Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Περί εγγυήσεων
1207 αναγνώστες
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011
11:15

Καθώς κάποιος ασχολείται με τις επενδύσεις και τα χρηματοοικονομικά,  συναντάει μερικές φορές το θέμα των εγγυήσεων. Υπάρχουν εγγυημένες καταθέσεις στις τράπεζες, προϊόντα με εγγύηση κεφαλαίου και απόδοσης, εγγυημένα έσοδα για φωτοβολταϊκά κλπ.

Ποια είναι όμως η αξία αυτών των εγγυήσεων; Θα ανατρέξω ξανά στο βιβλίο Security Analysis του Benjamin Graham όπως είχα κάνει και στην περίπτωση των συγχωνεύσεων. Παρακάτω είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο που μιλάει για τις εγγυήσεις.

Τα παραπάνω μεταφράζονται ως εξής:

"Εγγυημένες εκδόσεις: Καμία ιδιαίτερη επενδυτική ποιότητα δεν αποδίδεται στις εγγυημένες εκδόσεις ως εκ τούτου. Οι άπειροι επενδυτές μπορεί να φανταστούν ότι η λέξη "εγγυημένος" περιέχει μια θετική επιβεβαίωση ασφάλειας. Αλλά, είναι άσκοπο να πούμε, η αξία όποιας εγγύησης εξαρτάται αυστηρά από την χρηματοοικονομική κατάσταση του εγγυητή. Αν ο εγγυητής δεν έχει τίποτα, η εγγύηση είναι άνευ αξίας."

Ένα γνωστό σχετικά πρόσφατο παράδειγμα άπειρων επενδυτών που έχασαν χρήματα σε επενδύσεις με εγγύηση είναι αυτό με τα εγγυημένα προϊόντα της Lehman Brothers. Βέβαια αυτοί που τα αγόρασαν μέσω γνωστής τράπεζας στην Ελλάδα πήραν σχεδόν όλα τα χρήματα πίσω, αλλά επενδυτές που γνώρισα που τα είχαν αγοράσει απευθείας μόνοι τους έχασαν όλο τους το κεφάλαιο.

Ένας εύκολος τρόπος αποφυγής δυσάρεστων καταστάσεων για επενδυτές που δεν μπορούν να αξιολογήσουν  την ύπαρξη της εγγύησης είναι η πλήρης περιφρόνησή της κατά την διάρκεια της επενδυτικής απόφασης. Αν δεν υπήρχε η όποια εγγύηση, θα ήταν η επένδυση συμφέρουσα από μόνη της;

Σχόλια

28/09 12:04  GRT
Καλημέρα, δεν ασχολούμαι με της επενδύσεις αλλά με το Trading.
Και θα ήθελα να προσφέρω στο διάλογο ότι από το 1968 δεν υπάρχει τίποτα εγγυημένο.
Παγκοσμίως κουμάντο κάνουν οι αγορές . Δυστυχώς πολύ έλληνες δεν το έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχουν κώματα αλλά Αγορές που πάνε τα πράγματα εκεί που θέλουν και όπως θέλουν. Πρέπει να μάθουμε να κινούμαστε μαζί τους , τέλος οι καταθέσεις και τα τοκάκια.
Άλλο επένδυση άλλο Trading ο έλληνας και πάλη κάνει λάθος δεν μπορεί να το καταλάβει είναι 2 διαφορετικά πράγματα.
28/09 12:13  Αναστάσιος Δημόπουλος
Η διάρκεια διακράτησης μιας θέσης δεν παίζει ρόλο. Η προσπάθεια αύξησης του κεφαλαίου αντί της κατανάλωσής του είναι επένδυση.

Δες το άρθρο μου:

http://valueinvesting.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=28682&blid=160
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
5 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις