Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Που τοποθετεί τα χρήματά του ο επενδυτικός σας σύμβουλος;
1868 αναγνώστες
Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011
11:51

Σε προηγούμενο άρθρο είχα μιλήσει για την σύγκρουση συμφερόντων που υπάρχει μεταξύ χρηματιστή και επενδυτή μιας και ο ένας αμοίβεται μέσω των προμηθειών από τις συναλλαγές ασχέτως των αποδόσεων που θα πετύχει ο επενδυτής. Υπάρχει κι ένα ανέκδοτο που διακωμωδεί αυτή την κατάσταση.

Ρωτάει ο επενδυτής τον χρηματιστή του "Εσύ τι μετοχές αγοράζεις αυτό τον καιρό;" και απαντάει ο χρηματιστής "Μετοχές; Τρελός είσαι; Μόνο με προθεσμιακές καταθέσεις ασχολούμαι."

Το ίδιο συμβαίνει κι όταν ο επενδυτικός σύμβουλος δεν αμοίβεται από τις προμήθειες των συναλλαγών αλλά με ένα ποσοστό από την αξία του χαρτοφυλακίου. Ναι μεν δεν θέλει να υπάρχουν ζημιές γιατί μειώνεται η αμοιβή του αλλά και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό για να προσέχει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το ιδανικό είναι ο επενδυτικός σύμβουλος ή διαχειριστής χαρτοφυλακίου να επενδύει τα χρήματά του ακριβώς εκεί που επενδύει και των επενδυτών του. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο στα hedge funds στο εξωτερικό όπου ο διαχειριστής έχει σχεδόν το 100% της περιουσίας του τοποθετημένο στο fund οπότε αναγκαστικά οι επενδύσεις του είναι ίδιες με αυτές των ατόμων που του έχουν εμπιστευθεί τα κεφάλαιά τους. Αν πετύχει αρνητικές αποδόσεις θα χάσει και τα δικά του χρήματα.

Έτσι όχι μόνο δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων αλλά, ακόμα καλύτερα, σύγκλιση συμφερόντων. Πριν λοιπόν δείτε αν κάποιος ξέρει πραγματικά να κάνει σωστές επενδύσεις και να πετυχαίνει θετικές αποδόσεις, που είναι σημαντικό, πρέπει να δείτε αν έχει σοβαρό λόγο να αποφεύγει τις ζημιές. Η αποφυγή των ζημιών είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας επιτυχίας στις επενδύσεις και κάποιος που επενδύει μαζί με τους επενδυτές του προσέχει πολύ παραπάνω από κάποιον που δεν έχει κάτι να χάσει.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις