Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Ποιο είναι τελικά το έξυπνο χρήμα;
1123 αναγνώστες
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011
12:44

Ένα από τα κλισέ που γράφονται και αναφέρονται για τα χρηματιστηριακά και επενδυτικά θέματα είναι και αυτό για το έξυπνο χρήμα. Συνήθως αυτή η αναφορά γίνεται σε σχέση με κάποιους αγοραστές ή πωλητές μεγαλύτερου μεγέθους. Αυτοί μπορεί να είναι πολύ μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές, θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως αμοιβαία, τράπεζες, ασφαλιστικές, κρατικά funds, hedge funds κλπ.

Έτσι ακούμε και διαβάζουμε ότι το έξυπνο χρήμα κάνει αυτό ή το έξυπνο χρήμα κάνει το άλλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραπάνω επενδυτές μόνο έξυπνο χρήμα δεν είναι. Αυτό αποδεικνύεται μόλις έρθει μια αρκετά κακή χρονιά που οι αγορές πέφτουν έντονα. Η συντριπτική πλειψηφία των παραπάνω επενδυτών μετράει πολύ μεγάλες ζημιές ή ακόμα μηδενίζει τα κεφάλαια και ζητάει διάσωση.

Ποιο είναι όμως το έξυπνο χρήμα; Όσο κι αν φαίνεται παράξενο υπάρχει έξυπνο χρήμα και μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών. Αυτό συμβαίνει γιατί με μικρότερα ποσά προς επένδυση μπορούν να είναι πολύ πιο ευέλικτοι. Υπάρχουν λοιπόν ιδιώτες επενδυτές όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο που πετυχαίνουν κάθε χρόνο απίστευτες αποδόσεις ασχέτως των κινήσεων των αγορών. Σαν ποσοστό πρέπει να είναι κάτω από το 1% των ιδωτών επενδυτών.

Στα θεσμικά χαρτοφυλάκια τα αμοιβαία κεφάλαια σχεδόν ποτέ δεν είναι έξυπνο χρήμα γιατί το καταστατικό τους ορίζει πολύ συγκεκριμένα τι μπορούν να κάνουν με αποτέλεσμα οι επιλογές των κινήσεων τους να είναι περιορισμένες. Τα hedge funds έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ανήκουν στο έξυπνο χρήμα και περίπου 10%-15% αυτών όντως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έτσι. Είναι αυτά που πραγματικά αντισταθμίζουν (hedge) τον κίνδυνο και δεν είναι μοχλευμένα και είναι σχεδόν αδύνατο κάποια στιγμή να παρουσιάσουν μεγάλες απώλειες. Αν πετυχαίνεις αποδόσεις 30% για τέσσερα χρόνια και τον πέμπτο χρόνο χάσεις 80% δεν είσαι hedge fund.

Υπάρχουν και τράπεζες ή ασφαλιστικές που μπορούν να θεωρηθούν έξυπνο χρήμα αλλά είναι πραγματικά πάρα πολύ λίγες. Το ποσοστό τους είναι μικρότερο και απο αυτό των ιδιωτών επενδυτών. Είναι τράπεζες και ασφαλιστικές που ανήκουν σχεδόν 100% σε ένα άτομο το οποίο όταν αποφασίσει σε ποιον θα δανείσει ή τι ομόλογα θα αγοράσει ρισκάρει τα δικά του χρήματα και όχι κάποιων απρόσωπων μετόχων.

Υπάρχει ένα τέτοιο παράδειγμα στις ΗΠΑ που ο ιδιοκτήτης της τράπεζας είχε σταματήσει σχεδόν οποιαδήποτε δανειοδότηση από το 2004 μέχρι το 2007 γιατί δεν έβρισκε να δανείσει κανέναν με λογικούς και ασφαλείς όρους εν μέσω της φούσκας. Το παράδοξο είναι ότι η εποπτική αρχή έστελνε συνέχεια ελεγκτές για να δουν γιατί δεν δίνει δάνεια.

Όπου λοιπόν ακούτε ή διαβάζετε για έξυπνο χρήμα να κρατάτε πολύ μικρό καλάθι. Τις περισσότερες φορές είναι απλά για τις εντυπώσεις. Επίσης μην δίνετε μεγάλη βαρύτητα στο τι κάνουν οι μεγάλοι σε μέγεθος επενδυτές. Στις επενδύσεις το μέγεθος δεν μετράει.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις