Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Ελληνικό δημόσιο χρέος - Το μεγαλύτερο μουαγιέν στην ιστορία
2651 αναγνώστες
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011
11:37

Ο Jean-Claude Juncker πριν μερικές εβδομάδες παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα για την έκτακτη συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Επίσης είπε ότι μερικές φορές είναι προτιμότερο να λες ψέματα από το να προκαλέσεις πανικό.

Επίσης κατά το τελευταίο διάστημα διάφοροι πολιτικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλά στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρουν ρητά ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο. Απλά λένε και αυτοί ψέματα γιατί μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν. Όποιο γεγονός αποκλείστηκε ρητά κατά το τελευταίο έτος από την ελληνική κυβέρνηση θα θυμάστε ότι συνέβη μετά από δύο-τρεις μήνες.

Τώρα μας λένε ότι το μεσοπρόθεσμο είναι μοναδική ευκαιρία γιατί αλλιώς θα χρεοκοπήσουμε. Είμαστε ήδη χρεοκοπημένοι από πέρσι σε όσους δεν το έχουν καταλάβει απλά μας δίνουν συνεχώς κι άλλα λεφτά με το πρόσχημα κάποιων μέτρων που δεν θα επιτύχουν τίποτα απλά για να μην αναγκαστούν να γράψουν τις ζημιές που πρέπει. Σε χρηματιστηριακούς όρους κάνουν "μουαγιέν" μήπως και η κατάσταση γυρίσει. Η κατάσταση όμως δεν θα γυρίσει γιατί το χρέος είναι αστεία υψηλό όπως και σε πολλές άλλες χώρες που θα έχουν τα ίδια προβλήματα στο μέλλον.

Τα νούμερα δεν βγαίνουν  είτε με φόρους είτε με περικοπές γιατί τα χρήματα που κυκλοφορούν είναι συγκεκριμένα. Αν το κράτος βάλει φόρους τα χρήματα αυτά φεύγουν από την οικονομία και μειώνεται το ΑΕΠ και συνεχίζεται η ύφεση. Αν το κράτος περικόψει δαπάνες από προϊόντα και υπηρεσίες, μειώσει τους μισθούς ή τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και μειώσει όλες τις συντάξεις χάνει από τους άμεσους και έμμεσους φόρους που θα εισέπραττε.

Βέβαια όλα αυτά θα αναγκαστεί να τα κάνει κι ας έχει αρχίσει με την αύξηση των φόρων που είναι και η πιο άδικη. Θα αναγκαστεί γιατί αυτά που πλήρωνε τόσα χρόνια τα πλήρωνε με δανεικά. Οι φόροι που εισέπραττε το κράτος και είχε έσοδα προέρχονταν από την δυνατότητα του να δανειστεί και να σπαταλήσει. Όποιος γράφει ότι τα έσοδα θα παραμείνουν τα ίδια αν γίνει περικοπή δαπανών δεν ξέρει ούτε απλή αριθμητική.

Όπως λοιπόν και ο φαντασιόπληκτος "επενδυτής" κάνει μουαγιέν σε μια μετοχή που όλο πέφτει και στο τέλος χάνει όλα τα λεφτά του, έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχθεί μια πολύ μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που θα δεχόταν πέρσι αν απλά παραδεχόμασταν ότι πτωχεύσαμε.

Σχόλια

29/06 17:56  geokalp
καλησπέρα
εμείς - ως Ελλάδα - δε θα χάσουμε τίποτε;
29/06 18:03  Αναστάσιος Δημόπουλος
Αυτά που είναι να χάσουμε θα τα χάσουμε έτσι κι αλλιώς. Είτε πούμε ότι πτωχεύσαμε μόνοι μας είτε μας το πουν κάποια στιγμή οι άλλοι μη δίνοντας άλλα λεφτά.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις