Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


1631 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012
14:16

Η θεωρία ότι οι αγορές είναι αποτελεσματικές στο να ερμηνεύουν όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες για μια εταιρία και να αποτυπώνουν την κατάλληλη τιμή διδάσκεται εδώ και δεκαετίες σε όλα τα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με αυτή την θεωρία δεν μπορεί κάποιος να πετύχει καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τον κίνδυνο που αναλαμβάνει απλά γνωρίζοντας τις πληροφορίες που γνωρίζουν όλοι.

Βέβαια το ότι αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι εντελώς λάθος δεν φαίνεται να απασχολεί τους ακαδημαϊκούς. Παρακάτω περιγράφω ένα πρόσφατο σχετικά ακραίο παράδειγμα το οποίο μεταφράστηκε και σε πολύ κερδοφόρο επενδυτική κίνηση.

http://finance.yahoo.com/q?s=CMEDY

Η China Medical Technologies είναι μια κινέζικη εταιρία που έχει σταματήσει να πληρώνει τους τόκους στα ομόλογά της από το Δεκέμβριο του 2011 και δεν έβγαζε καμία ανακοίνωση. Επίσης οι πιστωτές της και οι μέτοχοι δεν μπορούσαν να έρθουν σε επικοινωνία με την διοίκηση. Λόγω αυτών των γεγονότων η μετοχή είχε διαγραφεί από το χρηματιστήριο του Nasdaq τον Φεβρούριο του 2012.

Τον Μάρτιο του 2012 μια πλούσια αμερικανική οικογένεια που ποτέ ξανά δεν είχε αναμιχθεί τόσο ενεργά με τα χρηματιστηριακά άρχισε να αγοράζει μετοχές της εταιρίας κατά βούληση . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής να φτάσει από τα $0,62 στα $12 μαζί και με την κάλυψη των θέσεων ανοικτών πωλήσεων. Τον Ιούνιο του 2012 έγινε γνωστό ότι οι ομολογιούχοι της εταιρίας είχαν καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση αναγκαστικής πτώχευσης. Όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ξέρει αυτή η οικογένεια που δεν το ξέρουν οι άλλοι.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία κατέληξα κι εγώ στο συμπέρασμα ότι η κίνηση της μετοχής είναι υπερβολική και πούλησα ανοικτά ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων που διαχειρίζομαι στα $8,50. Την ίδια μέρα η μετοχή ανέβηκε 40% και διπλασίασα την θέση κοντά στα $12. Δυο μέρες μετά η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έθεσε την μετοχή σε παύση διαπραγμάτευσης. Όταν η μετοχή άνοιξε ξανά, μετά από 15 περίπου μέρες, έπεσε 70%. Η λογική πίσω από την κίνηση ήταν σωστή και απλά έτυχε και ο χρονισμός να είναι τέλειος.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
2588 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012
13:48

Μία από τις πιο σίγουρες αλλά πιο δύσκολες επενδυτικές κινήσεις είναι η ανοικτή πώληση μετοχών εταιριών με οικονομικά προβλήματα οι οποίες βαδίζουν προς την πτώχευση ή προς τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η σιγουριά αυτών των κινήσεων έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Τεράστιες ζημιές που οδηγούν σε αρνητικά ή μηδαμινά ίδια κεφάλαια και υπερβολικός δανεισμός που δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθεί είναι δύο από τα κύρια στοιχεία μιας εταιρίας που πρόκειται να δει την μετοχή της να μηδενίζεται.

Η δυσκολία μιας τέτοιας επενδυτικής κίνησης για αυτόν που θέλει να την εκμεταλλευτεί έχει να κάνει με την άρνηση των συμμετεχόντων στα χρηματιστήρια να δεχθούν την κατάσταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακούγονται συνεχώς φήμες και σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία θα καταφέρει να σωθεί. Έτσι η μετοχή της εταιρίας κάνει κάθε τόσο τεράστιες αναπηδήσεις ακόμα και της τάξης του 100% δημιουργώντας αισθήματα αμφιβολίας στον επίδοξο κερδοσκόπο παρόλο που αυτός ξέρει ότι τα στοιχεία του είναι ορθά και η εταιρία είναι σχεδόν αδύνατον να γλυτώσει.  

Σε αρκετές περιπτώσεις έχω καταφέρει να κρατήσω την θέση ανοιχτής πώλησης που είχα σε μια μετοχή μέχρι και την ανακοίνωση της πτώχευσης ή της τεράστιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που οδηγεί σε πτώση 60%-80%. Σε άλλες περιπτώσεις οι φήμες και τα σενάρια με έχουν κάνει να κλείσω την θέση μου και δυστυχώς να δω μετά από λίγες μέρες ή ακόμα και λίγες ώρες την εταιρία να πτωχεύει επίσημα.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει αυτή την στιγμή στην ελληνική αγορά με τις τραπεζικές μετοχές. Κάποιες από αυτές έχουν πλέον επισήμως αρνητικά ίδια κεφάλαια και είναι γνωστό ότι έρχονται τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμα και αν οι τιμές τους έχουν πέσει 90%-95% από κάποια παλιά υψηλά τους δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να πέσουν άλλο ένα 50% με 80% μόλις έρθει η ώρα για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Δεν παίζει κανέναν ρόλο ποιος θα εκλεγεί αύριο. Η Εθνική Τράπεζα με αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι απίθανο να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τιμή μεγαλύτερη από €0,30. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι αδύνατο γιατί δεν θα είναι η πρώτη φορά που κάποια πολιτική ηγεσία δεν κάνει αυτό που είναι ορθό. Όπως έχω όμως πει επανειλημμένως, η πραγματικότητα στο τέλος πάντα κερδίζει.

Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1677 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012
12:17

Κατά καιρούς από το 2009 πολλοί ειδικοί της αγοράς ακινήτων έχουν επανειλημέννως προβλέψει τον πάτο των τιμών των ακινήτων. Παραδόξως αρκετοί αναγνώστες του Capital σε αντίθεση με ότι συνέβαινε για τις μετοχές έκαναν πάντα πολύ σωστό σχολιασμό στο forum σε ότι αφορά τα ακίνητα. Όποτε υπήρχε ένα άρθρο ή μια συνέντευξη που μίλαγε για ευκαιρίες στα ακίνητα προειδοποιούσαν για τις δυσκολίες που έρχονται.

Η γνώμη μου είναι ότι τα ακίνητα μπορεί να πέσουν ακόμα 50% από τις τωρινές τιμές που είναι πεσμένες γύρω στο 15%-30% και στις οποίες δεν γίνονται και πολλές πράξεις. Αυτό θα συμβεί γιατί η οικονομική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Ας δούμε όμως και κάποια στοιχεία.

Προσφορά κατοικιών

Οι κατοικίες διαθέσιμες προς πώληση αυξήθηκαν ραγδαία την τελευταία δεκαετία όπώς φαίνεται από τις παρακάτω εικόνες από το site της χρυσής ευκαιρίας.
 


 

Χρονική περίοδος Αύξηση διαθέσιμων κατοικιών
2002-2007 550%
2007-2012 637%
2002-2012 4700%

Πηγή: 2002 - 2007 - 2012

Αν και μπορεί να υπάρχει αύξηση λόγω μεγαλύτερης χρήσης του διαδικτύου πιστεύω πως τα στοιχεία είναι αντιπροσωπευτικά.

Σύγκριση με την περίοδο 1929-1932 στις ΗΠΑ

Τον προηγούμενο μήνα φτιάχτηκε ένα γράφημα που συγκρίνει την πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου από το 2007 μέχρι σήμερα με την αντίστοιχη του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κατά την περίοδο 1929-1932 και η οποία και στις δύο περιπτώσεις αγγίζει το 90%.
 


Το παρακάτω γράφημα δείχνει την απόδοση του δείκτη ακινήτων της Νέας Υόρκης κατά την ίδια περίοδο σε σχέση με αυτή του χρηματιστηριακού δείκτη.

Βλέπουμε πως από το υψηλό στο χαμηλό ο δείκτης των ακινήτων πέφτει περίπου 65% και μετά δεν καταφέρνει μάλιστα να ανακάμψει όσο ο χρηματιστηριακός.

Αν κάτι αντίστοιχο συμβεί και στην ελληνική αγορά ακινήτων λόγω και της υπεπληθώρας διαθέσιμων ακινήτων τότε οι τιμές έχουν ένα περιθώριο περαιτέρω πτώσης τουλάχιστον 50% από τα σημερινά επίπεδα. Το ίδιο συμπέρασμα μπορεί να βγει και από μια ρεαλιστική σχέση εισοδήματος-τιμής, απλά τα παραπάνω στοιχεία ενισχύουν αυτή την άποψη. Δυστυχώς οι Έλληνες πάσχουν από οξεία μπετολαγνεία αλλά τα μπετά και τα τούβλα δεν τρώγονται.

Αξιολογήστε το άρθρο 
13 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1119 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012
12:40

Με την αφορμή των σεναρίων για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ΕΥΡΩ γίνονται πολλές αναλύσεις για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από ένα τέτοιο συμβάν. Συνήθως αυτές οι αναλύσεις δείχνουν μια πολύ ζοφερή εικόνα της πραγματικότητας. Το ίδιο συνέβη και χτες με μια έκθεση που δημοσίευσε η Εθνική Τράπεζα με τίτλο "Οι συνιστώσες του κρίσιμου διλλήματος" και προβλέπει μεταξύ άλλων ύφεση 22% και ανεργία 34%.

Αμέσως πολλοί σχολιαστές βγήκαν και άρχισαν να φωνάζουν περί τρομοκρατίας του λαού και άλλα τέτοια ενόψει εκλογών.

Μήπως όμως είναι οι ίδιοι που βάφτιζαν τρομοκράτη όποιον έλεγε ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει; 

Μήπως όμως είναι οι ίδιοι που βάφτιζαν τρομοκράτη όποιον έλεγε ότι τα CDS θα ενεργοποιηθούν;

Μήπως όμως είναι οι ίδιοι που βάφτιζαν τρομοκράτη όποιον έλεγε ότι οι τράπεζες θα μηδενίσουν;

Δυστυχώς η πραγματικότητα πολλές φορές αποδεικνύεται πιο σκληρή και από την χειρότερη πρόβλεψη όταν πρόκειται για αρνητικα γεγονότα. Όσοι βαφτίζουν τους λογικούς, τρομοκράτες, είναι τσακωμένοι με την αλήθεια.

Το μόνο πράγμα για το οποίο θα μπορούσε να κατηγορήσει κάποιος την Εθνική Τράπεζα είναι ότι πολύ άργα θυμήθηκε τις επιπτώσεις της κρίσης μιας και τα κεφάλαιά της ήδη μηδενίστηκαν. 

Έχω γράψει από τον Σεπτέμβριο του 2011 σε ένα άρθρο μου περί δραχμής και ΕΥΡΩ ότι η ύφεση θα είναι τραγική και με τα δύο νομίσματα άρα δεν διαφωνώ και τόσο με τις προβλέψεις της έκθεσης. Ίσως τα πράγματα να είναι και λίγο χειρότερα.

Αξιολογήστε το άρθρο 
14 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1216 αναγνώστες
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012
12:53

Τις τελευταίες μέρες γίνεται πλειοδοσία στα διάφορα ΜΜΕ του εξωτερικού για το ποιος θα γράψει το πιο μεγάλο νούμερο ζημιών που θα έχει η Ευρωζώνη από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ΕΥΡΩ. Έχουμε ακούσει νούμερα όπως €200 ΔΙΣ, €500 ΔΙΣ ακόμα και €1000 ΔΙΣ το πιο πρόσφατο από την Guardian όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

Αυτό που έχω να πω είναι ότι ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.

Και θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος είχε αγοράσει 5000 μετοχές ΕΤΕ στα €20 με συνολική αξία €100000 πριν από περίπου 3 χρόνια την εποχή του "Λεφτά υπάρχουν". Καθώς η μετοχή της ΕΤΕ άρχισε να πέφτει συνέβαινε το εξής στο μυαλό του επενδυτή μέχρι και σήμερα.

Η ΕΤΕ έχει τιμή €15 και το χαρτοφυλάκιο μου αξία €75000 αλλά αν δεν πουλήσω δεν χάνω.

Η ΕΤΕ έχει τιμή €10 και το χαρτοφυλάκιο μου αξία €50000 αλλά αν δεν πουλήσω δεν χάνω.

Η ΕΤΕ έχει τιμή €5 και το χαρτοφυλάκιο μου αξία €25000 αλλά αν δεν πουλήσω δεν χάνω.

Η ΕΤΕ έχει τιμή €2,5 και το χαρτοφυλάκιο μου αξία €12500 αλλά αν δεν πουλήσω δεν χάνω.

Επειδή οι ζημιές είναι λογιστικές ο κακόμοιρος επενδυτής νομίζει ότι δεν είναι και πραγματικές.

Στην ίδια παγίδα πέφτουν και όλες οι παραπάνω αναλύσεις των ξένων ΜΜΕ. Νομίζουν ότι τα παραπάνω λεφτά θα χαθούν μόνο αν η Ελλάδα βγει από το ΕΥΡΩ. Οι ζημιές αυτές είναι ήδη εδώ λογιστικά αλλά όλοι νομίζουν ότι δεν είναι πραγματικές.

Η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες δεν έχουν να πληρώσουν είτε εντός είτε εκτός ΕΥΡΩ.

Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<34567891011>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις