Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


1876 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012
12:48

Στα τέλη του Νοεμβρίου η Tellabs Inc ανακοίνωσε ότι θα δώσει ένα ειδικό μέρισμα ύψους $1 με ημερομηνία αποκοπής την 12/12/2012. Όσοι αγόραζαν μετοχές την 12/12/2012 δεν θα είχαν δικαίωμα στο μέρισμα.

Όταν έφτασε εκείνη η μέρα μετά από περίπου δυο εβδομάδες υπήρχε ανακοίνωση και από το χρηματιστήριο του Nasdaq που υπενθύμιζε το γεγονός στους επενδυτές.

Μέχρι εδώ όλα φαίνονται φυσιολογικά. Όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση πριν το κανονικό άνοιγμα της αγοράς, η μετοχή άνοιξε όπως έπρεπε $1 σχεδόν κάτω από την προηγούμενη μέρα. Το παράξενο ήταν ότι άρχισε να ανεβαίνει απότομα για να βρεθεί μετά από 40 λεπτά σχεδόν στο κλείσμο της προηγούμενης ημέρας.

Μην βλέποντας τον λόγο να συμβαίνει αυτό και σύμφωνα με τα άμεσα διαθέσιμα στοιχεία, αφού περίμενα η ανοδική κίνηση να ηρεμήσει, πούλησα ανοικτά στο $3,19 αναμένοντας μια απότομη διόρθωση. Μετά από περίπου 20 λεπτά όμως το χρηματιστήριο του Nasdaq απέσυρε την είδηση και την αντικατέστησε με μια άλλη αφού η πρώτη ήταν λάθος. Λόγω του ύψους του μερίσματος σε σχέση με την τιμή της μετοχής, ο κανόνας αποκοπής που έπρεπε να ακολουθηθεί ήταν διαφορετικός. Έκλεισα την θέση μου αμέσως στο $3,31 γιατί πλεόν η λογική της κίνησης δεν ίσχυε.

Το Nasdaq έχει αποσύρει την λανθασμένη είδηση από το αρχείο του και την έχει σβήσει και με αίτημά του από τα αρχεία του Google. Υπάρχει ακόμα στα αρχεία του Yahoo από όπου είναι και η παραπάνω φωτογραφία.

Δεν είδα πουθενά κάποια ανακοίνωση που να εξηγεί πως θα αποζημιωθούν αυτοί που αγόρασαν τις προηγούμενες μέρες για να πάρουν το μέρισμα και μπορεί να πούλησαν στο pre-market. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που βγήκαν short νωρίτερα από μένα αλλά δε νομίζω να ενδιαφερθεί κανείς. H Tellabs Inc δεν είναι κάποια πολύ μικρή εταιρία, μιας και έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από $1ΔΙΣ.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε πως στις αγορές συμβαίνουν κάθε μέρα διάφορα περίεργα γεγονότα που δεν έχουν σχέση με την οικονομική λογική. Αν δεν ίσχυε αυτό δεν θα υπήρχαν και ευκαιρίες. Στην προκειμένη περίπτωση αυτοί που γνώριζαν τον κανόνα αποκοπής και δεν πτοήθηκαν από την λανθασμένη ανακοίνωση πέτυχαν αποδόσεις ως και 40% σε λιγότερο από μία ώρα.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
1355 αναγνώστες
11 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012
13:01

Πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται γιατί ενώ είναι γνωστό ότι έρχονται τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι τραπεζικές μετοχές δείχνουν να κρατάνε ακόμα κάποια έστω και χαμηλά επίπεδα τιμών. Αρκετοί μάλιστα θεωρούν ότι κρατούν δυνάμεις για να κάνουν "ράλλυ" πριν προσδιοριστεί η μέση τιμή των 50 ημερών.

Κατά πάσα πιθανότητα σε αυτά τα επίπεδα δεν γίνονται πια ούτε νέες μαζικές ανοικτές πωλήσεις ούτε απλές πωλήσεις από απογοητευμένους εγκλωβισμένους μετόχους οι οποίοι ελπίζουν στην ελπίδα. Υπάρχουν όμως τέτοια παραδείγματα παρόμοιων περιπτώσεων που ενώ ήταν εντελώς γνωστό ότι επέρχεται τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου οι μετοχές δεν μηδενίζανε παρά την τελευταία στιγμή.

Παρακάτω αναλύω ένα τέτοιο παράδειγμα με την αναδιάρθρωση της YRC Worldwide τον Σεπτέμβριο του 2011. Ενώ υπήρχαν άρθρα που έδειχναν ακριβώς πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και προειδοποιούσαν, η μετοχή έπεφτε σταδιακά καθώς πλησίαζε η ημερομηνία της γενικής συνέλευσης σημειώνοντας πτώση 80% από τα πρόσφατα υψηλά της. Την μέρα της γενικής συνέλευσης που η απόφαση ήταν πια επίσημη έπεσε ακόμα 77%.

Οι τίτλοι των άρθρων μέσα στο πλαίσο με σειρά ημερομηνίας λένε:

1. Αραίωση ή πτώχευση: Το μέλλον φαίνεται σκοτεινό για τους μετόχους της YRC Worldwide.

2. Έρχεται αραίωση: Ο χρόνος τελειώνει για τους μετόχους της YRC Worldwide.

3. Αραίωση στις 19 Σεπτέμβρη: Έρχεται ξεπούλημα για τους μετόχους της YRC Worldwide.

Ο συγγραφέας των παραπάνω άρθρων εξειδικεύεται στο short σε εταιρίες που πρόκειται να κάνουν μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και γνωρίζω πως έχει short θέση και στην Εθνική Τράπεζα.

Αξιολογήστε το άρθρο 
12 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1357 αναγνώστες
6 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012
12:01

H China HGS Real Estate είναι όπως φαίνεται και από την ονομασία της μια κινέζικη εταιρία που ασχολείται με τον κλάδο ακινήτων. Όπως φαίνεται στο γράφημα, τον τελευταίο χρόνο η τιμή της κυμαινόταν μεταξύ $0,5 και $1. Ξαφνικά στα τέλη Οκτωβρίου ανέβηκε 440% σε δύο μέρες και την επόμενη μέρα έφτασε ενδοσυνεδριακά σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα.


http://finance.yahoo.com/q?s=HGSH

Λαμβάνοντας υπόψη τα θεμελιώδη μεγέθη της τα οποία έδειχναν ότι δεν ήταν φτηνή αλλά ούτε και απίστευτα ακριβή αν τα στοιχεία είναι αληθινά, πούλησα ανοικτά στο $2,10 με ένα πολύ μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου μου. Η τιμή σταθεροποιήθηκε για λίγες μέρες σε αυτά τα επίπεδα και μετά συνέχισε την άνοδό της.

Ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία είδηση που να έχει σχέση με την εταιρία άσχετα αν πια έχει φτάσει να διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά. Κατά την γνώμη μου νομίζω πως θα επιστρέψει τουλάχιστον στα επίπεδα που την πούλησα για να κλείσω την θέση χωρίς ζημιά γιατί μετά από τέτοια άνοδο είναι σχετικά δύσκολο να πέσει πάνω από 50%.

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1362 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012
13:02

Η Hewlett-Packard ανακοίνωσε χθες ότι από την εξαγορά της Autonomy Plc που έκανε μόλις πριν από περίπου ένα χρόνο έχασε τα $8,8ΔΙΣ από τα $10,9ΔΙΣ που έδωσε. Η ποσοστιαία ζημιά είναι κάτι παραπάνω από 80%. Η εταιρία ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε σήμερα πως παρά τις στρατιές δικηγόρων, λογιστών, ελεγκτών, αναλυτών, τραπεζιτών και άλλων ειδικών που δούλεψαν για την εξαγορά, η εξαγοραζόμενη εταιρία κατάφερε να τους εξαπατήσει.

Ακόμα όμως κι αν δεν είναι έτσι, τα στοιχεία δείχνουν πως η Hewlett-Packard μάλλον έχασε γιατί πλήρωσε πάρα πολλά. Αυτός είναι σχεδόν πάντα ο λόγος που τις περισσότερες φορές κάποιος χάνει απο μια επένδυση, η αγορά εξαρχής σε πολύ υψηλή τιμή.

Η Hewlett-Packard εξαγόρασε την Autonomy Plc με πολλαπλασιαστή καθαρών κερδών 45,16 φορές και πολλαπλασιαστή ιδίων κεφαλαίων 4,56 φορές. Τα εμπράγματα ίδια κεφάλαια της εταιρίας ήταν όμως σχεδόν μηδενικά μιας και υπήρχαν $2,15ΔΙΣ άυλα στοιχεία ενεργητικού. Οπότε σχεδόν όλο το τίμημα ήταν υπεραξία (goodwill) η οποία σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση απομειώθηκε δραματικά.

Αν κάποιος επενδυτής δεν αγοράζει ακριβά είναι δύσκολο να χάσει από τις επενδύσεις του. Δεν θα συμμετάσχει σε κάποιες περιόδους φούσκας αλλά δεν θα χάσει και το κεφάλαιό του. Δυστυχώς όμως αυτή την συντηρητική λογική δεν την ακολουθούν και τόσοι πολλοί.

Αξιολογήστε το άρθρο 
6 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2324 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012
12:48

Δυστυχώς για την τσέπη τους, ακόμα και αυτή την στιγμή υπάρχουν επενδυτές που δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι έφτασε η μέρα που οι υπόλοιπες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου κάποια στιγμή θα ανέβουν χωρίς οι τράπεζες να ακολουθήσουν. Επειδή όσο και να τους εξηγούν κάποιοι την κατάσταση με λόγια, οι επενδυτές αυτοί δείχνουν να μην καταλαβαίνουν, σήμερα θα προσπαθήσω να το κάνω με εικόνες.

Στα γραφήματα βλέπετε 4 διαφορετικές τράπεζες από 4 διαφορετικές χώρες. Κάτω δεξιά με κόκκινο είναι το ποσοστό πτώσης από τα υψηλά τους το 2007. Οι δείκτες έχουν ανακτήσει αρκετό από το χαμένο έδαφος μετά την πτώση του 2008 αλλά οι τιμές των μετοχών των τραπεζών αυτών έμειναν καθηλωμένες γιατί πια ο αριθμός των μετοχών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του παρελθόντος.

Αξιολογήστε το άρθρο 
18 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις