Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Ελληνικό χρηματιστήριο και τραπεζολαγνεία
1226 αναγνώστες
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010
11:43

Αν και πριν λίγο καιρό έγραψε ο dimknaf ένα παρόμοιο άρθρο για τις τράπεζες είχα καιρό στο νου μου να διατυπώσω κι εγώ την άποψή μου για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο dimknaf έγραψε για λατρεία προς τις τράπεζες, εγώ από τότε που άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με το χρηματιστήριο κι έπρεπε να μιλήσω και με πελάτες προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι υπάρχουν κι άλλες μετοχές εκτός από τις τραπεζικές. Σπάνια όμως κάποιος άκουγε. Μια φορά κι όλας που έλεγα δια τηλεφώνου σε έναν πελάτη για κάποιες σχετικά ελκυστικές μη τραπεζικές μετοχές μου ζήτησε να μιλήσει με κάποιον  άλλο παρόλο που αυτός με είχε ρωτήσει τι μου αρέσει.  Έτσι άρχισα να χρησιμοποιώ τον όρο τραπεζολαγνεία.

Αν ανατρέξετε σε παλιότερα άρθρα θα δείτε ότι έγραψα μόνο μια φορά για συγκεκριμένη τράπεζα και αυτό παρόλο που ήταν έμμεσα για την ΕΤΕ στην ουσία αφορούσε την FINANSBANK που κάποιοι έλεγαν ότι θα καταστραφεί. Η FINANSBANK είχε και πολύ μικρότερη μόχλευση και λειτουργεί σε μια αγορά που η πιστωτική επέκταση είναι ακόμα πολύ μικρή.

Δυο άλλες φορές που έγραψα γενικά για τράπεζες ήταν την μία φορά για τις αστειότητες περί ονομαστικών αξιών μιας και το νούμερο είναι αυθαίρετο και την δεύτερη για το που μπορούν να πάνε οι τιμές των τραπεζών χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των ιρλανδικών.

Αυτό είναι και το ζήτημα. Οι τράπεζες σαν εταιρίες δεν είναι απαραίτητα καλές ή κακές. Το μεγάλο τους μειονέκτημα όμως είναι η μόχλευση. Αν μια εταιρία είναι μοχλευμένη 20 φορές, δηλαδή έχει ένα δικό της ευρώ για κεφάλαιο και 19 ευρώ άλλων, τότε αν η αξία των δανείων κι επενδύσεων που κατέχει πέσει 5% τα δικά της κεφάλαια έχουν μηδενίσει. Από τον Απρίλιο του 2009 οι τράπεζες ζουν σε μια παράλληλη εικονική πραγματικότητα μιας και οι λογιστικοί κανόνες έχουν τροποποιηθεί και μπορούν να λένε αυτές ποια είναι η αξία των δανείων και των επενδύσεών τους.

Επένδυση όμως είναι να λαμβάνεις υπόψη σου την πραγματικότητα κι ας ανέβει μια μετοχή όσες φορές θέλει λόγω των υπερβολών του χρηματιστηρίου. Δυστυχώς όσο και να προσπαθούσα να το εξηγήσω αυτό και μετά την άνοδο των τραπεζικών μετοχών το 2009 οι περισσότεροι γνωστοί και φίλοι ήθελαν να τις κρατήσουν κι άλλο για να μην χάσουν από πιθανά κέρδη.

Για την ιστορία να πω ότι τις μετοχές ΕΤΕ που είχα από πολύ παλιά (δεκαετία 80') τις πούλησα από το 2003 μέχρι το 2007 σε τιμές από τα €19,44 μέχρι τα €43,72 και ένα πολύ μικρό ποσοστό που μου είχε μείνει πουλήθηκε το 2008 περίπου στα €12.

Σχόλια

20/12 14:59  dimknaf
αν οι τραπεζικές μετοχές ήταν πολύ φθηνές, ίσως να άξιζε το ρίσκο.

Στη σημερινή τόυς κεφαλαιοποίηση πρέπει να προσθέτει κανείς τις ΑΜΚ που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Με αυτά τα δεδομένα δεν βλέπω ένα καλό riskreward ratio για τις τράπεζες. Τη στιγμή που άλλες ασφαλέστερες επιλογές διαπραγματεύονται πολύ φθηνότερα.
20/12 15:43  Αναστάσιος Δημόπουλος
Η γνώμη μου για τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται στην τελευταία πώληση ΕΤΕ. Αν γράφανε ομόλογα ελληνικού δημοσίου, δάνεια προς ζημιογόνες ΔΕΚΟ κλπ σε σωστές αποτιμήσεις τότε θα είχαν ήδη κάνει περίπου όσες ΑΜΚ έχει κάνει η ΓΤΕ.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις