροσώπων της, η εταιρία είναι μια μηχανή παραγωγής χρήματος για τους μετόχους. Παρακάτω φαίνεται το γράφημα της μετοχής μαζί με τις συναλλαγές εκτός ωρών κανονικής αγοράς με κάποια αριθμημένα σημεία που αναλύονται παρακάτω.

1. Τον Δεκέμβριο του 2012 ένας γνωστός hedge fund manager έκανε μια πολύωρη παρουσίαση στην οποία προσπάθησε να αποδείξει ότι η Herbalife είναι μια πυραμίδα που εκμεταλλεύεται ανυποψίαστους πολίτες που προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και οι αρχές πρέπει να την κλείσουν. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως έχει μια πάρα πολύ μεγάλη θέση short στην εταιρία και η μετοχή άρχισε να πέφτει απότομα από τα $42. Η εταιρία ανακοίνωσε πως θα κάνει παρουσίαση αντίκρουσης των επιχειρημάτων στα μέσα Ιανουαρίου.

2. Αρκετοί γνωστοί διαχειριστές κεφαλαίων άρχισαν να ανακοινώνουν ότι βγαίνουν long στην μετοχή με μεγάλα ποσοστά των κεφαλαίων τους στην περιοχή των $26-$30. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι κάποιοι από αυτούς είναι πολύ γνωστοί για τις επιτυχίες τους από short θέσεις οπότε το να βγαίνουν long έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

3, Η μετοχή έφτασε μέχρι τα $47 την ημέρα της παρουσίασης από την διοίκηση της εταιρίας για την αντίκρουση των επιχειρημάτων. Μιας και η παρουσίαση δεν απάνταγε ένα προς ένα όλα τα ερωτήματα τα οποία ήταν πάρα πολλά η μετοχή άρχισε να ξαναπέφτει.

4. Η πτώση εντάθηκε με την μετοχή να αγγίζει τα $29 την ημέρα που η New York Post λανθασμένα έγραψε πως η εταιρία είναι αντικείμενο έρευνας από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Τελικά η μετοχή μάζεψε όλες τις ζημιές της ημέρας μετά από την διάψευση του δημοσιεύματος.

5. Χτες μετά το κλείσιμο της αγοράς ένας πολύ γνωστός και μεγάλος διαχειριστής κεφαλαίων που έχει προσωπική κόντρα με τον διαχειριστή που έχει την short θέση ανακοίνωσε ότι κατέχει περίπου το 13% της εταιρίας και είναι σε συζητήσεις με την διοίκηση ακόμα και για πιθανή εξαγορά και η μετοχή έφτασε στα $47. από τα $38 που είχε κλείσει λίγο πριν.

Την επόμενη εβδομάδα η εταιρία ανακοινώνει αποτελέσματα τα οποία αν είναι καλά και συνοδευτούν και από κάποια είδηση στρατηγικής φύσης μπορεί να οδηγήσουν την μετοχή υψηλότερα. Πλέον το free float είναι μικρό με αρκετούς μεγάλους επενδυτές που δεν σκοπεύουν να πουλήσουν σε αυτά τα επίπεδα. Αν η μετοχή σπάσει με δύναμη τα επίπεδα των $50 μπορεί να οδηγηθεί πολύ υψηλότερα έστω και για λίγο με την βοήθεια και του κλεισίματος των short θέσεων.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την εταιρία Netflix που τέλη Οκτωβρίου 2012 ανακοίνωσε ότι κατέχει μεγάλη θέση ο ίδιος διαχειριστής κεφαλαίων σε επίπεδα κάτω των $70 και η μετοχή πήγε τις επόμενες δυο μέρες κοντά στα $90. Όταν η εταιρία ανακοίνωσε αποτελέσματα στα τέλη Ιανουαρίου 2013 η μετοχή ανέβηκε 70% τις επόμενες δύο ημέρες και συνεχίζει να ανεβαίνει.

Κατά την περίοδο της πρώτης πτώσης της μετοχής της Herbalife αγόρασα πάρα πολύ νωρίς και τελικά αφού πρόσθεσα στην θέση μου την έκλεισα και πολύ νωρίς απλά χωρίς ζημιές ή κέρδη. Όταν έπεσε απότομα την δεύτερη φορά αγόρασα σε αρκετά χαμηλό σημείο και πούλησα χτες στο after market μάλλον νωρίς μιας και συνεχίζει να ανεβαίνει. Για να εκμεταλλευτώ ένα πιθανό σενάριο καλών αποτελεσμάτων, σπασίματος αντίστασης στα $50-$55 και επικείμενου short squeeze θα αγοράσω call options κοντινής λήξης με τιμή εξάσκησης τα $60 χρησιμοποιώντας ένα μικρό μέρος των κερδών. 

Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
971 αναγνώστες
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013
12:32

Η κινέζικη Suntech Power Holdings είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλιακών πάνελ στον κόσμο. Ο κλάδος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω συνεχούς μείωσης των τιμών με αποτέλεσμα οι περισσότερες εταιρίες να παρουσιάζουν μεγάλες ζημιές. Το ίδιο συμβαίνει και με την συγκεκριμένη εταιρία η οποία πλεόν αντιμετωπίζει πρόβλημα και με τον δανεισμό της.

Μετά από κάποιες σχετικά θετικές ειδήσεις για τον κλάδο στις αρχές του Δεκεμβρίου η τιμή της διπλασιάστηκε όπως φαίνεται και στο γράφημα.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας σύμφωνα με το χτεσινό κλείσιμο είναι $287 ΕΚΑΤ. Τα έσοδα της τον τελευταίο χρόνο είναι $2,68 ΔΙΣ και οι ζημιές της $1,17 ΔΙΣ. Η καθαρή της θέση τον Μάρτιο του 2012,που ήταν η τελευταία φορά που ανακοίνωσε ολοκληρωμένα αποτελέσματα και όχι μόνο έσοδα και κέρδη, ήταν $803 ΕΚΑΤ. Πλέον η καθαρή της θέση είναι πολύ μικρότερη μετά από συνεχιζόμενες ζημιές.

Στις 15 Μαρτίου του 2013 λήγει ένα ομόλογο της εταιρίας αξίας $575 ΕΚΑΤ που η ίδια η εταιρία σε παρουσίασή της προς τους ομολογιούχους έχει πει ότι δεν έχει χρήματα για να το αποπληρώσει και δεν μπορεί και να το αναχρηματοδοτήσει με την βοήθεια άλλων δανειστών. Λόγω αυτών των γεγονότων το όμολογο χτες έκλεισε στην τιμή 34,96 με απόδοση στην λήξη 2164%.

Εδώ έχει σημασία το ερώτημα του τίτλου του παρόντος άρθρου. Δεν γίνεται το ομόλογο μιας εταιρίας να έχει τιμή 35 ενώ λήγει σε ένα μήνα και η μετοχή που έπεται του ομολόγου στα δικαιώματα επί των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας να έχει κάποια αξία. Κάποια από τις δύο τιμές είναι εντελώς λάθος και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η λάθος τιμή είναι αυτή της μετοχής.

Έχω πουλήσει ανοικτά τις μετοχές της εταιρίας στο $1,83 και περιμένω να δω αν θα συμβεί κάποιο θαύμα. Κατά πάσα πιθανότητα η μετοχή θα πάει κάτω από τα $0,50 σύντομα είτε λόγω πτώχευσης είτε λόγω μετατροπής των ομολόγων σε μετοχές σε πολύ χαμηλή τιμή. Ένας αναλύτης έχει μάλιστα δώσει και τιμή στόχο $0. Παρόμοια άρθρα με το σημερινό έχουν γραφτεί και από άλλους επενδυτές του εξωτερικού που εκφράζουν την ίδια απορία. Ένας από αυτούς τους επενδυτές έχει φτιάξει και ρολόι αντίστροφης μέτρησης μέχρι την μέρα λήξης των ομολόγων. Σε ένα μήνα θα ξέρουμε τι θα συμβεί.

Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1885 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013
11:59

Ο κοινός επενδυτικός λογαριασμός συγγενών και φίλων που διαχειριζόμουν έκλεισε στο τέλος του Ιανουαρίου του 2012 και μέχρι τις αρχές Μαΐου δεν διαχειριζόμουν επενδύσεις. Από τον Μάιο και μετά διαχειρίζομαι το κεφάλαιο της επενδυτικής εταιρίας. Η απόδοση που επετεύχθη μέχρι το τέλος του έτους ήταν 2,47%.

Αξιολογήστε το άρθρο 
14 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις