Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;
1322 αναγνώστες
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010
12:08

Πολλές φορές ακούμε ή διαβάζουμε ότι κάποιος είναι αισιόδοξος για μία μετοχή. Τι σχέση έχει όμως η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία με τις επενδύσεις; Όταν κάποιος αγοράζει ή πουλάει κάτι πρέπει να το κάνει σύμφωνα με τα νούμερα και όχι με τις ψυχολογικές του τάσεις εκείνη την στιγμή. Τις περισσότερες φορές οι επενδυτές χάνουν επειδή είναι υπερβολικά αισιόδοξοι και όχι το αντίθετο.

Είναι όμως απαισιόδοξος κάποιος που θα πει ότι μια εταιρία θα πτωχεύσει επειδή έχει πάρα πολλές υποχρεώσεις και είναι ζημιογόνος τα τελευταία χρόνια; Δυστυχώς όμως ακόμα κι ένα βήμα πριν από την τελική κατάρρευση μιας μετοχής υπάρχουν πάντα επενδυτές που λένε "Τώρα θα γυρίσει, τώρα θα γυρίσει". Είναι πάρα πολύ λίγες οι περιπτώσεις που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα παραδείγματα είναι πολλά και στο ελληνικό αλλά και στα ξένα χρηματιστήρια.

Καλύτερα να χάσει κάποιος κάποιες μονάδες απόδοσης από τα κέρδη του επειδή είναι συγκρατημένος  και ρεαλιστής παρά να χάσει το κεφάλαιό του επειδή είναι αισιόδοξος. Είναι φυσική πορεία των πραγμάτων ακόμα και τεράστιες εταιρίες να πτωχεύουν και να μηδενίζουν. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους επενδυτές που  λόγω της αισιοδοξίας τους πιστεύουν ότι τα κέρδη μιας εταιρίας πάντα θα αυξάνονται οπότε η μετοχή της σε καμία τιμή δεν είναι ακριβή.

Εγώ λοιπόν δεν δηλώνω ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Προσπαθώ όμως να είμαι πολύ προσεχτικός και οι εκτιμήσεις μου να είναι πάντα συντηρητικές. Δεν θα πετύχω 1000% απόδοση σε μια μετοχή που επέστρεψε από την άβυσσο αλλά δεν θα χάσω και 50%, 60%, 70% του κεφαλαίου μου.  Έχω δει χαρτοφυλάκια εκατομμυρίων Ευρώ που να έχουν τέτοιου ύψους απώλειες και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι σκεφτόντουσαν οι επενδυτές που έκαναν αυτές τις επιλογές.

Σχόλια

22/12 12:25  dimknaf
Έχεις δίκιο, το χρηματιστήριο και οι επενδύσεις χρειάζονται ψυχρή λογική, χωρίς ενθούσιασμούς και πανικούς
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις