Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Ambac Financial Group
1291 αναγνώστες
Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011
12:19

http://finance.yahoo.com/q?s=ABKFQ.PK

Η Ambac Financial Group είναι αμερικανική εταιρία που δραστηριοποιείται στον κλάδο ασφάλισης ομολόγων. Έχοντας ασφαλίσει πάρα πολλά στεγαστικά ομόλογα, με το ξεκίνημα της πτώσης των τιμών των κατοικιών και την αδυναμία πολλών ιδιοκτητών κατοικιών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους έφτασε σε τραγική οικονομική θέση. Η μετοχή της οδηγήθηκε από τα  $90 τον Μάιο του 2007 στο $0,50 τον Απρίλιο του 2010.

Επειδή λόγω λογιστικών κανόνων εμφάνισε κέρδη το 1ο τρίμηνο του 2010 η μετοχή εκτοξεύτηκε μέσα σε τρείς μέρες από το $0,50 στο $3,50 υποβοηθούμενη από την κάλυψη θέσεων ανοικτής πώλησης. Έχοντας την άποψη ότι η εταιρία δεν αξίζει τίποτα προσπάθησα να πουλήσω ανοικτά στο $3,19 αλλά δεν υπήρχαν μετοχές διαθέσιμες για δανεισμό. Τελικά κατάφερα να πουλήσω μετά από μερικές μέρες για πρώτη φορά στο $2,05 τον Απρίλιο και στην συνέχεια στο $1,60 και στο $1,20 τον Μάιο. Έκλεισα την θέση τον Ιούλιο στο $0,65.

Ξαναπούλησα ανοικτά τον Αύγουστο στο $0,65 και έκλεισα την θέση στο $0,55 τον Οκτώβριο. Τελευταία φορά πούλησα ανοικτά τον Νοέμβριο στο $0,51 και έκλεισα την θέση μετά απο λίγες μέρες στο $0,19 αφού η εταιρία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Έκανα και κάποιες άλλες ενδιάμεσες αγοραπωλησίες με πολύ μικρά κέρδη ή ζημιές. Αυτή ήταν η πιο κερδοφόρος κίνηση σε απόλυτους αριθμούς μιας και η σιγουριά ήταν μεγάλη ότι η εταιρία τελικά θα πτωχεύσει. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το επιτόκιο δανεισμού για τις μετοχές είχε κάποιες μέρες φτάσει κοντά στο 100%.

Σχόλια

07/05 18:59  dimknaf
απλά Αναστάση, δεν ξέρω αν βάζεις κάποιο stop loss. Μας παρουσιάζεις αρκετές κινήσεις που έχουν να κάνουν με σορτάρισμα.

Στις επικίνδυνες περιπτώσεις, η αγορά μετοχών 99/100 θα σου δώσει ζημιά, αλλά στις περιπτώσεις ενός θαύματος(1/100) μπορεί να σε γεμίσει με απίθανα κέρδη.

Κάποια στιγμή, από τη στιγμή που τίποτα δεν είναι 100% προβλέψιμο και μπαίνει ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους, θα συμβεί και αυτό που δεν περιμένεις. Είσαι σίγουρος ότι θα μπορέσεις να το διαχειριστείς με τον κατάλληλο τρόπο.

πες ότι αυτός είναι το stop loss, θα μπεις στη διαδικασία να έχεις χασούρα ακόμα και σε περιπτώσεις που μακροπρόθεσμα τελικά είχες δίκιο.

Τελικά, βλέπω όλο και περισσότερες κινήσεις που δεν ταιριάζουν στην επενδύτική σου φιλοσοφία όπως μας την περιέγραψες όταν ξεκίνησες αυτό το blog.

Κάνω λάθος ή μήπως στην προσπάθειά σου να πετύχεις όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα κινείσαι σε επικίνδυνα μονοπάτια;
07/05 19:13  Αναστάσιος Δημόπουλος
Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010 που οι αγορές γύρισαν απότομα επάνω δεν είχα απαραίτητα κάποια stop loss. Έχω αλλάξει κάπως την τακτική μου και ειδικά στις short θέσεις μπορεί να κάνω stop loss αν βλέπω πως τα πράγματα δεν εξελίσονται όπως θα ήθελα. Θα δεις τα παραδείγματα με ζημιογόνες κινήσεις αργότερα.

Για να πετύχει κάποιος σημαντικά αρνητική απόδοση πρέπει να κάνει αλλεπάλληλα τραγικά λάθη. Αυτό συμβαίνει μόνο αν δεν ξέρει κάποιος τι κάνει.

Οι κινήσεις συμβαδίζουν με την επενδυτική φιλοσοφία από την στιγμή που πιστεύω ότι υπάρχει διαφορά τιμής-αξίας.

Πιστεύω πως κάνεις λάθος γιατί μάλλον όπως και το 95% των επενδυτών θεωρείς το short κάτι απαραίτητα επικίνδυνο και τζογαδόρικο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν απίστευτη ευκαιρία να πουλήσεις ανοικτά τις μετοχές μιας σχεδόν τελειωμένης εταιρίας σε απίστευτες αποτιμήσεις.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις