Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Αμοιβαία κεφάλαια: Ύψος υπό διαχείριση κεφαλαίων κι επενδυτικές επιλογές
886 αναγνώστες
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011
11:53

Η συντριπτική πλειοψηφία των  αμοιβαίων κεφαλαίων όπως έχω εξηγήσει και σε προηγούμενο άρθρο δεν αποτελεί και την καλύτερη επενδυτική επιλογή. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν πολύ συγκεκριμένο εύρος επενδύσεων που όταν ο επενδυτής τα επιλέγει είναι σαν να επιλέγει μια συγκεκριμένη ομάδα μετοχών που θα ήταν φθηνότερο να τις αγόραζε μόνος του.

Σε κάθε κατηγορία υπάρχουν αμοιβαία κεφάλαια που έχουν από κάποια εκατομύρια υπό διαχείριση ως κάποια εκατοντάδες εκατομύρια υπό διαχείριση. Αν συγκρίνετε τις επενδυτικές επιλογές δύο αμοιβαίων κεφαλαίων της ίδιας κατηγορίας εκ των οποίων το ένα θα έχει κάποια εκατομύρια υπό διαχείριση και το άλλο κάποια εκατοντάδες εκατομύρια υπό διαχείριση θα διαπιστώσετε ότι πολλές από αυτές είναι κοινές. Αυτές οι κοινές επενδυτικές επιλογές θα αποτελούνται από τις πλέον μεγάλες και γνωστές εταιρίες παγκοσμίως αν πρόκειται για αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν διεθνώς.

Λόγω του παραπάνω φαινομένου τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια έχουν περίπου τις ίδιες αποδόσεις. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι κανένας διαχειριστής δεν θα χάσει την δουλειά του αν επενδύει στις πιο γνωστές εταιρίες άσχετα αν η απόδοση που θα πετύχει το αμοιβαίο κεφάλαιο μπορεί να μην είναι ικανοποιητική ή και αρκετές χρονιές να είναι αρνητική.

Η πιθανή υπεραπόδοση ενός επενδυτικού κεφαλαίου εξαρτάται και από το μέγεθός του. Όταν αυτό είναι μικρό πρέπει ο διαχειριστής να επενδύει εκεί που εντοπίζει την μεγαλύτερη διαφορά τιμής-αξίας άσχετα αν οι εταιρίες είναι γνωστές στους επενδυτές. Είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κάθε χρόνο μια θετική απόδοση η οποία θα είναι συχνά και υψηλή επενδύοντας μόνο στις πιο μεγάλες και γνωστές εταιρίες. Αυτό δεν είναι απαραίτητα πιο επικίνδυνο αρκεί ο διαχειριστής να ξέρει τι κάνει.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις