Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


China Education Alliance
627 αναγνώστες
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011
12:09

http://finance.yahoo.com/q?s=CEU

Η China Education Alliance είναι κινεζική εταιρία που υποτίθεται ότι δραστηριοποιείται στον κλάδο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην Κίνα. Στα τέλη Νοεμβρίου του 2010 ένα hedge fund δημοσιοποίησε μια ανάλυση με αδιάσειστα στοιχεία ότι η συγκεκριμένη εταιρία πρόκειται για περίπτωση εξαπάτησης των επενδυτών. Υπήρχε ακόμα και video στο YouTube που έδειχνε το κεντρικό πολυόροφο κτήριο της εταιρίας που δεν είχε όχι μόνο  μαθητές αλλά ούτε καν θρανία ή πίνακες. Επίσης δεν υπήρχε τρόπος για να πληρώσεις για τα μαθήματα που η εταιρία έλεγε ότι παρέδιδε μέσω διαδικτύου.

Πούλησα ανοικτά μετά την πρώτη αναπήδηση της τιμής την ημέρα της δημοσίευσης της ανάλυσης στο $3,30 και στο $2,82. Έκλεισα με κέρδος μέρος της θέσης μέσα στην ημέρα σε χαμηλότερα επίπεδα. Το λάθος ήταν ότι τις επόμενες μέρες συνέχισα να προσπαθώ να πιάσω την διακύμανση της τιμής κάνοντας πολλές αγοραπωλησίες αντί όπως και σε άλλες περιπτώσεις να περιμένω η τιμή της μετοχής να μειωθεί αργά και σταθερά. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά τα κέρδη να είναι πολύ μικρότερα από αυτά που θα έπρεπε.

Το hedge fund που δημοσίευσε την ανάλυση πέτυχε για το 2010 απόδοση περίπου 80% και μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2011 απόδοση πάλι 80% μιας και αποκαλύφθηκαν πάρα πολλές κινέζικες απάτες στις οποίες είχε θέση για κάτω. Αυτό δείχνει πόσο δύσκολο είναι για έναν απλό ιδιώτη επενδυτή να κερδίσει ή έστω να επιβιώσει στις σημερινές αγορές όταν απέναντί του έχει τόσο διαβασμένους και ικανούς αντιπάλους. Από την στιγμή που οι χρηματιστηριακές επενδύσεις είναι "παιχνίδι" μηδενικού αθροίσματος απλά τα χρήματα μεταφέρονται από τους λιγότερο ικανούς στους περισσότερο ικανούς.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις