Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Ξέρουν οι επενδυτές αρκετά για τις εταιρίες της χώρας τους;
1205 αναγνώστες
Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010
13:14

Στην διεθνή επενδυτική ορολογία υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται "home country bias", δηλαδή η κλίση των επενδυτών να επενδύουν σχεδόν το 100% των κεφαλαίων τους σε εταιρίες που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην χώρα τους.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα λάθος αρκεί να ξέρει ένας επενδυτής γιατί επενδύει στην κάθε εταιρία. Όπως αποδεικνύεται όμως στην πράξη τα αποτελέσματα δεν είναι απαραίτητα καλύτερα από έναν επενδυτή που με τις ίδιες γνώσεις επενδύει και σε εταιρίες εκτός της χώρας του. Οι επενδυτές νομίζουν ότι ξέρουν τι κάνουν  επειδή οι εταιρίες στις οποίες επενδύουν τους είναι οικείες μιας και πολλές φορές συναλλάσονται με αυτές.

Δυστυχώς εκεί είναι και το πρόβλημα. Οι επενδυτές νομίζουν ότι ξέρουν. Στην πραγματικότητα δεν ξέρουν. Ξέρουν βέβαια περισσότερα από ότι για μια ξένη εταιρία αλλά δεν ξέρουν αρκετά ώστε να πάρουν μια συγκροτημένη επενδυτική απόφαση με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας.

Πριν 10-20 χρόνια ήταν ακόμα πολύ ακριβό λόγω προμηθειών κι ελάχιστων χρεώσεων να κάνει κάποιος επενδύσεις στο εξωτερικό από την Ελλάδα και δεν θα μπορούσε να έχει πολύ καλή πληροφόρηση. Πλέον λόγω του διαδικτύου και της πιο εύκολης μεταφοράς κεφαλαίων είναι πολύ πιο φθηνό και προσιτό να γίνουν τέτοιες επενδύσεις και παράλληλα να υπάρχει σχεδόν όλη η απαραίτητη πληροφόρηση για να παρθεί μια επενδυτική απόφαση.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει γύρω στις 250 μετοχές και αποτελεί περίπου το 0,15% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης των χρηματιστηρίων. Είναι δυνατόν ανά πάσα στιγμή να έχει τις επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να δώσουν καλές αποδόσεις με μικρό πραγματικό κίνδυνο;

Ακόμα και δωρεάν μπορεί κάποιος αυτή την στιγμή να ψάξει για ενδιαφέρουσες περιπτώσεις επενδύσεων ανάμεσα σε 35727 εταιρίες μέσω της ιστοσελίδας των Financial Times χρησιμοποιώντας δεκάδες κριτήρια.

http://markets.ft.com/screener/customScreen.asp

Τα εργαλεία όμως δεν είναι αρκετά αν κάποιος δεν έχει την απαραίτητη γνώση να τα δουλέψει. Δεν είναι όμως κακό να μην ξέρει κάποιος να κάνει κάτι. Κακό είναι να μην το παραδέχεται και στην περίπτωση των επενδύσεων να χάνει τα λεφτά του και να του φταίει κάποιος άλλος.

Σχόλια

23/12 14:45  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Είμαι αμετανόητος οπαδός της "ατομικής εσωτερικής πληροφόρησης - ΑΕΠ".
Ο όρος που χρησιμοποίησα δεν αφορά εις την κλασική περίπτωση, την οποία όλοι γνωρίζουμε, αλλά εις την "κατά Μπάφετ" (παραφράζω): <Μην επενδύεις σε κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνεις και σε τελευταία
ανάλυση ρώτα τα εγγόνια σου...>
Πρόκειται λοιπόν για πληροφορίες διαθέσιμες σε όλους: Για τα προϊόντα ή υπηρεσίες ως καταναλωτής ή χρήστης. Για την παρατήρηση της διάθεσης των εργαζομένων. Για αξιόπιστες διακρίσεις της εταιρίας (βλ. εκτενώς εις το βλόκιόν) μου.
Όλα αυτά δυστυχώς είναι ευκολότερον να τα ανιχνεύσει τις εις εγχωρίους εταιρίας...
23/12 15:00  Αναστάσιος Δημόπουλος
Τριαντάφυλλε δεν διαφωνούμε. Βεβαίως και μπορείς να κάνεις πρωτογενή ανάλυση πολύ ευκολότερα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται δίπλα σου σε σχέση με άλλες που βρίσκονται μακριά. Απλά οι περισσότεροι επενδυτές μπερδεύουν την οικειότητα με την γνώση.
23/12 15:17  dimknaf
πολύ ωραίο πάντως το εργαλειάκι στο ft. Και εγώ προτιμώ εταιρείες που να γνωρίζω...
23/12 15:39  dimknaf
το screening είναι ωραίο γιατί δεν μπορεις να κάθεσαι να ψάχνεις στα τυφλά χιλιάδες εταιρείες. Όπως πολύ σωστά είπες δεν θα πρέπει να μείνεις εκεί. Αφου ξεχωρίσεις κάποιες, θα διαβάσεις και θα μάθεις όσα περισσότερα μπορείς. Από το τελευταίο θα προκύψουν οι πραγματικές ευκαιρίες.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις