Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


1653 αναγνώστες
6 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012
12:31

Όπως φαίνεται από τα άρθρα μου ο βασικός τρόπος με τον οποίο προσεγγίζω τις αγορές είναι αυτός της θεμελιώδους ανάλυσης. Μάλιστα είχα γράψει κι ένα άρθρο το 2008 με ένα παράδειγμα επιτυχημένης επένδυσης που έγινε μετά από θεμελιώδη ανάλυση και τίποτα άλλο. Τότε είχα αναφερθεί για άλλη μια φορά στον Benjamin Graham που παρομοίαζε την τεχνική ανάλυση με τη νεκρομαντεία.

Τελικά ίσως τα πράγματα να μην είναι έτσι. Γιατί όμως είχα αυτή την άποψη; Για τον απλούστατο λόγο ότι στο ξεκίνημα της εκπαίδευσης μου για τα χρηματιστηριακά όσους είχα γνωρίσει που έλεγαν ότι χρησιμοποιούν τεχνική ανάλυση για να επενδύσουν δεν κατάφερναν κάτι το ιδιαίτερο. Αντιθέτως τότε είχα γνωρίσει κάποια άτομα τα οποία είχαν πάρα πολύ καλά επενδυτικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας θεμελιώδη ανάλυση.

Αυτό μπορεί να συνέβη γιατί πολύ περισσότερος κόσμος ασχολείται με την τεχνική ανάλυση γιατί είναι πιο εύκολο να τραβήξεις μερικές γραμμές σε ένα γράφημα από το να αναλύσεις εταιρίες μέσω ισολογισμών και άλλων πληροφοριών.

Επειδή όμως δεν θέλω να είμαι δογματικός τον τελευταίο χρόνο προσπάθησα να βρω και να παρακολουθήσω κάποια άτομα που έλεγαν στο διαδίκτυο ότι είχαν καλά αποτελέσματα. Όντως βρήκα κάποιους επενδυτές οι οποίοι έχουν πάρα πολύ καλά επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας μόνο τεχνική ανάλυση. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι χρησιμοποιούν μόνο κάποιες βασικές αρχές και δεν περιπλέκουν τα πράγματα. Επίσης δεν προσπαθούν ποτέ να προβλέψουν τις τιμές αλλά να εκμεταλλευτούν την πιο πιθανή εύκολη πορεία τους.

Μία από αυτές τις βασικές αρχές είναι οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, για την σημασία των στηρίξεων και των αντιστάσεων είχε γράψει το 1937 και ο John Burr Williams στο βιβλίο του "The Theory of Investment Value" το οποίο αποτελεί την βάση του τρόπου αποτίμησης εταιριών μέχρι σήμερα. Επίσης είχε εξηγήσει με λογικά συμπεράσματα το γιατί οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις όντως λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

Πλεόν συνεχίζω να προσεγγίζω θεμελιωδώς τις αγορές αλλά προσπαθώ να έχω υπόψη μου και την τεχνική εικόνα του διαγραμμάτος της υποκείμενης αξίας μιας και μπορεί να δώσει έναν καλύτερο χρονισμό εισόδου ή εξόδου.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
1016 αναγνώστες
Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012
10:56

Αυτή είναι η πρώτη προεκλογική περίοδος κατά την οποία το blog είναι ενεργό οπότε σκέφτηκα να κάνω μια μικρή τοποθέτηση σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι και τις διάφορες υποσχέσεις.

ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Για όσους δεν το κατάλαβαν με την μία και συνεχίζουν να πιστεύουν τις διάφορες υποσχέσεις είτε γιατί είναι αφελείς είτε γιατί είναι ωφελημένοι ας το ξαναγράψω. 

ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άμεσες λύσεις για την ανάκτηση του βιοτικού επιπέδου των εκατομμυρίων Ελλήνων που τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Υπάρχει όμως λύση για την άμεση διευκόλυνσή τους. Ποια είναι αυτή; 

Η δικαιότερη κατανομή του αναπόφευκτου οικονομικού πόνου. Όταν άρχισαν να μας λένε οι έξω τι πρέπει να κάνουμε ήταν σαν να στείλαν έναν γεροδομένο τύπο ο οποίος έπρεπε να ρίξει πολύ ξύλο. Το κράτος είχε μπροστά του έναν άνθρωπο που έτρεχε σαν τρελός όλη μέρα και τα έβγαζε δύσκολα πέρα έχοντας απίστευτο άγχος και έναν άλλο αραχτό με το φραπεδάκι του που τα βόλευε περίπου μια χαρά χωρίς να χρειάζεται να κάνει και πάρα πολλά. Μετά από ενδελεχή και προσεχτική ανάλυση το κράτος έδωσε εντολή στον γεροδεμένο τύπο να σαπίσει στον ξύλο τον πρώτο και για ξεκάρφωμα να ρίξει και καμιά ψιλή στον δεύτερο.

Αυτό είναι το μόνο που μπορεί και πρέπει να αλλάξει άμεσα γιατί θα έχει αντίκτυπο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η ανέχεια θα είναι μεγάλη για καιρό οπότε πρέπει να μοιραστεί δίκαια. Τα περί ανάπτυξης είναι σημαντικά αλλά έπονται.

Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1178 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012
12:37

Πάντα ήταν της μόδας διάφοροι σχολιαστές να καταφέρονται εναντίον των "κακών τοκογλύφων" που πίνουν το αίμα των χωρών. Έτσι και στην Ελλάδα με το γεγονός ότι σταμάτησαν να μας δανείζουν οι αγορές ξεκίνησαν όλοι οι δήθεν ειδικοί να σχολιάζουν και να λένε ότι τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζουν το ΔΝΤ και η ΕΕ είναι πολύ υψηλά.

Όποιος ισχυριζόταν ότι επιτόκια της τάξης του 4%-5% ήταν πολύ υψηλά για την Ελλάδα που δεν βλέπει πλεονοσματικό προϋπολογισμό ούτε με το κυάλι, πήρε την απάντησή του με το PSI. Το ότι κάνανε οι αγορές λάθος και μας δανείζανε με μικρά επιτόκια δεν σημαίνει κάτι. Κάποιος που είχε λίγες γνώσεις και είχε βγάλει με κόπο τα λεφτά του δεν θα δάνειζε στην Ελλάδα με επιτόκιο μικρότερο από 10%-15%.

Κάτι άλλο που ξεχνούν όσοι ωρύονται κατά των "κακών τοκογλύφων" είναι ότι δεν είναι αναγκαστικό για μια χώρα να δανείζεται. Ένα από τα λίγα πράγματα στον κόσμο που είναι εντελώς εθελοντικό είναι ο δανεισμός. Κανείς δεν μπορεί να σου δανείσει με το ζόρι. Όταν πρώτα δανείζεσαι και μετά σκορπάς τα χρήματα, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ζητάς και τα ρέστα από τους δανειστές σου.

Εγώ δεν είμαι υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Την ίδια άποψη έχω και για όποιον έχει έστω λίγη κοινή λογική και αποφασίζει να δανείζει σε υπερχρεωμένους. Πρέπει να έχει υπόψη του ότι μπορεί να χάσει από το κεφάλαιό του και να μην λέει ότι τον κορόιδεψαν.

Αξιολογήστε το άρθρο 
18 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1210 αναγνώστες
24 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 10 Απριλίου 2012
13:07

Διαβάζουμε και ακούμε ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην χώρα μας προτείνει και περαιτέρω μείωση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Και ο πιο αδαής περί των οικονομικών ξέρει ότι στον ιδιωτικό τομέα αν δεν υπάρχει εργασία οι άνθρωποι δυστυχώς θα δουλέψουν άσχετα με το τι λέει ο νόμος από μόνοι τους για πολύ λίγα προκειμένου να έχουν κάποιο εισόδημα.

Τι συμβαίνει όμως και το κλιμάκιο του ΔΝΤ συνεχίζει να λέει ότι στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι παίρνουν πολλά;

Η γνώμη μου είναι πως από ένα σημείο και μετά ο Τόμσεν είδε ότι στην Ελλάδα οι πολιτικοί δεν πρόκειται να καταργήσουν ούτε ένα άχρηστο δημόσιο οργανισμό και να απολύσουν ούτε έναν δημόσιο υπάλληλο που δεν καλύπτει κάποια αληθινή ανάγκη. Αντιθέτως, αμέσως και χωρίς δισταγμό έβαζαν νέους φόρους ή  αργότερα μείωσαν τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

Μιας και ο Τόμσεν έχει και αυτός κάποιον προϊστάμενο στον οποίο πρέπει να δείξει ότι κάτι κάνει, αποφάσισε να αρχίσει να προτείνει μέτρα που ασχέτως αν έχουν λογική η κυβέρνηση έχει την επιθυμία να τα εφαρμόσει άμεσα.

Τα μνημόνια βέβαια είναι καταδικασμένα εξαρχής μιας και συνεχίζουν να μιλάνε για βιωσιμότητα του χρέους και λοιπά παραμύθια.

Αξιολογήστε το άρθρο 
11 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1385 αναγνώστες
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012
12:29

Τον Οκτώβριο του 2011 πούλησα ανοικτά μετοχές της General Maritime Corp στο $0,29 και έκλεισα την θέση με κέρδος στο $0,18 λίγο πριν η εταιρία τελικά καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Στη συνέχεια, και για να παρακολουθήσω τις εξελίξεις της πτώχευσης αγόρασα με τα κέρδη αυτά, που αντιστοιχούσαν στο 0,50% του συνολικού κεφαλαίου, ομόλογα της εταιρίας σε τιμή 9,90% της ονομαστικής. Ήταν η πρώτη φορά που αγόραζα ομόλογα πτωχευμένης εταιρίας και από την πολύ πρόχειρη ανάλυση που είχα κάνει νόμιζα ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο κέρδος.

Τελικά όπως φαίνεται και στο παραπάνω απόσπασμα από το σχέδιο αναδιάρθρωσης οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ομολόγων έλαβαν 1,78% - 1,84% της ονομαστικής τους αξίας. Το κούρεμα γι'αυτούς που τα είχαν αγοράσει στην έκδοσή τους ήταν της τάξης του 98% και για μένα που αγόρασα στο 9,90 ήταν περίπου 82%. Τελικά η επένδυση αποδείχτηκε τραγική.

Παραπάνω φαίνεται το διάγραμμα της τιμής του ομολόγου τον τελευταίο χρόνο. Το ομόλογο αυτό εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2009 και σχεδόν ένα χρόνο πριν από σημέρα ήταν ακόμα περίπου στο 100.

Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<456789101112>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις