Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Ιδιώτες επενδυτές κι επενδύσεις με την βοήθεια χρηματιστή
1493 αναγνώστες
Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011
10:54

Συνεχίζοντας από το προηγούμενο άρθρο σήμερα θα περιγράψω τι συμβαίνει με την πλειοψηφία των ιδιωτών επενδυτών όταν επενδύουν με την βοήθεια ενός χρηματιστή.

Μην λαμβάνοντας αρχικά καν υπόψη αν ο χρηματιστής γνωρίζει ή δεν γνωρίζει πως να κάνει επιτυχημένες επενδύσεις πρέπει να τονίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Η αμοιβή του χρηματιστή δεν εξαρτάται από το αν ο επενδυτής έχει θετικές ή αρνητικές αποδόσεις. Το μόνο που έχει σημασία για την αμοιβή του χρηματιστή είναι η συχνότητα και το μέγεθος των συναλλαγών. Αυτό χωρίς να είναι απαραίτητα κακό αποτελεί ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χρηματιστής θα θέλει να κάνει τον πελάτη να κάνει συνεχές trading αλλά όπως εξήγησα στο προηγούμενο άρθρο αυτό οδηγεί στην αργή απώλεια του κεφαλαίου μέσω προμηθειών και μικρών ζημιών λόγω stop loss. Οπότε ακόμα κι αν ο χρηματιστής γνωρίζει πως να πετύχει καλές αποδόσεις δεν έχει κίνητρο να το κάνει για τον πελάτη.

Στην περίπτωση που ο χρηματιστής προσπαθεί να φέρει σε μια ισορροπία τα δικά του συμφέροντα και αυτά του πελάτη πολλές φορές αντιμετωπίζει ένα άλλο πρόβλημα. Οι ιδιώτες ρωτάνε την άποψη του χρηματιστή αλλά τελικά οι περισσότεροι ακυρώνουν την όποια βοήθεια και κάνουν αυτό που θα έκαναν αν επένδυαν εντελώς μόνοι τους.

Θα παραθέσω ένα πρόσφατο προσωπικό παράδειγμα. Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας το 2009 και την συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί το ομόλογο που έληγε 19 Μαΐου προσπαθούσα να πείσω συγγενείς και φίλους να πουλήσουν ότι ελληνικές μετοχές έχουν αλλά δεν άκουγε κανείς. Τους εξηγούσα όσο πιο απλά μπορούσα ότι ή θα πτωχεύσουμε ή θα έχουμε βαριά ύφεση ή και τα δύο. Το ίδιο συνέβαινε με σχεδόν όλους τους πελάτες που το πιο παράδοξο είναι ότι κάποιοι από αυτούς συμφωνούσαν για το τι θα συμβεί αλλά και πάλι δεν ήθελαν να πουλήσουν τελείως ή έστω να αποχωριστούν τις τράπεζες για κάποιες άλλες μετοχές.

Άρα το συμπέρασμα είναι ότι και με την βοήθεια χρηματιστή είτε λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων είτε λόγω της προσκόλλησης στις δικιές του ιδέες ο ιδιώτης επενδυτής δεν πετυχαίνει κάτι καλό εκτός αν τύχει στο ξεκίνημα μιας απότομα ανοδικής αγοράς που σχεδόν όλοι κερδίζουν άσχετα αν τελικά ξαναχάνουν ότι κέρδισαν μόλις έρθει η κάθοδος.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις