Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Πόση διαφοροποίηση είναι αρκετή;
1644 αναγνώστες
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010
12:04

Μην βάζεις όλα σου τα αυγά σε ένα καλάθι λέει το ρητό που γνωρίζουμε όλοι. Η ίδια τακτική ακολουθείται ιδιαίτερα από τους θεσμικούς επενδυτές (αμοιβαία κεφάλαια, εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου) στα χαρτοφυλάκιά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι θεσμικοί επενδυτές έχουν χαρτοφυλάκια μοιρασμένα σε 50, 80, 100 θέσεις. Από την άλλη μεριά οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές έχουν χαρτοφυλάκια με 1-10 θέσεις.

Ποιος βαθμός διαφοροποίησης όμως είναι ο ιδανικός; Δηλαδή τόση διαφοροποίηση που να προσφέρει τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Ίσως αναρωτηθεί κάποιος ποια μπορεί να είναι τα μειονεκτήματα της διαφοροποίησης. Η υπερβολική διαφοροποίηση κάνει ένα χαρτοφυλάκιο να έχει τελικά την ίδια συμπεριφορά και απόδοση με αυτή των αγορών.

Η διαφοροποίηση βοηθάει να αποφύγουμε το ρίσκο της κάθε μετοχής μεμονωμένα. Η θεωρία μετράει το ρίσκο σαν την μεταβλητότητα του χαρτοφυλακίου που αν και δεν είναι και το πιο σωστό πρακτικά, βοηθάει να βγουν κάποια συμπεράσματα.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται το ρίσκο ενός χαρτοφυλακίου καθώς προσθέτουμε σε αυτό περισσότερες θέσεις:

Όπως φαίνεται μετά τις 6-8 περίπου θέσεις το περαιτέρω όφελος από την προσθήκη νέων θέσεων μειώνεται δραματικά. Για την ακρίβεια 8 διαφορετικές θέσεις καλύπτουν το 80% του οφέλους από την διαφοροποίηση. Οπότε ένα χαρτοφυλάκιο με 6-10 σωστά επιλεγμένες θέσεις είναι αρκετό για να αποφύγουμε τον υπερβολικό κίνδυνο της κάθε θέσης ξεχωριστά και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια καλή απόδοση. Αν προσθέτουμε συνεχώς θέσεις τότε θα κερδίζουμε λίγο από την διαφοροποίηση αλλά θα χάνουμε περισσότερο από πιθανή απόδοση γιατί δεν μπορεί πάρα πολλές θέσεις να είναι και οι πιο καλές ανά πάσα στιγμή.

Ένα οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο όμως με 6-10 θέσεις δεν είναι απαραίτητα και διαφοροποιημένο. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το χαρτοφυλάκιο του ιδιώτη επενδυτή που έχει ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΑΡΦΒ και ΚΥΠΡ. Όλες αυτές οι μετοχές έχουν το ίδιο αντικείμενο και δραστηριοποιούνται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο.

Μέχρι στιγμής αναφέρομαι σε χαρτοφυλάκια που είναι μόνο long. Αν ένα χαρτοφυλάκιο είναι long/short και κάνει κάπως σωστές επιλογές τότε η διαφοροποίησή του είναι ακόμα μεγαλύτερη μιας και δεν ωφελούνται όλες οι  θέσεις μόνο από την άνοδο της αγοράς.

Το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζομαι αυτή τη στιγμή αποτελείται από 4 θέσεις long και 4 θέσεις short. Οι long θέσεις είναι το 60,89% του χαρτοφυλακίου και οι short θέσεις το 28,54% του χαρτοφυλακίου. Δεν είναι απόλυτα ισορροπημένο μεταξύ long και short γιατί οι long θέσεις αυξάνουν το ποσοστό τους στο χαρτοφυλάκιο καθώς γίνονται όλο και πιο κερδοφόρες ενώ με τις short θέσεις συμβαίνει το αντίθετο. Καμία από τις εταιρίες που αποτελούν το χαρτοφυλάκιο δεν έχει το ίδιο αντικείμενο και μόνο δύο έχουν την ίδια γεωγραφική αγορά.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις