Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Είναι κατάλληλος καιρός για επενδύσεις;
1305 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011
11:15

Εν μέσω πιθανής επίσημης χρεωκοπίας της Ελλάδας και γενικότερης εξάπλωσης της κρίσης στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται αν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις. Η απάντηση είναι, εξαρτάται.

Αν μιλάμε για την Ελλάδα και επενδύσεις στην πραγματική οικονομία τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για αρκετά χρόνια. Δύσκολα θα είναι αλλά όχι στον ίδιο βαθμό και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία για να πάνε καλά πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη. Δύσκολα πετυχαίνουν σε περιόδους στασιμότητας και συνήθως αποτυγχάνουν σε περιόδους ύφεσης.

Υπάρχουν και οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου όμως που δεν επηρεάζονται απαραίτητα από την ύπαρξη ανάπτυξης. Αν ο διαχειριστής έχει τις γνώσεις μπορεί να πετύχει καλές αποδόσεις ασχέτως οικονομικού κλίματος. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να επενδύσει είτε στην άνοδο είτε στην πτώση είτε ακόμα και στην στασιμότητα ενός τίτλου ή ενός δείκτη.

Στρατηγικές που πριν απο μια δεκαετία φάνταζαν απόμακρες, πλέον είναι άμεσα διαθέσιμες στους επενδυτές και με μικρό κόστος. Το θέμα βέβαια είναι κατά πόσο μπορεί ο επενδυτής από μόνος του να χρησιμοποιήσει αυτές τις στρατηγικές με επιτυχία. Γιατί όπως συνήθως οι απλοί επενδυτές αρκετές φορές χάνουν τα χρήματά τους επενδύοντας μόνο στο προς τα πάνω, ανακαλύπτοντας και τους άλλους δύο τρόπους επένδυσης απλά καταφέρνουν να χάσουν τα χρήματά τους με περισσότερους τρόπους.

Η καλύτερη επιλογή εφόσον υπάρχει είναι αυτή της χρησιμοποίησης ενός επαγγελματία που αποδεδειγμένα γνωρίζει το αντικείμενό του και μπορεί να πετύχει αποδόσεις ανεξαρτήτως οικονομικού κλίματος. Αυτό ίσως ακούγεται υποκειμενικό αλλά είναι η αλήθεια.

Σχόλια

20/10 15:10  geokalp
βγαίνει αρκετό αίμα, τα δεδομένα για επενδύσεις έχουν καλυτερεύσει
20/10 15:14  Αναστάσιος Δημόπουλος
Δεν χρειάζεται αίμα για να βγουν λεφτά από τις επενδύσεις. Να ξέρεις τι κάνεις χρειάζεται και σχεδόν ανά πάσα στιγμή υπάρχουν ευκαιρίες, είτε οι πολλοί κλαίνε είτε χαίρονται.
20/10 15:19  geokalp
τα λεφτά είναι μόνο περισσότερα όταν τρέχει αίμα
20/10 15:23  Αναστάσιος Δημόπουλος
Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Αυτά δυστυχώς είναι εκφράσεις κλισέ.
20/10 17:47  geokalp
για να μην γράφεις ότι δεν καταλαβαίνεις αλλά και για μην βάζω κλισέ του στυλ "η αναμενόμενη απόδοση συναρτάται της επικινδυνότητος της επενδύσεως", το ίδιο είναι μια επένδυση σε μια ελληνική δεκο (ή μέρος της κλπ) και το ίδιο στην εκολαμπ;
στη μία περίπτωση ίσα ίσα γρατζουνίστηκε από την οικονομική συγκυρία
20/10 19:24  Αναστάσιος Δημόπουλος
Δεν είναι όλα ίδια. Αλλά μιλάμε για τον κανόνα όχι για τις εξαιρέσεις.
22/10 21:50  Bankerman
Αυτά που γράφεις στη "διαφημιση" σου, συγνωμη αλλα ειναι απαραδεκτα. Δεν δινεις αποδοσεις για συγκεκριμενα διαστηματα που σε βολευουν, ουτε για διαστηματα που έιχες εσυ την διαχειριση. Αυτα που λες παραβιαζουν πληθος κανονων παρουσιασης αποδόσεως.
Φιλικα,
Απο εναν πιστοποιημένο διαχειριστή χαρτοφυλακίων από την Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
22/10 22:06  Αναστάσιος Δημόπουλος
Ό,τι γράφω είναι πραγματικότητα και μπορεί να ελεγχθεί από οποιονδήποτε γιατί υπάρχουν τα statements της χρηματιστηριακής. Είσαι ευπρόσδεκτος σε λίγο καιρό που θα ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις για το fund να σου λύσω οποιαδήποτε απορία. Σε παρακαλώ κράτα τους χαρακτηρισμούς εκτός συζήτησης.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις