Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Απομείωση κρατικών ομολόγων και τράπεζες
1459 αναγνώστες
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011
10:27

Έχουν γραφτεί πάρα πολλά άρθρα που αναλύουν την αντοχή των ελληνικών τραπεζών σε μια πιθανή απομείωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων (κούρεμα). Η συντριπτική τους πλειοψηφία πολλαπλασιάζει το ποσό των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχει μια τράπεζα επί το ποσοστό μιας πιθανής απομείωσης και μετά συγκρίνει αυτό το νούμερο με τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας για να καταλήξει στο ποια είναι η αντοχή της σε διάφορα σενάρια. Δυστυχώς όμως μια πιθανή απομείωση ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι μόνο η αρχή.

Το παρακάτω δεν είναι επιστημονική οικονομική ανάλυση. Αποτελεί μία απλοποίηση της σημερινής κατάστασης που κατα την γνώμη μου είναι κοντά στην πραγματικότητα.

Τα υπόλοιπα δάνεια εσωτερικού των τραπεζών λειτουργούν στο ίδιο περιβάλλον και επηρεάζονται επίσης. Την  ίδια αν όχι μεγαλύτερη απομείωση θα έχουν τα δάνεια προς ζημιογόνες ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Στον ιδιωτικό τομέα για να μην τα ρίχνουμε όλα στο ίδο τσουβάλι μπορούμε με λίγη γενναιοδωρία να εξαιρέσουμε εντελώς αν και δεν είναι απόλυτα σωστό τα δάνεια προς την ναυτιλία (μην μπαίνοντας καν στον κόπο να διαχωρίσουμε την ποντοπόρο από την ακτοπλοΐα), τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Το σύνολο αυτών των δανείων σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και κάποιους δικούς μου υπολογισμούς αποτελεί περίπου το 25% των δανείων προς τον εγχώριο ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Συνεχίζοντας με ελαστικότητα μπορούμε να πούμε ότι οι ιδιώτες ως φυσικά πρόσωπα που εργάζονται στις παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δικών τους δανείων και αυτοί επίσης αποτελούν το 25% (Η ναυτιλία δεν απασχολεί πολύ προσωπικό σε σχέση με τα κεφάλαια της αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι ισοσκελίζεται το ποσοστό με μεγαλύτερη απασχόληση σε σχέση με τα κεφάλαια από τον τουριστικό τομέα).

Οπότε μένει ένα τουλάχιστον 75% δανείων που εξυπηρετούνται από έσοδα που προέρχονται από την εσωτερική καταναλωτική δύναμη που συνεχώς μειώνεται. Το 75% κατά την άποψη μου πρέπει να υποστεί μια απομείωση τουλάχιστον ίση με αυτή που γίνεται στις ασκήσεις επί χάρτου στα ομόλογα. Πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν εγγυήσεις αλλά η αξία των εγγυήσεων αυτών είναι άμεσα συνηφασμένη με την κατάσταση της οικονομίας. Ο απόλυτος αριθμός οπότε που μπορεί να υποστεί μια απομείωση είναι €55δις από ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και ομόλογα ελληνικού δημοσίου και 75% επί €260δις που είναι το σύνολο των δανείων εσωτερικού προς τον ιδιωτικό τομέα  δηλαδή σύνολο €250δις.

Τα ίδια κεφάλαιά των τραπεζών είναι €35δις. Βάζοντας κάποιος διάφορα νούμερα στο ποσοστό απομείωσης μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το τι μπορεί να αντέξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις