Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Ευρώ ή Δραχμή;
1448 αναγνώστες
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011
10:52

Πλέον η συζήτηση γίνεται παντού για τη χρεωκοπία της Ελλάδας, η οποία έχει γίνει εδώ και καιρό, με το ερώτημα να είναι αν θα είναι προσχεδιασμένη ή ανεξέλεγκτη. Ένα σημείο που απασχολεί πολύ κόσμο είναι το αν θα επιστρέψουμε στη Δραχμή ή θα μείνουμε στο Ευρώ. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα μιας και η απόφαση θα είναι πολιτική.

Σε αυτό που μπορώ να απαντήσω είναι στο ποια είναι η διαφορά αν παραμείνουμε στο Ευρώ ή επιστρέψουμε στη Δραχμή. Κατά την γνώμη μου μία είναι η ουσιαστική διαφορά και έχει να κάνει με τις καταθέσεις στις τράπεζες. Αν παραμείνουμε στο Ευρώ δεν αλλάζει κάτι με τις καταθέσεις. Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή και γίνει αλλαγή του νομίσματος τότε οι καταθέσεις θα χάσουν περίπου το 50% της αξίας τους σε ένα βράδυ λόγω του τεράστιου χάσματος ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Ελλάδας με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές. Αυτό ίσως συνεχίστει και για τον επόμενο μήνα μετά για μια υποτίμηση περίπου 30% ακόμα.

Είτε μείνουμε στο Ευρώ είτε επιστρέψουμε στη Δραχμή η ύφεση θα συνεχίσει να είναι τραγική. Στη πρώτη περίπτωση γιατί απλά δεν υπάρχουν Ευρώ και στη δεύτερη γιατί η Δραχμή που θα τυπώνει το κράτος αφειδώς δεν θα αξίζει και πολλά για να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές με το εξωτερικό από το οποίο προέρχονται τα περισσότερα πράγματα που καταναλώνουμε καθημερινώς.

Τις θεωρίες περί ανάκτησης της νομισματικής μας πολιτικής με επιστροφή στη Δραχμή δεν τις λαμβάνω καν υπόψη γιατί το μόνο που έχει δείξει και συνεχίζει να δείχνει η ιστορία καθημερινώς είναι ότι η ύπαρξη Κεντρικών Τραπεζών και η ενασχόλησή τους με τη νομισματική πολιτική δεν επιλύει προβλήματα αλλά δημιουργεί εκεί που δεν υπάρχουν.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις