Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Οι αγορές ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί
1015 αναγνώστες
Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010
12:08

Είναι γνωστή η φράση ότι τα χρηματιστηρία είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί. Μάλιστα μια από τις θεωρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου που διδάσκεται κατά πλειοψηφία παγκοσμίως υποστηρίζει ότι οι τιμές αντικατοπτρίζουν επαρκώς και ακριβώς όλες τις δημόσιες πληροφορίες για έναν τίτλο. Δυστυχώς όμως η θεωρία δεν συμβαδίζει πάντοτε με την πράξη.

Οι ακραίες διακυμάνσεις που παρατηρούμε στις αγορές μετοχών, ομολόγων κλπ κάθε 4-5 χρόνια θα έπρεπε να συμβαίνουν κάθε 100-150 χρόνια σύμφωνα με τα διάφορα θεωρητικά μοντέλα. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί νομπελίστες οικονομικών μηδενίζουν τα κεφάλαια των επενδυτών τους λίγο καιρό αφότου αναλάβουν την διαχείριση μιας και τα θεωρητικά μοντέλα τους δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα συμβεί με τις τιμές. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι αυτό της Long Term Capital Management.

Αντί να προσπαθούμε να ενσωματώσουμε την πραγματικότητα στη θεωρία ας δούμε τι έχει δείξει η πράξη. Οι αγορές πράγματι προεξοφλούν αλλά αρκετές φορές λόγω του φόβου ή της απληστίας των επενδυτών που τις αποτελούν, οι τιμές τους βρίσκονται παράλογα ψηλά ή παράλογα χαμηλά. Αν εστιάσουμε την παρατήρησή μας μάλιστα σε συγκεκριμένους τίτλους μπορούμε ανά πάσα στιγμή να εντοπίσουμε παραδείγματα και για τα δύο άκρα.

Η ιστορία έχει δείξει ότι το ένα από τα δύο άκρα παρατηρείται συνήθως πιο συχνά. Δηλαδή οι αγορές είναι περισσότερο καιρό πιο ακριβές παρά πιο φτηνές. Αυτό συμβαίνει γιατί η συντρηπτική πλειοψηφία των επενδυτών αγοράζει κάτι για να το πουλήσει ψηλότερα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ανισορροπία αγοραστών-πωλητών.

Κατά την γνώμη μου, βεβαίως και οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί αλλά μερικές φορές δεν ξέρουν τι προεξοφλούν. Αυτές οι μερικές φορές είναι αρκετές για να τις εκμεταλευτεί ένας επενδυτής και να πετύχει μια ικανοποιητική απόδοση.

Σχόλια

27/12 20:17  dimknaf
ευτυχώς που είναι έτσι τα πράγματα, γιατί πραγματικά διαφορετικά δεν θα δίνονταν ευκαιρίες για μεγάλα κέρδη.

Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως οι αγορές λειτουργούν έτσι, δηλαδή στο ότι υπερβάλουν. Αλλά από το να το εκμεταλλευτούν πηγαίνουν με το ρεύμα και ενισχύουν αυτά τα φαινόμενα. Καλύτερα για εμας...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις