Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Ανάλυση του arbitrage - Απόδοση 17.73% σε ένα μήνα
1820 αναγνώστες
Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2008
15:27

Στις 26 Ιουνίου έγραψα ένα άρθρο με τίτλο "Κέρδη χωρίς ρίσκο - Arbitrage" και είπα σε όσους αναγνώστες θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μου για να τους στείλω αναλυτικές πληροφορίες. Αρκετοί από εσάς επικοινωνήσατε μαζί μου μέσω email ή τηλεφώνου. Για όσους δεν επικοινώνησαν θα αναλύσω σήμερα την συγκεκριμμένη περίπτωση.

Στην γερμανική αγορά η εταιρία Axel Springer στις 11 Ιουνίου ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει εξωχρηματιστηριακά μέχρι 918000 ίδιες μετοχές στην τιμή των 80 ευρώ. Υπήρχε επίσης ο όρος ότι θα δωθεί προτεραιότητα σε κάθε διαφορετικό πρόσωπο που θα πουλήσει στην εταιρία μέχρι 50 μετοχές.

Αναλυτικές πληροφορίες δίνονταν στον ιστότοπο που είχε φταχτεί για τον συγκεκριμμένο λόγο:

http://www.rueckkauf-axelspringer.de/en/index.html

Όπως ήταν φυσικό την μέρα της ανακοίνωσης η τιμή ανέβηκε όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα

Το μόνο ρίσκο που έπαιρνε κάποιος είναι να εμφανίζονταν πάνω από 918000 μετοχές που είχαν δωθεί στην εταιρία σε πακέτα των 50 από ξεχωριστούς μετόχους. Δηλαδή χρειάζονταν πάνω από 18360 διαφορετικοί μέτοχοι. Πώς μπορούσαμε να ξέρουμε ότι οι μετοχές μας θα αγοράζονταν;

Από τις αρχές του έτους που η τιμή άρχισε να πέφτει κάτω από τα 80 ευρώ αγοράστηκαν περίπου 1100000 τεμάχια σε τιμή κάτω των 80 ευρώ. Οπότε ήμαστε σχεδόν σίγουροι ότι δεν είχαν αγοραστεί όλες από διαφορετικούς μετόχους σε πακέτα των μέχρι 50 μετοχών.

Τι έγινε τελικά;

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι μόνο 77000 μετοχές αγοράστηκαν κατά προτεραιότητα. Δηλαδή υπήρχε χώρος για μικρά χαρτοφυλάκια να δώσουν στην εταιρία άλλες 840000 μετοχές σε πακέτα των μέχρι 50.

Όσοι αγόρασαν πάνω από 50 μετοχές θα πάρουν ρευστό για 1 στις 4 μετοχές. Οι υπόλοιπες όμως είναι αγορασμένες σε χαμηλό σχεδόν πενταετίας όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η τιμή αυτή είναι πολύ καλή αφού η διοίκηση της εταιρίας έβγαλε ανακοίνωση ότι τα 80 ευρώ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία της εταιρίας. Αυτό ίσως ακούγεται παράξενο αλλά στην Γερμανία υπάρχουν δύο διοικητικά συμβούλια που παίρνουν αποφάσεις.

Για την ιστορία να πω ότι εγώ αγόρασα στις 3 Ιουλίου στα 67,44 ευρώ και αμέσως έδωσα εντολή πως θέλω να δώσω τις μετοχές μου προς εξαγορά από την εταιρία. Αφού τέλειωσαν τα γραφειοκρατικά χτες μπήκαν τα χρήματα στον λογαριασμό μου προς 80 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό μας δίνει μια μικτή απόδοση 18,62% μέσα σε έναν μήνα χωρίς σχεδόν κανένα ρίσκο.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις