Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Έχει φτάσει €0,50 η μετοχή. Πόσο πιο κάτω να πάει;
1574 αναγνώστες
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011
12:01

Την παραπάνω φράση την έχω ακούσει αρκετές φορές. Πιο πρόσφατα την άκουσα κατά τις καλοκαιρινές μου διακοπές από κάποιον που γνώρισα και έκανε trading στο χρηματιστήριο. Η απάντηση μου ήταν ότι η συγκεκριμένη μετοχή στην οποία αναφερόταν μπορεί να πάει μέχρι το μηδέν. Πιο κάτω σίγουρα δεν πάει. Δυστυχώς μηδένισε.

Με τους νέους κανόνες για την διαπραγμάτευση των μετοχών καθώς και με την πρώτη διάσωση τράπεζας μέσα στο Σαββατοκύριακο αρκετοί επενδυτές κατάλαβαν ότι οι μετοχές τερματίζουν στο μηδέν. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας στα χρηματιστήρια που λέει ότι αν μια μετοχή έχει πέσει 95% από τα €10 στα €0,50 απαγορεύεται να πέσει άλλο ένα 95% και να πάει €0,025. Στην Αμερική μάλιστα που υπάρχει το OTCBB και τα Pink Sheets υπάρχουν μετοχές που κάνουν πράξη στο όγδοο δεκαδικό.

Βέβαια ευτυχώς που παντού στον κόσμο οι μετοχές ανώνυμων εταιριών έχουν περιορισμένη ευθύνη και οι μέτοχοι δεν χρειάζεται να βάλουν παραπάνω λεφτά από την τσέπη τους όταν μια εταιρία πτωχεύει. Τότε πραγματικά θα ζούσαμε τραγικές καταστάσεις.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι το κατώτερο μιας μετοχής είναι το απόλυτο μηδέν και η ακύρωσή της. Μόνο τότε σίγουρα δεν έχει παρακάτω.

Σχόλια

13/10 13:42  Α45
Κύριε Δημόπουλε,όταν πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι με το χρηματιστήριο,την αλήστου μνήμης εποχή του 1999,είχα την ίδια απορία όταν αρχισε η μεγάλη πτώση.Τότε ενας πολύ εμπειρος φίλος μου είπε "η τιμή μιας μετοχής μπορεί να πάει ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ...".
Μου κάνει πάντως πράγματι εντύπωση,πως άνθρωποι που πλέον έχουν ζήσει ολους τους κύκλους της αγοράς,και έχουν δει δεκάδες εταιρείες να χρεωκοπούν και να μηδενίζονται οι μετοχές τους,κάνουν τέτοιες ερωτήσεις...
13/10 15:34  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Θα διαφωνήσω! Όπως είχα γράψει και το 1999 στη χρηματιστηριακή σελίδα της "Αυγής της Κυριακής" (!) την οποία <τότε> έγραφα ως "Ερμής Αγοραίος: "Η τιμή μιάς μετοχής μπορεί να πάει έως 1 δραχμή, την εγγράφεις με αυτή εις το χαρτοφυλάκιό σου και τερματίζεις"...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις