Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Επενδυτές και άρνηση της πραγματικότητας
1248 αναγνώστες
Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011
12:16

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο κάποιοι επενδυτές να χρησιμοποιούν τις εκφράσεις "δεν πουλάω, δεν πουλάω", "μην χαρίζετε τα χαρτιά σας", "ελάτε να μου τα πάρετε" κλπ. Τις περισσότερες φορές αυτό δυστυχώς συμβαίνει με εταιρίες που έχουν πολλά οικονομικά προβλήματα ή βρίσκονται κι ένα βήμα πριν την πτώχευση.

Κάποιες από αυτές τις αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες τουλάχιστον από μη επαγγελματίες επενδυτές μιας και η πληροφόρηση που έχουν από τις διοικήσεις των εταιριών είναι ότι όλα είναι περίπου μια χαρά και τα προβλήματα είναι πρόσκαιρα ή ανύπαρκτα. Ένα πολύ διδακτικό παράδειγμα είναι αυτό του διευθύνοντος συμβούλου της Lehman Brothers που έλεγε μέχρι και δύο μέρες πριν η εταιρία πτωχεύσει ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Τι γίνεται όμως με τις ίδιες τις διοικήσεις ή τους επενδυτές που έχουν την γνώση να καταλάβουν την σοβαρότητα της κατάστασης; Εδώ θα αναφερθώ στην άρνηση που είναι ένας από τους αμυντικούς μηχανισμούς που αναλύει η ψυχοδυναμικη θεωρία.

Άρνηση: Είναι ο αμυντικός μηχανισμός που λειτουργεί ασυνείδητα και με τον οποίο το άτομο αρνείται την ύπαρξη ορισμένων στοιχείων της εξωτερικής κυρίως πραγματικότητας.

Η άρνηση της πραγματικότητας είναι αυτή που οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις ακόμα κι όταν οι πληροφορίες είναι αρκετές για να δει κάποιος ότι κάνει λάθος. Αντί απλά να παραδεχτεί τα αρνητικά γεγονότα, κάνει πως αυτά δεν υπάρχουν.

Ακόμα χειρότερο από την άρνηση της πραγματικότητας είναι η συνεχής προσπάθεια ανεύρεσης πληροφοριών που επαληθεύουν την λανθασμένη αρχική άποψη. Το να παραδεχτεί κάποιος μια λάθος επενδυτική κίνηση ειδικά όταν ήδη χάνει αρκετά είναι πολύ δύσκολο. Στις επενδύσεις όμως δεν πρέπει οι αποφάσεις να παίρνονται βάσει του πως αισθάνεται κάποιος αλλά βάσει των αριθμών.

Σχόλια

09/03 23:04  nhad
Αγαπητέ, φαίνεται ότι πολλοί ακόμη αρνούνται την πραγματικότητα (ή δε θέλουν να τους μιλούν γι αυτήν), εξ ου και τα μονάστερα...

Πάντως πέρα από τις πληροφορίες, αναζητούνται και επιχειρήματα που θα στήριζαν τη λανθασμένη αρχική άποψη. Ένα συνηθισμένο είναι "δε βαριέσαι, ας πέφτει η μετοχή, το μέρισμα που θα πάρω θα είναι μεγαλύτερο από το τραπεζικό τόκο". Το έλεγα και γω στον εαυτό μου παλιά (πολύ παλιά), το βλέπω και γραμμένο συχνά σε περιόδους πτώσης του χρηματιστηρίου.
09/03 23:19  Αναστάσιος Δημόπουλος
Κάτι σχετικό με αυτό που γράφεις. Ένας συνάδελφος συνηθίζει να λέει: "Θα πάρεις το μέρισμα και θα χάσεις το διαμέρισμα".
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις