Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Οι ισολογισμοί είναι ψεύτικοι - Το μεγαλύτερο ΚΛΙΣΕ
3075 αναγνώστες
Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2008
14:22

Το 95% αυτών που ασχολούνται με το χρηματιστήριο δεν κοιτάει ποτέ τους ισολογισμούς γιατί λέει ότι είναι ψεύτικοι.

Πως μπορούν να εκφέρουν άποψη για κάτι με το οποίο δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ;

Εγώ σας λέω ότι με την μικρή πρακτική εμπειρία που έχω κοιτάζοντας τα τελευταία χρόνια κάποιες χιλιάδες ισολογισμούς, το 99% αυτών είναι αληθείς.

Τα στατιστικά ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που λέω. Από το 1977 εώς το 2002 στις ΗΠΑ υπήρξαν περίπου 900 κρούσματα απάτης μέσω των ισολογισμών. Οι εταιρίες που είχαν διαπραγματεύσιμες μετοχές στις ΗΠΑ αυτά τα χρόνια ήταν περίπου 8000.

Οπότε:

8000 εταιρίες * 25 χρόνια = 200000 ισολογισμοί

900 κρούσματα / 200000 ισολογισμοί = 0,45%

Επειδή κάποια από αυτά τα κρούσματα μπορεί να μην ανακαλύφθηκαν αμέσως ας διπλασιάσουμε το παραπάνω ποσοστό και αφού γίνει 0,9% καταλήγουμε σε αυτό που είπα παραπάνω.

99% των ισολογισμών είναι αληθείς.

Στις περιπτώσεις απάτης είναι τόσο δύσκολο να βγάλεις άκρη με τους ισολογισμούς που οποιοσδήποτε σοβαρός επενδυτής απλά θα πει δεν ασχολούμαι γιατί δεν καταλαβαίνω.

Θα ήθελα να συμμετέχετε με παραδείγματα λανθασμένων επενδύσεων για να δούμε αν θα μπορούσατε να αποφύγετε το λάθος.

Σχόλια

15/11 14:34  nhad
Υπάρχουν οι απάτες, αλλά υπάρχουν και τα μαγειρέματα που δεν είναι ακριβώς απάτες οπότε δεν τιμωρούνται, ούτε στις ΗΠΑ. Ακόμα και το κράτος κάνει μεταφορές χρημάτων από τη μία χρονιά στην άλλη για να βελτιώσει τα αποτελέσματα. Για να μη μιλήσουμε για τα δελτία τύπου που είναι παραπλανητικά κατά 30% τουλάχιστον.
Και κάτι άλλο: Από την πείρα μου, πολλές από τις εταιρείες που πάνε για φούντο, αμέσως πριν κλείσουν παρουσιάζουν ένα Ρ/Ε κοντά στο δύο (πχ ΑΛΤΕ, από την οποία την πάτησα). Για να πάμε πιο κοντά, τα οικονομικά στοιχεία που έχει παρουσιάσει πρόσφατα η Τεχνική Ολυμπιακή σου φαίνονται διαφωτιστικά για την κατάσταση της εταιρείας;
15/11 14:38  Αναστάσιος Δημόπουλος
@nhad

ΤΟ μαγείρεμα είναι εύκολο να εντοπιστεί από κάποιον που ασχολείται. Υπάρχουν βιβλία που ασχολούνται μόνο με το πως να βρίσκεις τις προσπάθειες εξευγενισμού των οικονομικών καταστάσεων. Εγώ, όπως και άλλοι συνάδελφοι του χώρου τα έχουμε διαβάσει και είμαστε προετοιμασμένοι. Άλλωστε οι περισσότερες εταιρίες που χρειάζεται να καταφύγουν σε τέτοιες μεθόδους δεν είναι και πολύ καλές λειτουργικά οπότε δεν επενδύω έτσι κι αλλιώς σε αυτές.

Έχω κοιτάξει τους ισολογισμούς της ΟΛΥΜΠ και από αυτά που βλέπω απλά δεν θα αγοράσω μετοχές. Δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος την ζωή του δύσκολη.
15/11 14:45  nhad
Δεν αμφιβάλλω, για το ποσοστό 1% αμφιβάλλω (που σημαίνει μόνο 3-4 εταιρείες στο ΧΑΑ, έτσι;). Έχω γράψει αλλού (πολλές φορές) για το μαγείρεμα των αποτελεσμάτων της μεγάλης μας φίλης στα δελτία τύπου. Και δεν είναι η μόνη.
15/11 14:46  Αναστάσιος Δημόπουλος
@nhad

Στις ανακοινώσεις οι περισσότερες εταιρίες δίνουν ένα τόνο αισιοδοξίας. Είναι σύνηθες αν και όχι τόσο ωφέλιμο.
15/11 14:50  dimknaf
υπερβολικό το 99%, αλλά και το 90% δεν είναι καθόλου άσχημο. Από την άλλη όμως, είναι πολύ εύκολο να ωραιοποιηθεί σε ένα βαθμό ένας ισολογισμός. Πάντως συμφωνώ μαζί σου, πως δεν είναι δυνατόν να απορρίπτουμε εντελώς τους ισολογισμούς, που είναι η βάση για μια σωστή επένδυση, λόγω τέτοιων φαινομένων. Πονάει δόντι, κόψει κεφάλι???
15/11 15:06  Αναστάσιος Δημόπουλος
@dimknaf

Μιλάω για περιπτώσεις απάτης.

Παράδειγμα:

Η Parmalat έδειχνε €3,95 δις ταμειακά διαθέσιμα που δεν υπήρχαν.
15/11 15:39  pakom
Εγώ πάλι με τα νούμερα που δώσατε θα έκανα διαφορετικά τον υπολογισμό : θα έλεγα 900 κρούσματα = 900 εταιρείες, υποθέτοντας ότι στα κρούσματα δεν έχουμε περιπτώσεις απάτης καθ'υποτροπήν της ίδιας εταιρείας.
Έτσι λοιπόν στα 900/8000=11,25 % των εταιρειών έιχαμε αποδεδειγμένη απάτη.
15/11 17:21  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ας κάνω ένα μια μικρή παύση από το "διάβασμα" προετοιμασίας για τις εξετάσεις Πιστοποίησης γράφοντας :
1. Όσοι δεν κοιτάζουν τους Ισολογισμούς είναι διότι ΔΕΝ μπορούν να τους διαβάσουν στοιχειωδώς, τα υπόλοιπα αποτελούν δικαιολόγίες. (βλ. στα Τεχνικά Έργα : "Ν'τάξει Μάστορα, έτσι λένε τα βιβλία που διαβάζεις,... αλλά εδώ στο γιαπί είναι διαφορετικά τα πράγματα...)
2. Το χειρότερο είναι όταν "διαβάζουν" Ισολογισμούς (ή - συνήθως - ανακοινώσεις) χωρίς να γνωρίζουν την εταιρία και - μεταξύ άλλων - την "κυκλικότητα - μεταβλητότητα" των μεγεθών της και ποιοί παράγοντες τα επηρρεάζουν και ΠΟΤΕ (βλ. πχ. "αύξηση στο τρίμηνο σε σχέση με το περυσινό ή σε σχέση με το προηγούμενο"... Προ τριετίας όταν ανέβαινε η τιμή του αλουμινίου γνωστοί μου αγόραζαν ενθουσιωδώς εταιρίες διέλασης !)
3. Τα απόλυτα μεγέθη - ακόμη και η σύγκριση με τα περυσινά - ΔΕΝ έχουν καμμία αξία. Η παρακολούθηση Δεικτών βασίζεται στην τάση τριετίας - τουλάχιστον (= 4 έτη) και πενταετίας - επιθυμητό (= 6 έτη). Με την ευκαιρία ας απαντήσω εδώ σε φίλο ο οποίος προ ημερών σχολίασε τον Δείκτη Z-Score : "Είναι αυστηρός και εάν υπολογισθεί θα βγουν σχεδόν όλες οι εταιρίες χρεοκοπημένες". Μα, η "απόλυτη" τιμή δεν έχει σημασία. Στατιστικός - εμπειρικός είναι ! Δηλαδή πχ. στο 3,01 η εταιρία είναι "μια χαρά" και στο 2,99 "κινδυνεύει" ? ΟΧΙ ! Όμως εάν οι διαδοχικές τιμές είναι πχ. 4,0/ 3,5/ 3,0/ 2,5 ... Το αυτό ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους αριθμοδείκτες... ΤΑΣΗ !
4. Εταιρίες με "δυσνόητους" Ισολογισμούς, με "λαβυρινθώδη" δίκτυα θυγατρικών και συμμετοχών, με.., με..., ας μην τις πλησιάζουμε ! Υπάρχουν και άλλες...
5. Οι αριθμοδείκτες "κυρίων αποτελεσμάτων" ΔΕΝ είναι το άπαν, αλλά ΜΟΝΟ το 85% της αξιολόγησης μιας εταιρίας, εξ' αυτών δε οι αριθμοδείκτες "οικονομικών αποτελεσμάτων, κερδοφορίας κλπ." ΜΟΝΟ το 5% !
Υ.Γ. Τα παραπάνω - ειδικώς δε το 5 - μην τα ακολουθείτε... είναι η κατάπτυστη προσέγγιση μέσω "υπερθεμελιώδους ανάλυσης", η οποία οδηγεί σε "χασούρα των 5 θαλασσών και των 5 ηπείρων" κατά άλλες προσεγγίσεις...
15/11 18:29  PREMIUM
Έχουμε τόσο φοβηθεί πια που δεν πιστεύουμε ούτε τους...ελάχιστους...καλούς ισολογισμούς ;-)
15/11 20:38  Αναστάσιος Δημόπουλος
@pakom

Οι εταιρίες συνεχώς ανανεώνονται λόγω πτωχεύσεων, εξαγορών, συγχωνεύσεων, εξόδου από το χρηματιστήριο κλπ. Επίσης στην διάρκεια της ζωής μιας εταιρίας περνάνε πολλές διαφορετικές διοικήσεις. Για την απάτη δεν είναι οι εταιρίες υπεύθυνες αλλα οι άνθρωποι που διοικούν εκείνη την στιγμή. Οπότε πιστεύω πως η στιγμιαία μέτρηση στον εκάστοτε ισολογισμό που έγινε η απάτη δεν είναι λάθος.
16/11 12:24  kikou04
H εταιρία μπορεί να μας <<κλέψει>> μέχρι το μικτό κέρδος ... αν και πάλι θα φανεί τι <<παίζεται>> από το μικτό κέρδος άλλων συγγενών εταιριών. Όσο για τα υπόλοιπα, μεγάλα παιδιά είμαστε, με γνώση και νου και αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται. Και πάλι αν κάτι μας φαίνεται περίεργο ... ένα τηλεφωνάκι στην εταιρία και ζητάμε διευκρινήσεις και αναλόγως των απαντήσεων, καταλαβαίνουμε τα ΠΑΝΤΑ.

Όσο για τους ψεύτικους και πειραγμένους ισολογισμούς που λένε οι διάφοροι, δίχως να μπορούν να μας δείξουν που είναι η ψευτιά και που το πείραγμα, ένα έχω να πω ... <<μακάριοι οι πτωχοί στο πνεύμα>>.
17/11 19:37  Spyros
δεν αμφισβητεί κανείς οτι οι ισολογισμοί είναι κοντινή αποτύπωση της αλήθειας απλά δεν είναι πιστή αποτύπωση της αλήθειας. γι' αυτό άλλωστε και quantitative funds που έχουν value orientation έχουν αποτύχει παταγωδώς μιας και παντα χρειάζεται η ανθρώπινη κρίση.
21/11 15:09  ensign
www.techol.gr/files/oikonomika_stoixeia/2008/stoixeia_3M_2008_GR.pdf

στις υποσημειώσεις του συνημμένου χάνει το παιχνίδι η τεχνική ολυμπιακή - αφού κάτι τόσο λογικό, και στο οποίο επέμενε και ο graham και ο buffet στα γράμματά του - μιας και μιλάμε για value investing - εδώ γίνεται σε βαθμό...κακουργήματος. Και μιλάω για stock options και αμοιβές μελών Δ.Σ...μακρία λοιπόν...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις