Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


1343 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012
13:06

Ανά πάσα στιγμή, μπορεί κάποιος να βρει στο αμερικάνικο χρηματιστήριο OTC περιπτώσεις εταιριών που οι αποτιμήσεις τους ξεπερνούν κάθε όριο λογικής και στέλνουν την θεωρία της αποτελεσματικότητας των αγορών στον κάλαθο των αχρήστων. Κάποιες από αυτές που υπάρχουν τώρα παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Χαρακτηριστικό όλων των περιπτώσεων είναι η κεφαλαιοποίηση που ξεπερνάει τα $100ΕΚΑΤ ενώ οι εταιρίες συνήθως παρουσιάζουν ένα συνδυασμό από μηδαμινά στοιχεία ενεργητικού, χαμηλά ή αρνητικά ίδια κεφάλαια, ασήμαντες ή μηδενικές πωλήσεις και δυσανάλογα μεγάλες ζημιές.

Αυτές οι περιπτώσεις τις περισσότερες φορές υπάρχουν λόγω διαφημιστικών ενεργειών που αποσκοπούν στην αύξηση της τιμής της μετοχής και επενδυτών που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν  αυτή την πιθανή ανοδική κίνηση αγοράζοντας και πουλώντας την κατάλληλη στιγμή.

Όποτε υπάρχουν μετοχές διάθεσιμες για δανεισμό και ανοικτή πώληση υπάρχει και η πιθανότητα δημοσίευσης της αντίθετης άποψης που προκαλεί μια βίαιη πτώση μετά την ενδελεχή αναφορά στα στοιχεία της φούσκας. Από τις εταιρίες του πίνακα, εγώ έχω πουλήσει ανοικτά τις μετοχές της VPIG γιατί μόνο αυτές υπήρχαν διαθέσιμες για δανεισμό στην χρηματιστηριακή που χρησιμοποιώ.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
1684 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012
12:24

Γράφεται τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι τράπεζες δεν θα ανακεφαλοποιηθούν με 10% CoCo bonds και 90% μετοχές αλλά η αναλογία θα είναι 40%-60%. Αυτό έχει κάνει κάποιους επενδυτές να πιστεύουν, λανθασμένα, ότι είναι πάρα πολύ καλό νέο για τις τράπεζες. Κατά την γνώμη μου δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό νεό και θα εξηγήσω το γιατί χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας σε συνδυασμό με την Eurobank.

Αυτές οι δύο τράπεζες θα λάβουν περίπου €16ΔΙΣ. Ας υποθέσουμε για χάρη του παραδείγματος ότι θα τα πάρουν όλα με CoCo bonds και χωρίς κοινές μετοχές. Τα ομόλογα αυτά δεν θα είναι δωρεάν αλλά θα έχουν επιτόκιο. Αυτή την στιγμή καλυμμένες ομολογίες της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύονται με απόδοση στην λήξη 13,75% όπως φαίνεται παρακάτω.

http://www.bourse.lu/application?getParams

Αν υποθέσουμε ότι το επιτόκιο δεν θα είναι τόσο μεγάλο αλλά περίπου 8%, τότε το κοινό σχήμα θα πρέπει να δίνει τόκους κάθε χρόνο €1,28ΔΙΣ μόνο για αυτά τα ομόλογα. Στην χρήση του 2009 που ήταν η τελευταία σημαντικά κερδοφόρος, οι δύο τράπεζες μαζί είχαν κέρδη προ φόρων €1,32ΔΙΣ σε συνθήκες πολύ καλύτερες από τις σημερινές. Άρα ακόμα κι αν γινόταν να μην εκδοθούν νέες μετοχές, όλα τα κέρδη που μπορεί να υπάρξουν κάποια στιγμή θα πηγαίνουν σε εξυπηρέτηση νέων τόκων.

Αν αποφασιστεί τα ομόλογα να έχουν πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο αγνοώντας την παρούσα κατάσταση, τότε αυτό θα ήταν πολύ θετικό για τις τράπεζες και πολύ αρνητικό για το ΤΧΣ.

Αξιολογήστε το άρθρο 
6 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1510 αναγνώστες
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012
11:58

Κάθε επιχείρηση που ακόμα καταφέρνει να επιβιώνει, μπορεί να δείχνει τα νούμερα στους ισολογισμούς της κάνοντας κάποιες εκτιμήσεις για το μέλλον που συνήθως δεν είναι πολύ συντηρητικές. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο αναγκαστεί να εγγράψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της σε πραγματικές τιμές, η κατάσταση αρκετές φορές είναι από λίγο εώς πολύ χειρότερη από αυτή που παρουσιαζόταν.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση δύο συνεταιριστικών τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση κι έχουν δημοσιεύσει τον αντίστοιχο ισολογισμό, της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας.

Η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα παρουσίαζει επισφάλειες 39%

http://www.acbank.gr/axawwwimages/ISOLOG_F32313.2012F.pdf

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας παρουσίαζει επισφάλειες 46%

http://www.lamiabank.gr/ISOLOGISMOS 18.03.2012.pdf

Το άσχημο των παραπάνω περιπτώσεων δεν είναι ότι οι μεριδιούχοι έχασαν απλά τα λεφτά τους, αλλά ότι σύμφωνα με το καταστατικό τους πρέπει να καλύψουν τις όποιες ζημιές με κεφάλαια έως τρεις φορές παραπάνω για την Αχαϊκή και έως 5 φορές παραπάνω για την Λαμίας.

Το εύλογο ερώτημα που πηγάζει από τα παραπάνω είναι το εξής:

Πόσες άραγε μπορεί να είναι οι πραγματικές επισφάλειες των μεγάλων ελληνικών τραπεζών;

Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1582 αναγνώστες
9 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012
15:56

Τα χρηματιστήρια εκτοξεύτηκαν επειδή η FED αποφάσισε να αγοράσει κι άλλα ομόλογα τυπώνοντας χρήμα. Η άνοδος όμως του χρηματιστηρίου με αυτόν τον τρόπο δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία και δεν λύνει τα προβλήματά της. Θα χαρούνε μερικοί επειδή κερδίζουν από τις μετοχές τους και όλοι μαζί θα κλαίνε επειδή τα είδη πρώτης αναγκής θα ανατιμώνται συνεχώς και τα λεφτά που έχουν στην τσέπη τους θα αξίζουν λιγότερα.

Την περίοδο 2007-2008 το χρηματιστήριο με την καλύτερη απόδοση στο κόσμο ήταν αυτό της Ζιμπάμπουε όπως φαίνεται στο γράφημα με άνοδο κάποιες δεκάδες χιλιάδες τοις εκατό.

Αυτό όμως δεν είχε και μεγάλη σημασία μιας και την ίδια περίοδο οι τιμές των αγαθών στη Ζιμπάμπουε διπλασιάζονταν κάθε μια ημέρα όταν ο πληθωρισμός είχε αγγίξει το 79600000000%.

Κάτι τέτοιο είναι σχετικά δύσκολο να συμβεί με το δολλάριο ή το ευρώ. Το τύπωμα όμως χρήματος δεν προσφέρει απολύτως κανένα όφελος στην οικονομία και στο επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων. Έχει όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα, ότι ωφελημένοι είναι αυτοί οι λίγοι που έχουν πρώτοι πρόσβαση σε αυτό.

Αξιολογήστε το άρθρο 
13 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2197 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012
18:44

Κατά την παρουσία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι στις τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ η συμμετοχή του δημοσίου θα είναι πάνω από 90%. Αν λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα νούμερα περιλαμβάνουν και το 10% της συμμετοχής των ιδιωτών τότε το dilution, η αραίωση δηλαδή των παλαιών μετόχων, θα είναι μεγαλύτερη του ποσοστού του δημοσίου.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την τιμή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας για κάποια τελικά ποσοστά dilution.

Dilution Τιμή
91% 1,03
93% €0,79
95% €0,55
97% €0,32
99% €0,10

Αν ισχύσει αυτό που ειπώθηκε στην επιτροπή και σύμφωνα με τα παραπάνω νούμερα η τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σίγουρα θα είναι πολύ κοντά στο €1 και αρκετά πιθανά ακόμα χαμηλότερα.

Αξιολογήστε το άρθρο 
12 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<2345678910>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις