Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


NVDA - Παρόμοια περίπτωση με APOL
2084 αναγνώστες
Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008
12:13

Πριν περίπου τρεις μήνες έγραψα για την Apollo Group η οποία έπεσε από τα $60 στα 41$ μέσα σε μία ημέρα. Μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο.

http://valueinvesting.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=6543&blid=160

Πριν τρεις μέρες που ανακοίνωσε αποτελέσματα η τιμή της μετοχής ανέβηκε εκείνη την ημέρα 25% κι αυτή την στιγμή είναι λίγο πάνω από τα $55. Καθόλου άσχημα εν μέσω κραυγών, δακρύων και οδυρμών περί πετρελαίου, πληθωρισμού κλπ. Πάμε τώρα στην NVDA....

Η NVDA είναι μακράν ο market leader στην αγορά καρτών γραφικών για υπολογιστές και αρκετά δυνατή σε κάποια άλλα προϊόντα. Χτες ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί να χρεώσει επιπλέον $150-$200 εκατ. στο κόστος πωληθέντων λόγω ενός ελλατωματικού προϊόντος. Επίσης αναθεώρησε την πρόβλεψη πωλήσεων για το τρίμηνο θέτοντας  τον στόχο από τα περίπου $1095 εκατ. στα $875-$900 εκατ. Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν μία πτώση της τιμής της μετοχής κατά 30% σε μία ημέρα ενώ από την αρχή του χρόνου χάνει γύρω στο 60%.


Την ίδια στιγμή τέσσερις από τους αναλυτές που καλύπτουν την εταιρία την υποβίβασαν από BUY σε NEUTRAL ενώ μόνο ένας αναλυτής από PERFORM σε OUTPERFORM. 

Εγώ συμφωνώ με τον τελευταίο αναλυτή που ανέφερα για τους εξής λόγους.....

Ας πάρουμε τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών και τριμήνων σαν μπούσουλα κι ας κάνουμε τις χειρότερες προβλέψεις για το κοντινό μέλλον. Στο προηγούμενο τρίμηνο είχε πωλήσεις $1153 εκατ. και λειτουργικά κέρδη $202 εκατ. αυξημένα κατά 43%. Για το τρέχον τρίμηνο θα πούμε ότι θα έχει μείωση πωλήσεων και ταυτόχρονη αύξηση τους κόστους πωληθέντων όπως ανακοίνωσε και χωρίς να σας μπλέκω σε πολλούς υπολογισμούς φτάνουμε σε μηδενικά λειτουργικά κέρδη. Αν και υπάρχει πιθανότητα να εισπράξει αποζημίωση από τους προμηθευτές της για το ελλατωματικό προϊόν εμείς δεν το λαμβάνουμε υπόψη. Αν τα επόμενα δύο τρίμηνα είναι απλά ανεκτά ή και λίγο άσχημα θα φτάσουμε σε μία πάρα πολύ συντηρητική λειτουργική κερδοφορία της τάξης των $600 εκατ που μετά από φόρους γίνεται $420 εκατ.

Η συνολική αξία της εταιρίας λαμβάνοντας υπόψη την κεφαλαιοποίηση, τα δάνεια και τα χρηματικά διαθέσιμα είναι $6,93 δις + $0 - $1,6 δις. = $5,33 δις.

Αυτό μας δίνει ένα EV/EBIT = $5,33 δις./$600 εκατ. = 8.9 ή EV/NOPAT = $5,33 δις./$420 εκατ. = 12,7 

Το EV/EBIT είναι η συνολική αξία της εταιρίας διά την λειτουργική κερδοφορία ενώ το EV/NOPAT η συνολική αξία της εταιρίας διά την λειτουργική κερδοφορία μετά από φόρους.

Το P/E δεν είναι και τόσο καλό να χρησιμοποιείται γιατί δεν μας δίνει την εικόνα του ισολογισμού ο οποίος μπορεί να είναι γεμάτος δάνεια.

Καταλήγωντας λοιπόν έχουμε μία εταιρία με τα εξής στατιστικά:

Στοιχεία τελευταίου τριμήνου

Δανεισμός: 0
Ταμειακά διαθέσιμα και παρόμοια: $1600 εκ.

Στοιχεία τελευταίου κυλιόμενου οικονομικού έτους

Καθαρό περιθώριο κέρδους: 19.11%
Απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων: 34.85%
Απόδοση επί του ενεργητικού: 16.99%


Σε ένα κλάδο με πολύ μεγάλη ανάπτυξη να μας προσφέρεται σε αρκετά χαμηλά επίπέδα. Μπορεί η τιμή να πάει κι άλλο κάτω; Βέβαια. Αλλά η επιστροφή θα είναι σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την εταιρία στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://finance.yahoo.com/q?s=NVDA

*ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣ Ή ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Σχόλια

04/07 15:28  Ψωμας Γιωργος
θα ηθελα να μου πεις κατι αν ξερεις για την
BIOSHAFT αν ξερεις φυσικα

εχω μικρη αποψη ...αλλα οχι ολοκληρωμενη...


04/07 15:45  Αναστάσιος Δημόπουλος
@X_Fly

Δεν την είχα ακουστά αλλά με το που είδα τα χρηματοοικονομικά της δεδομένα την κατέταξα κατευθείαν στο "ΟΧΙ". Αυτό κάνω συνήθως. Υπάρχουν τόσες χιλιάδες εταιρίες που βγάζουν λεφτά κι έχουν καταπληκτικούς ισολογισμούς που κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται να ασχολούμαι με άλλες που κάποτε ίσως να βγάλουν πολλά λεφτά.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις