Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Κυνισμός: Η καλύτερη άμυνα κατά των ζημιών
927 αναγνώστες
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011
11:31

Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών χάνει χρήματα από τις επενδύσεις επειδή αγοράζει ακριβά. Ένα άλλο μεγάλο ποσοστό των επενδυτών χάνει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους προς επένδυση επειδή αγοράζει μετοχές ή ομόλογα που έχουν υποχωρήσει από τις προηγούμενες υψηλές τιμές τους λόγω προβλημάτων των εταιριών ή των κρατών. Η επενδυτική τους αυτή κίνηση βασίζεται στις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων των εταιρίων ή των κρατών ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Δυστυχώς είναι πολύ λίγες οι φορές που οι διοικήσεις εταιριών ή οι κυβερνήσεις κρατών με προβλήματα παρουσιάζουν με πλήρη διαφάνεια την πραγματική κατάσταση στους επενδυτές. Αντιθέτως προσπαθούν να καθυσηχάσουν το κοινό λέγοντας πως όλα είναι καλά και ότι οι επικριτές τους υπερβάλλουν. Αυτό έχει όμως σαν αποτέλεσμα αυτοί που τους πιστεύουν και επενδύουν βάσει των λεγομένων τους στο τέλος να χάνουν το κεφάλαιό τους.

Για τον επενδυτή που γνωρίζει να εκτιμήσει την κατάσταση οι διαψεύσεις των υπευθύνων μιας εταιρίας ή ενός κράτους δείχνουν πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Συνήθως τα αρνητικά γεγονότα που διαψεύδονται είναι αυτά που ήδη συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν.

Ο απλός επενδυτής που δεν γνωρίζει να εκτιμήσει αν οι δηλώσεις με τις οποίες προσπαθούν να τον καθυσηχάσουν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι απλά κυνικός και να μην πιστεύει τίποτα. Ίσως χάσει μια-δυο φορές μια πραγματική ευκαιρία αλλά τις περισσότερες φορές θα αποφύγει μεγάλες ζημιές.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις