Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


1338 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012
11:26

Έχω μιλήσει με αρκετούς επενδυτές τα τελευταία χρόνια και τους πρότεινα πολλές φορές να πουλήσουν κάποια περιουσιακά τους στοιχεία. Ο λόγος που πουλάς ένα περιουσιακό σου στοιχείο όταν δεν έχεις άμεση ανάγκη τα χρήματα είναι γιατί η τιμή που σου προσφέρεται είναι αρκετά καλή. Δεν έχει σημασία αν είναι μετοχή, ομόλογο, σπίτι ή χωράφι. Αν η τιμή είναι καλή πρέπει να πουλάς.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό ενός πελάτη που είχα ο οποίος είχε ένα χαρτοφυλάκιο τραπεζικών μετοχών αξίας περίπου €800.000 και του είχα προτείνει στις αρχές του 2010 να το ρευστοποιήσει. Με πληροφόρησε πως αυτό δεν γίνεται γιατί τις είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του. Αυτό το χαρτοφυλάκιο τώρα θα αξίζει γύρω στα €100.000 κι εγώ ακόμα αναρωτιέμαι τι σχέση έχει που τις βρήκες τις μετοχές με το αν πρέπει να τις πουλήσεις ή να τις κρατήσεις.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τα ακίνητα τα οποία είχε ανέβει πολύ η τιμή τους λόγω του εύκολου δανεισμού. Την ίδια πρόταση έκανα και για αυτά όταν κατάλαβα τι ακριβώς συμβαίνει αλλά εκεί είναι που δεν άκουγε κανείς. Το θεωρούσαν αδιανόητο να πουλήσουν τα ακίνητα που είχαν κληρονομήσει έστω και αν τα χρησιμοποιούσαν λίγο ή και καθόλου ή το ενοίκιο που λάμβαναν ήταν μικρό σε σχέση με την τιμή πώλησης. Όσα λογικά επιχειρήματα με αριθμούς και να έδινα μάλλον νόμιζαν ότι έχω κάποιο πρόβλημα.

Στην επενδυτική διαδικασία δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Αν οι αριθμοί λένε πούλα πρέπει να πουλάς.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
16 ψήφοι

 Εκτύπωση
1428 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012
12:50

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στην δραχμή λένε οι Έλληνες αξιωματούχοι.

Πόσες φορές ακούσαμε όμως από τα στόματα των διάφορων αξιωματούχων ότι η Ελλάδα αποκλείεται να πτωχεύσει και δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν τα CDS;

Τελικά πτωχεύσαμε επίσημα και τα CDS πληρώνονται.

Ίσως έχουν δίκιο βέβαια για το θέμα της επιστροφής στην δραχμή. Μπορεί να μην επιστρέψουμε στην δραχμή αλλά να έχουμε νέο νόμισμα που θα ονομάζεται Δολλάριο Ελλάδας (GRD) για πρωτοτυπία.

Αξιολογήστε το άρθρο 
11 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1309 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012
13:23

Χτες βγήκε η πρώτη απόφαση για την υπόθεση των ομολόγων που κάποια ασφαλιστικά ταμεία αγόραζαν σε τιμές μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς. Το σκεπτικό της απόφασης είναι το εξής:

"οι τιμές ΗΔΑΤ κατά τη διερευνηθείσα περίοδο δεν ήταν καλύτερες τιμές αγοράς, ούτε μπορούσαν και έπρεπε να επιτευχθούν από τους συναλλασσομένους, αλλά απλώς και μόνο τιμές αποτίμησης των επίμαχων ομολόγων, ότι οι Πρόεδροι ενήργησαν με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ασφαλιστικών ταμείων και χωρίς να τους ασκηθεί οποιαδήποτε επιρροή από τους εκπροσώπους των χρηματιστηριακών εταιρειών και ότι ουδέν περί ΗΔΑΤ γνώριζαν, ούτε είχαν εξάλλου θεσμοθετημένη υποχρέωση συναλλαγής μέσω ΗΔΑΤ ή σε τιμές ΗΔΑΤ"

Προτείνω τα φυσικά πρόσωπα που τα ομόλογά τους πρόκειται να κουρευτούν από το PSI να τα πουλήσουν σε ασφαλιστικά ταμεία σε τιμές γύρω στο 75 και ας έχουν αυτή την στιγμή στην ΗΔΑΤ 20-25. Σύμφωνα με την δικαιοσύνη το να τα αγοράσουν τα ταμεία θα είναι απολύτως λογικό.

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1203 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012
12:51

Προχτές σε εκπομπή ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού είχαν συνέντευξη του επιτυχημένου διαχειριστή fund Kyle Bass ο οποίος είχε αγοράσει πάρα πολύ φτηνά ελληνικά CDS το 2009. Πριν από ένα χρόνο σε επιστολή προς τους επενδυτές του έγραφε μεταξύ άλλων για την Ελλάδα:

"Shortly after this meeting, my host informed me of an audit recently done on one of the largest hospitals in Athens. This hospital was hemorrhaging Euros, and the Greek government is required to make up the deficit with capital injections. Officials began an inquiry into these losses and found 45 gardeners on staff at the hospital. The most interesting fact about the hospital was that it did not have a garden."

Η παραπάνω παράγραφος αναφέρεται σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο με τεράστιο έλλειμα κάθε χρόνο το οποίο ενώ δεν είχε κήπο απασχολούσε 45 κηπουρούς. Σαν λογικός άνθρωπος που είναι μάλλον αυτό του φάνηκε παράξενο.

www.scribd.com/ARHedge/d/48881153-Kyle-Bass-Hayman-Investor-Letter-February-2011

Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1242 αναγνώστες
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012
12:53

Με την εξάπλωση του διαδικτύου στην Ελλάδα και με την αφορμή της οικονομικής κρίσης αρκετοί έχουν βρει ένα μέσο για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Αυτό είναι καλό έτσι ώστε να ακούγονται όλες οι απόψεις άσχετα αν πολλές από αυτές είναι εντελώς λανθασμένες ακόμα και σε στοιχειώδη ζητήματα που δεν επιδέχονται ερμηνείας. Αυτό είναι το τίμημα της ευκολίας του διαδικτύου. Αν όμως κάποιος γράφει και δεν παρουσιάζει τον εαυτό του ως ειδικό δικαιούται να κάνει όσα λάθη θέλει.

Η κριτική μου εστιάζεται σε όλους αυτούς που παρουσιάζονται ως ειδικοί και μεγαλοσχήμονες συχνά και με βαρύγδουπους τίτλους σπουδών. Από την αρχή της κρίσης γράφουν το ένα άρθρο μετά το άλλο το οποίο μετά από λίγους μήνες αποδεικνύεται λάθος. Βεβαίως δεν το παραδέχονται αλλά συνεχίζουν απτόητοι να μεταλαμπαδεύουν τις "πολύτιμες" γνώσεις τους στο κοινό.

Εκτός του ότι αυτά που γράφουν αποδεικνύονται λανθασμένα, αν τους ρωτήσει κάποιος να μας δείξουν και τα αντίστοιχα πινακίδια από επενδυτικές κινήσεις μόνο πολύ λίγοι θα μπορούν να ανταποκριθούν και να δείξουν ότι αυτά που πίστευαν μηδένισαν το χαρτοφυλάκιό τους. Οι περισσότεροι κάνουν ανάλυση για την ανάλυση και δεν έχουν καμιά επενδυτική θέση πέραν των προθεσμιακών καταθέσεων και ας πίστευαν ότι όλα θα πάνε καλά οπότε τα πάντα ήταν πάμφθηνα.

Το ίδιο ισχύει και για τους λίγους που πίστευαν ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα. Κάποιοι ίσως να είναι ακόμα εγκλωβισμένοι ή απλά να έχουν πουλήσει μέρος του χαρτοφυλακίου τους. Ούτε λόγος για μια απλή αντιστάθμιση ή μια μικρή κερδοσκοπική short τοποθέτηση.

Και μπορεί να πει κάποιος: "Μα καλά μόνο τα πινακίδια και οι αποδόσεις έχουν σημασία;"

Και βέβαια θα απαντήσω εγώ. Αν κάθεσαι να κάνεις αναλύσεις και να γράφεις άρθρα και τελικά είτε είσαι σωστός είτε λάθος δεν κάνεις καμιά κίνηση ή χάνεις λεφτά, δεν έχει νόημα. Αν το κάνεις από χόμπυ τότε μάλλον κάτι πάει στραβά. Υπάρχουν πολλοί πιο ωραίοι τρόποι να σπαταλήσεις τον χρόνο σου από το να γράφεις πολυσέλιδα άρθρα για πράγματα που δεν ξέρεις ή δεν εφαρμόζεις.

Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<5678910111213>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις