Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Fairpoint Group - Κέρδη από την υπερχρέωση
1634 αναγνώστες
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2008
14:11

Η Fairpoint Group είναι η μεγαλύτερη εταιρία στην Αγγλία που βοηθάει υπερχρεωμένους ιδιώτες να έρθουν σε συνεννόηση με τα πιστωτικά ιδρύματα για την ρύθμιση των οφειλών τους χωρίς να κυρήξουν πτώχευση. Από τα μέσα του 2003 και μέχρι τις αρχές του 2007 οι περισσότερες εταιρίες του κλάδου έβγαζαν απίστευτα κέρδη σε σχέση με τα κεφάλαια που χρειαζόταν να επενδύσουν. Αυτό δεν άρεσε στην Ένωση Βρετανών Τραπεζιτών που ήταν στη μία άκρη της κάθε συμφωνίας κι έτσι άλλαξε μονομερώς τον τρόπο αμοιβής των εταιριών αυτών. Αμέσως ακολούθησε μία δυσμενής λειτουργική πορεία για τις περισσότερες εταιρίες του κλάδου και ακόμα χειρότερη μετοχική πορεία για όλες. Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείτε να δείτε την πορεία της τιμής της μετοχής της Fairpoint Group.

 

Πριν δύο εβδομάδες περίπου η τιμή της μετοχής έφτασε σε χαμηλό όλων των εποχών στις 0.19 λίρες με συνολική κεφαλαιοποίηση για την εταιρία κοντά στα 10 εκατ. λίρες. Σήμερα η τιμή της μετοχής είναι 0,35 λίρες με συνολική κεφαλαιοποίηση για την εταιρία κοντά στα 14 εκατ. λίρες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό εάν κάποιος λάβει υπόψη ΜΟΝΟ τα χρήματα που χρωστάνε στην εταιρία οι πελάτες κι αφαιρέσει ΟΛΕΣ τις υποχρεώσεις καταλήγει στα 14 εκατ. λίρες. Τα κτίρια, τα άυλα πάγια, οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ενεργητικού και το μέλλον της επιχείρησης δίνεται εντελώς δωρεάν.

Οι πωλήσεις τις εταιρίας για το 2008 προβλέπονται στα περίπου 30 εκατ. λίρες. Ίσως φέτος που ακόμα δεν έχει κατασταλλάξει ο νέος τρόπος αμοιβής η εταιρία να είναι οριακά κερδοφόρος. Πρίν δύο χρόνια η εταιρία είχε καθαρά περιθώρια κέρδους της τάξης του 25%. Ακόμα και αν με τα νέα δεδομένα φτάσει στο μισό καθαρό περιθώριο κέρδους μιλάμε για κέρδη της τάξης των 3 εκατ. λιρών και πάνω. Οι εκτιμήσεις μου είναι για μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από απλά το μισό του παλαιού μιας και η διοίκηση κάνει άμεσες περικοπές εξόδων και πουλάει τις ζημιογόνες δραστηριότητες. Επίσης με την υπερχρέωση των Βρετανών το μέλλον της αγοράς που δραστηριοποιείται η εταιρία είναι ευνοϊκό.

Εκτός των παραπάνω σχεδόν όλοι οι διευθυντές της εταιρίας αγοράζουν συνεχώς μετοχές από το χρηματιστήριο και τα options τους είναι σε πολύ μεγαλύτερες τιμές κι ένα fund το οποίο κάνει επενδύσεις μετά από πολύ ενδελεχή έρευνα αγόρασε το 20% της εταιρίας σε τιμή 2 λιρών ανά μετοχή. Από τότε η λειτουργική εικόνα της εταιρίας δεν άλλαξε τόσο πολύ που να με βάζει σε σκέψεις.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.fairpoint.co.uk/

*ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣ Ή ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις