Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Περί συγχωνεύσεων και αποσχίσεων - Σοφά λόγια από το 1934 και ένα γρήγορο trade
1488 αναγνώστες
Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011
16:36

Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα της Παρασκευής για την πρόταση εξαγοράς της ΑΛΦΑ από την ΕΤΕ σκέφτηκα ότι θα ήταν σκόπιμο να δούμε τι λέει ο πατέρας της εταιρικής και χρηματιστηριακής ανάλυσης Benjamin Graham για τις συγχωνεύσεις και τις αποσχίσεις. Παρακάτω είναι το απόσπασμα από την έκδοση του 1934 του βιβλίου του Security Analysis.

Γι' αυτούς που τα αγγλικά τους δεν είναι τόσο καλά παρακάτω είναι μια σύντομη μετάφραση:

"Η Wall Street ενθουσιάζεται εύκολα από από τις συγχωνεύσεις και από τις αποσχίσεις που είναι το ακριβώς αντίστροφο. Βάζοντας 2+2 μαζί συχνά κάνει 5 στο χρηματιστήριο και αυτά τα 5 μπορεί αργότερα να χωριστούν σε 3 και 3. Μελέτες που έχουν γίνει πάνω στα αποτελέσματα μετά από συγχωνεύσεις αμφισβητούν  σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους στην δυναμική κερδοφορίας. Υπάρχουν επίσης λόγοι να πιστεύουμε ότι το προσωπικό στοιχείο της εταιρικής διοίκησης συνήθως εμποδίζει συγχωνεύσεις με πραγματικά πλεονεκτήματα και ότι αυτές που τελικά γίνονται είναι μερικές φορές λόγω της γνώσης αυτών που έχουν τον έλεγχο για μη επιθυμητές μελλοντικές συνθήκες."

Στη συνέχεια που δεν υπάρχει στο απόσπασμα ο συγγραφέας αναφέρεται και στην χώρις λόγο ευφορία των επενδυτών όταν ανακοινώνονται τέτοια γεγονότα. Έτσι συνέβη και χτες. Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στις συνθήκες πέρα από την ανακοίνωση της εξαγοράς η μετοχή της Εθνικής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέβαινε μέχρι και σχεδόν 15%. Όταν βγήκε η ανακοίνωση ότι η ΑΛΦΑ δεν δέχεται την πρόταση πούλησα ανοικτά μετοχές ΕΤΕ που αντιστοιχούσαν περίπου στο 12% του χαρτοφυλακίου στα $2,31 που θεωρώ ότι έτσι κι αλλιώς είναι υπερτιμημένες και τις αγόρασα πίσω κι έκλεισα την θέση στα $2,24 αν και πήγαν μέχρι και τα $2,18 όσο είχα ανοικτή την θέση. Ένα μισοπετυχημένο αλλά βεβαίως κερδοφόρο trade.

Να υπενθυμίσω ότι τα αποτελέσματα του κοινού επενδυτικού λογαριασμού θα ελεγχθούν από εταιρία ορκωτών ελεγκτών και θα είναι και διαθέσιμα σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα, οπότε δεν υπάρχει λόγος αμφισβήτησης των κινήσεων. Άλλωστε σχετικά σύντομα θα γράψω και για αρκετές ζημιογόνες κινήσεις που έκανα το τελευταίο έτος.

Σχόλια

19/02 22:04  Goldmine
Πολύ ενδιαφέρον το απόσπασμα από το 1934 και η συσχέτιση με τα γεγονότα ΕΤΕ - ΑΛΦΑ. Καλό βράδυ!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις