Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Μακροπρόθεσμος, μεσοπρόθεσμος, βραχυπρόθεσμος
1348 αναγνώστες
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010
11:44

Κάποιοι επενδυτές λένε πως έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις κινήσεις τους και κρατάνε τις θέσεις τους για χρόνια, άλλοι πάλι λένε πως έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και κρατάνε τις θέσεις τους ακόμα και για λίγα λεπτά. Έχει κάποιος από τους δύο άδικο; Κατά τη γνώμη μου και οι δύο μπορεί να είναι σωστοί αρκεί να ξέρουν τι κάνουν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως και οι δύο κατηγορίες επενδυτών δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι μακροπρόθεσμοι γιατί συνήθως αγοράζουν μετά τα μέσα και προς τα τέλη ενός ανοδικού κύκλου σχετικά ακριβά οπότε οι επενδύσεις τους δεν έχουν πολύ περιθώριο ανόδου και τις κρατάνε καθόλη την διάρκεια του επόμενου καθοδικού κύκλου. Οι βραχυπρόθεσμοι γιατί συνήθως κάνουν τόσες πολλές αγοραπωλησίες και stop-loss που χάνουν τα χρήματα τους και λόγω προμηθειών.

Ποια αντιμετώπιση είναι τελικά η καλύτερη; Κατά την γνώμη μου και από την εμπειρία μου οι αποδόσεις δεν εξαρτώνται τόσο από τον χρόνο διακράτησης αλλά από την σωστή επιλογή επένδυσης σε σχέση αξίας-τιμής.

Αν αγοράσεις κάτι για $10 που αξίζει υπολογισμένα συντηρητικά $20 και ανέβει 60% σε δυο μήνες και το πουλήσεις, είναι μια σωστή επένδυση. Αν πουλήσεις ανοικτά κάτι στα $3 που αξίζει συντηρητικά υπολογισμένα $0,01 και πάει μέσα στις επόμενες δύο ώρες $1 και κλείσεις την θέση σου είναι και πάλι μια σωστή επένδυση. Και τα δύο αποτελούν αληθινά προσωπικά πρόσφατα παραδείγματα.

Οπότε αν κάνεις συνεχώς λάθη αγοράζοντας ακριβά ή πουλώντας ανοικτά φτηνά, ούτε η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση βοηθάει γιατί χάνονται πολλά χρόνια αλλά ουτε και η βραχυπρόθεσμη γιατί χάνονται πολλά χρημάτα σε stop-loss και προμήθειες.

Η μόνη χρονική αντιμετώπιση που χρειάζονται οι επενδύσεις όταν μπορεί να υπάρχει σχετικά μεγάλη  διακύμανση τιμών είναι να χρησιμοποιούνται κεφάλαια που δεν είναι αναγκαία κάποια συγκεκριμένη στιγμή τους επόμενους μήνες γιατί δεν ξέρουμε ποια θα είναι η απόδοση εκείνη την στιγμή.

Σχόλια

20/12 22:16  dimknaf
Πολύ σωστά τα όσα λες Αναστάσιε.

Θα περίμενα με ενδιαφέρον να ακούσω τις πρώτες σου επιλογές και να ακούσω για συγκεκριμένες μετοχές, όπως έκανες παλαιότερα.
20/12 22:53  Αναστάσιος Δημόπουλος
Δεν θα γράψω ιδέες προς επένδυση. Θα παρουσιάσω όμως κινήσεις που έχω κάνει.
20/12 23:28  dimknaf
Πως όμως θα πείσεις, όταν οι κινήσεις αυτές θα αναφέρονται μετά την πραγματοποίησή τους;

Δεν σε αμφισβητώ σε καμιά περίπτωση. Απλά το καλύτερο proof είναι να αναφέρεις μια κίνηση όταν την κάνεις. Φυσικά, κατανοητό είναι το γιατί δεν θέλεις να το κάνεις.

τι να κάνουμε...Ενδιαφέρον θα είχε.

Περιμένουμε να μάθουμε για κινήσεις που έχει κάνει και πολύ θα θέλαμε να γράφεις πιο συχνα.

Είσαι από τους ελάχιστους εδώ στο Capitalblogs που η επενδυτική τακτική έχει ομοιότητες με τη δική μου. Στους περισσότερους φαινόμαστε ως ρομαντικοί και εκτός εποχής...
20/12 23:52  Αναστάσιος Δημόπουλος
Έχω ήδη κανονίσει με εταιρία ορκωτών ελεγκτών που θα ελέγξει και θα πιστοποιήσει τα αποτελέσματά μου μόλις συμπληρωθεί ένα έτος στον κοινό επενδυτικό λογαριασμό που διαχειρίζομαι αυτή την περίοδο.
28/09 13:59  GRT
Ευχαριστώ για τον χρόνο σου αλλά δεν είναι μόνο ο χρόνος αλλά και η μέθοδος που προσεγγίζεις , διαχειρίζεσαι , ενεργείς, τα εργαλεία, στης αγορές.
28/09 14:31  cornelsen
"Αν αγοράσεις κάτι για $10 που αξίζει υπολογισμένα συντηρητικά $20 και ανέβει 60% σε δυο μήνες και το πουλήσεις, είναι μια σωστή επένδυση."
Δεν καταλαβαίνω πως θα ξέρεις ότι αξίζει $20 ενώ εκείνη την στιγμή φαίνεται να αξίζει $10.
Να το κάνω πιό συγκεκριμένο: πόσο αξίζει σήμερα η ΕΤΕ;
28/09 14:39  GRT
Αγαπητέ Cornelsen αν η ερωτ, είναι για μένα θα δω την οθόνη να σου πω.
28/09 14:39  Αναστάσιος Δημόπουλος
Η αξία δεν αλλάζει τόσο γρήγορα όπως οι τιμές στο χρηματιστήριο. Το πως θα ξέρεις αν αξίζει $20 έχει να κάνει με τις γνώσεις και την εμπειρία σου στις αποτιμήσεις επιχειρήσεων. Η αξία της ΕΤΕ είναι μάλλον αρνητική αν γράψει σε πραγματικές αξίες τα δάνεια και τα ομόλογα που κατέχει σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες.
28/09 14:58  GRT
Προφανώς έχουμε διαφορές πολλές για την προσέγγιση της αγοράς.
Γι αυτό και χρησιμοποιείται της λέξεις αξία, αποτίμηση.
Τα γραφήματα δεν λένε ψέματα.
Ψέματα λένε , οι Αναλυτές , οι πρόεδροι , τα ΔΣ των εταιρειών, οι λογιστές.(Έχουμε άπυρα παραδείγματα)
Τι αξία έχει ένα παγάκι στην Αλάσκα και τι αξία έχει στην Αίγυπτο?
28/09 15:08  cornelsen
28/09 15:08  Αναστάσιος Δημόπουλος
Το ότι η αξία και η τιμή είναι διαφορετικές έννοιες δεν είναι θέμα άποψης. Επίσης αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να αγνοεί εντελώς την αξία και να κάνει κερδοφόρες επενδύσεις χρησιμοποιώντας μόνο τεχνική ανάλυση. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις