Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Ιδιώτες επενδυτές κι επενδύσεις ατομικά
1442 αναγνώστες
Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011
10:47

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου σήμερα θα γράψω για τις επενδύσεις που κάνουν οι ιδιώτες επενδυτές ατομικά και άμεσα αγοράζοντας απευθείας συγκεκριμένους τίτλους. Τα γραφόμενα έχουν να κάνουν με αυτά που συμβαίνουν με την πλειοψηφία.

Όταν κάποιος ιδιώτης επενδυτής ανοίγει έναν επενδυτικό λογαριασμό στον οποίο μπορεί να αγοράσει μετοχές και ομόλογα συνήθως πέφτει σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες.

1. Θα αγοράσει ομόλογα ελληνικού δημοσίου για διακράτηση στη λήξη.

2. Θα αγοράσει μετοχές γνωστών εταιριών για διακράτηση.

3. Θα κάνει συχνές αγοραπωλησίες σε μετοχές με σκοπό το γρήγορο κέρδος.

Κάποιος που αγοράζε ομόλογα ελληνικού δημοσίου μέχρι και πριν από λίγο καιρό πίστευε ότι όπως γράφει η θεωρία και ακούγεται τα ομόλογα είναι πιο ασφαλή από τις μετοχές και η πιθανότητα να χάσει κάποιος το κεφάλαιό του είναι μικρή. Αυτό ισχύει αν ο εκδότης των ομολόγων μπορεί και να τα αποπληρώσει ή να τα αναχρηματοδοτήσει. Συνήθως πάντα γίνεται αναχρηματοδότηση των ομολόγων ακόμα και για αρκετό καιρό αφου έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αρνητικά σημάδια για τον εκδότη των ομολόγων. Στην περίπτωση του ελληνικού δημοσίου κάποιος έπρεπε να είχε σταματήσει να αγοράζει ομόλογα από την στιγμή που μπήκαμε στο Ευρώ μιας και τα επιτόκια ήταν απελπιστικά μικρά σε σχέση με τα ελλείματα και το επίπεδο του δανεισμού του δημοσίου. Δυστυχώς ο ιδιώτης επενδυτής πιστεύει ότι τα ομόλογα είναι εντελώς ασφαλή και δεν κοιτάει την απόδοση που του δίνουν.

Άλλοι επενδυτές θα αγοράσουν τις μετοχές γνωστών μεγάλων εταιριών αλλά επειδή οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά όταν όλα πάνε καλά στο χρηματιστήριο θα αγοράσει κατά πάσα πιθανότητα σε υψηλές τιμές (1998-1999, 2006-2007). Μιας και δεν αγόρασαν για να πουλήσουν αμέσως θα δουν τις μετοχές τους να χάνουν σίγα-σιγά την αξία τους για ένα μεγάλο διάστημα και αρκετοί από αυτούς θα τις πουλήσουν λόγω απογοήτευσης λίγο πριν ή λίγο μετά τα χαμηλά του εκάστοτε χρηματιστηριακού κύκλου. Ακόμα και αυτοί που θα τις κρατήσουν μάλλον δεν θα τις πουλήσουν ακόμα και αν  κάποτε φθάσουν σε ικανοποιητικές τιμές και θα δουν τον κύκλο να επαλαμβάνεται. Δυστυχώς ακόμα και οι καλές και οι γνωστές εταιρίες δεν απότελούν καλή επένδυση σε υψηλές τιμές. Η τιμή αγοράς αλλάζει τα πάντα στις μελλοντικές μας αποδόσεις.

Μια μικρότερη ομάδα ιδιωτών επενδυτών δεν θέλει να αγοράζει και να κοιτάει τις μετοχές αλλά προτιμά να τις αγοράζει και να τις πουλάει με σκοπό ένα γρήγορο κέρδος. Σε αυτή την περίπτωση τις περισσότερες φορές το κεφάλαιο του επενδυτή χάνεται αργά και σταθερά λόγω stop loss και προμηθειών. Το trading είναι από τους πιο δύσκολους τρόπους αποκόμισης κερδών μιας και χρειάζεται πολύ συχνή ενασχόληση και τρομερή αυτοπειθαρχία που ίσως ο ιδιώτης επενδυτής δεν μπορεί να έχει.

Στο επόμενο άρθρο θα δούμε τα βασικά σημεία της συνεργασίας των ιδιωτών επενδυτών με κάποιο χρηματιστή.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις