Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Οι πέντε κατηγορίες επενδυτών ανάλογα με τις αποδόσεις τους
1494 αναγνώστες
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011
12:05

Έχοντας ασχοληθεί κάποια χρόνια συστηματικά με τις επενδύσεις σε μετοχές κατέληξα στον διαχωρισμό των επενδυτών σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τις αποδόσεις που πετυχαίνουν.

1. Οι επενδυτές που έχουν πλήρη άγνοια και θα χάσουν αργά ή γρήγορα 70%-100% του κεφαλαίου τους αφού δεν ξέρουν τι κάνουν. Απλά δεν έπρεπε να ασχοληθούν εξαρχής.

2. Οι επενδυτές που έχουν γνώση του αντικειμένου έτσι ώστε να μην χάσουν το κεφάλαιο τους αλλά δεν προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τους δείκτες και συνήθως πετυχαίνουν τις γενικότερες αποδόσεις του χρηματιστηρίου. Οι αποδόσεις κυμαίνονται ανάλογα με την εποχή που θα ξεκινήσουν να επενδύουν. Μπορεί σε βάθος χρόνου να είναι είτε αρνητικές είτε θετικές. Συνήθως αυτοί οι επενδυτές μόνο αγοράζουν και δεν πουλάνε ποτέ.

3. Οι επενδυτές που έχουν γνώση του αντικειμένου και προσπαθούν με κάποιες πιο σωστές επιλογές να μην ακολουθούν απαραίτητα τους δείκτες και με στοχευμένες αγοραπωλησίες καταφέρνουν να πετυχαίνουν μια θετική ικανοποιητική απόδοση σε βάθος χρόνου χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο μόνιμων απωλειών κεφαλαίου. Αποδόσεις της τάξης του 10%-30% τον χρόνο ανεξαρτήτως κλίματος αγορών είναι πολύ πιθανές.

4. Οι επενδυτές που έχουν γνώση του αντικειμένου, προσπαθούν να κάνουν στοχευμένες αγοραπωλησίες και έχουν απόλυτη πειθαρχία. Η πειθαρχία είναι ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα στις επενδύσεις. Μέσω της σχεδόν απόλυτης πειθαρχίας σε ένα συγκεκριμένο σύστημα και της απαραίτητης γνώσης και προσπάθειας οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας πετυχαίνουν αποδόσεις της τάξης του 30%-100% ετησίως.

5. Οι επενδυτές που έχουν γνώση του αντικειμένου, προσπαθούν να κάνουν στοχευμένες αγοραπωλησίες, έχουν απόλυτη πειθαρχία στο σύστημά τους και τους κανόνες τους και είναι και καλοί στο timing. Αυτού του τύπου οι επενδυτές αγγίζουν το τέλειο και αποδόσεις της τάξης του 100%-300% τον χρόνο δεν είναι απίθανες.

Η κατανομή των επενδυτών στις κατηγορίες μειώνεται εκθετικά ξεκινώτας από την πρώτη και φθάνοντας στην πέμπτη. Στην πρώτη κατηγορία μπορεί να ανήκει το 60%-70% των ιδιωτών επενδυτών και στην πέμπτη κατηγορία το 0,1%. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι πολύ λίγοι αποκομίζουν τεράστια κέρδη από το χρηματιστήριο μιας και μαζεύουν τα χρήματα από ένα πολύ μεγαλύτερο πλήθος επενδυτών που χάνουν.

Εγώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχω πετύχει από τότε που ασχολούμαι συνειδητά με το χρηματιστήριο τοποθετούμαι στην τρίτη κατηγορία με τάσεις προς την τέταρτη. Δυστυχώς πρέπει να δουλέψω στο θέμα της πειθαρχίας αφού δύο φορές μέσα σε δύο χρόνια έχω χάσει αρκετά από τα κέρδη μιας χρονιάς επειδή βγαίνω από το μονοπάτι που γνωρίζω καλά και πειραματίζομαι με νέους τρόπους. Ο πειραματισμός δεν είναι απαραίτητα κακός αλλά πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις