Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Ιδιώτες επενδυτές κι επενδύσεις μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων
1420 αναγνώστες
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011
11:26

Στο τρίτο και τελευταίο άρθρο αυτής της σειράς θα περιγράψω τι συμβαίνει συνήθως όταν οι ιδιώτες επενδυτές επενδύουν μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων.

Τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν δημιουργηθεί αμοιβαία κεφάλαια που έχουν πολύ συγκεκριμένο πεδίο επενδύσεων όπως μετοχές Κίνας, ομόλογα Ευρωπαϊκών κρατών κλπ. Άρα επενδύοντας σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο ο ιδιώτης επενδυτής έχει έκθεση σε ένα πολύ συγκεκριμένο τύπο επενδύσεων. Αφήνοντας στην άκρη για λίγο τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια θα εστιάσω σε ένα πρόβλημα που προκύπτει αρχικά με τα μετοχικά αμοιβαία.

Είναι διαχρονικά αποδεδειγμένο ότι η συντριπτική πλειοψηφια των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν πετυχαίνει μετά από τα έξοδα καλύτερη απόδοση απο αυτή του δείκτη που τα αντιπροσωπεύει. Δηλαδή ο διαχειριστής δεν πρόσφερε κάτι θετικό στον επενδυτή. Αφού συμβαίνει αυτό τότε η επιτυχία της επένδυσης μέσω αμοιβαίων κεφαλάιων εξαρτάται πιο πολύ από το χρονικό σημείο εισόδου και εξόδου.

Αν όμως ο ιδιώτης επενδυτής ξέρει πιο είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο εισόδου κι εξόδου από τις αγορές δεν χρειάζεται να επενδύσει μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων αλλά απευθείας με πολύ λιγότερα έξοδα. Δυστυχώς όμως ούτε ο επενδυτής αλλά και τις περισσότερες φορές ούτε ο εκάστοτε σύμβουλός του ξέρουν πιο είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κυρίως στο εξωτερικό αλλά πλέον και στην Ελλάδα, αμοιβαία κεφάλαια που δεν ακολουθούν κάποιο δείκτη ευλαβικά αλλά έχουν ως σκοπό τις απόλυτες αποδόσεις. Αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια αξίζουν προσοχής από τους επενδυτές αρκεί βέβαια ο διαχειριστής τους να μπορεί όντως να πετύχει απόλυτες θετικές αποδόσεις.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις