Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Risk management - Διαχείριση Κινδύνων
1280 αναγνώστες
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011
12:18

Η είδηση της ημέρας είναι ότι η UBS έχασε γύρω στα 2 δις δολλάρια από κάποιον trader της που δεν είχε την απαιτούμενη εξουσιοδότηση όπως είπε. Τα ίδια είχε πει και η Societe Generale πριν τρία χρόνια αλλά πολλοί σχολιάζουν ότι πρόκειται απλά για τους αποδιοπομπαίους τράγους και οι διοικήσεις γνώριζαν.

Όπως έχω γράψει αρκετές φορές το πιο σημαντικό στις επενδύσεις είναι η αποφυγή ζημιών. Ο επιστημονικός τρόπος έκφρασης της παραπάνω πρότασης είναι η διαχείριση κινδύνων ή στα αγγλικά risk management. Στις διάφορες οικονομικές σχολές υπάρχουν μαθήματα ή και ολόκληρα τμήματα που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο.

Συνήθως χρησιμοποιούνται πολύπλοκες εξισώσεις με αρκετές μεταβλητές που στο τέλος δίνουν ένα νούμερο δυνητικής ζημιάς. Όλες οι μεγάλες τράπεζες διαβεβαιώνουν τους επενδυτές τους και τους πελάτες τους ότι χρησιμοποιούν τα καλύτερα μοντέλα διαχείρισης κινδύνων για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Τα μοντέλα όμως με πολλές μεταβλητές μπορούν να δώσουν αποτελέσματα με τεράστιο εύρος έστω και με μικρές διακυμάνσεις στην κάθε μεταβλητή. Έτσι μπορεί ο καθένας να κάνει το μοντέλο να βγάλει το αποτέλεσμα που τον βολεύει.

Μόλις έρθει η στιγμή και η τράπεζα χάσει τα λεφτά των επενδυτών της ή των πελατών της θα βγει και θα πει ότι το μοντέλο έδειχνε ότι αυτό που συνέβη, συμβαίνει μια φορά στα 10000 χρόνια. Αυτό ίσως να ήταν ανεκτό αν δεν το χρησιμοποιούσαν ως δικαιολογία κάθε 4-5 χρόνια. Ή το μοντέλο είναι λάθος ή τα νούμερα που εισάγουν στο μοντέλο είναι λάθος.

Ένα μοντέλο με μόνο δύο μεταβλητές μπορεί να καταφέρει να γλυτώσει οποιαδήποτε τράπεζα ή επενδυτή από το να χάνει τα λεφτά του κάθε τόσο. Η μια μεταβλητή είναι η μόχλευση και η άλλη η συγκέντρωση. Αυτοί οι δύο παράγοντες έχουν κάνει τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να μηδενίσουν. Όσο μεγαλύτερη είναι μια θέση σε σχέση με τα κεφάλαια και τις άλλες θέσεις στο χαρτοφυλάκιο τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρχει μεγάλη ζημιά αν τα πράγματα κινηθούν προς την αντίθετη προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Σε περίπτωση που η απώλεια αυτή είναι μεγάλη δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία αφού η απόδοση που χρειάζεται για επιστροφή στα προηγούμενα επίπεδα είναι πολύ μεγάλη.

Απόδοση που πρέπει να επιτευχθεί για την ανάκτηση ζημιών

Ζημιά Απόδοση
10% 11%
30% 43%
50% 100%
70% 233%
90% 900%

Βέβαια το πιο σημαντικό είναι οι κανόνες για την συγκέντρωση και την μόχλευση εφόσον υπάρχουν να εφαρμόζονται. Αν δεν εφαρμόζονται πιστά τότε το αποτέλεσμα κάποια στιγμή θα είναι δυσάρεστο.

Σχόλια

15/09 19:01  geokalp
το νούμερο που είπε ότι έχασε φέρνει κάπως στο νούμερο που ανακοίνωσε ότι θα εξοικονομήσει από απολύσεις πριν μερικές εβδομάδες

το ξέρεις ότι οι κανόνες είναι κάπως φλου ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, βλέπε υπόθεση Μεϊντοφ, λες έκαναν οτιδήποτε μπορούσαν για να μην αποκαλυφθεί...
15/09 19:26  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ψιλοάσχετο, αυτή την περίοδο φιλτάτη Σπουδάστρια μου εκπονεί (υπό την επίβλεψή του γράφοντος) τη Διπλωματική της Εργασία εις τη Σχολή ΠΜ του ΕΜΠ με θέμα: "Όταν ο ουρανός πέφτει στα κεφάλια μας - Οι αντιδράσεις των Ελλήνων Πρόζεκτ Μάνατζερς σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ περιπτώσεις Τεχνικών Έργων".
Η περίληψη της εργασίας κρίθηκε και εγκρίθηκε να παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πρόζεκτ Μάνατζμεντ στην Αυστραλία τον Οκτώβριο.
15/09 19:27  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
# πραγματικες περιπτώσεις <απροσμενων συμβαντων>
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις