Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Κοινές ή προνομιούχες μετοχές για ανακεφαλαίωση τραπεζών;
1914 αναγνώστες
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011
13:43

Αναφέρθηκα πριν λίγες μέρες για το ότι οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν οποιαδήποτε άλλη εταιρία και να ανακεφαλαιοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο αλλά βέβαια αναγνώρισα ότι η πιθανότητα να γίνει αυτό είναι μάλλον μηδενική.

Τις τελευταίες μέρες τίθεται συνεχώς το ερώτημα αν οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιωθούν μέσω κοινών ή προνομιούχων μετοχών και ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για τους υπάρχοντες μετόχους μειοψηφίας. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα όμως δεν έχει καμία σημασία αφού το αποτέλεσμα τελικά για τους παλιούς κοινούς μετόχους είναι το ίδιο.

Αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει με προνομιούχες μετοχές τότε μάλλον κάποια στιγμή αυτές θα γίνουν κοινές ή θα αποπληρωθούν με ΑΜΚ που θα γίνει μέσω κοινών μετοχών. Απλά καθυστερεί λίγο ο πολλαπλασιασμός των κοινών μετοχών που στην ανακεφαλαιοποίηση με κοινές θα ήταν άμεσος. Το αποτέλεσμα για τον υφιστάμενο κοινό μέτοχο είναι το ίδιο τελικά.

"Μα η επιλογή της διοίκησης δεν παίζει ρόλο;" αναρωτιούνται μερικοί μέτοχοι. Ποια διοίκηση; Αυτή που έφερε την τράπεζα στην σημερινή κατάσταση;

Δυστυχώς όποιος αναρωτιέται για το αν είναι καλύτερα για την επενδυσή του στις τράπεζες οι προνομιούχες ή οι κοινές μετοχές είναι σαν να αναρωτιέται αν είναι καλύτερα για την σωματική του ακεραιότητα να αρχίσει κάποιος να τον βαράει με μπαστούνι του γκολφ ή με ρόπαλο του μπέιζμπολ.

Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να ξεχάσει τις τιμές που ήξερε και στην δεύτερη περίπτωση θα εισαχθεί στο ΚΑΤ.

Σχόλια

02/11 09:16  dimknaf
Αναστάση έχει κάποια σημασία γιατί στη μια περίπτωση το dilution έρχεται άμεσα, ενώ αν τα πραγματα έχουν στρώσει μετά από χρόνια η μελλοντική κερδοφορία των τραπεζών μπορεί να είναι ικανή να αποπληρώσει.

Επίσης όταν ζητάς χρήματα από τους μετόχους την στιγμή που καίγεται το σύμπαν λογικό είναι τα χρήματα αυτά να μπαίνουν σε αποτιμήσεις ακόμα πιο πιεσμένες.

Μετά το κοινές και προνομιούχες μεγάλο ρόλο παίζει και η τιμή στην οποία θα μπουν οι νέες. Αν δηλαδή τα λεφτά μπουν σε τρέχουσες τιμές και η ζημιά τελειώνει στο haircut και την blackrock, τότε κάποιες τράπεζες δεν απέχουν και πολύ από τις δίκαιες τιμές τους, με δεδομένο πως διαπραγματεύονται παραδοσιακά πιο ακριβά από τα ίδια κεφάλαιά τους.

Αλλά ποιός σου λέει ότι δεν θα έχουμε και συνέχεια στις ζημιές;

Ποιός σου λέει ότι οι νέες δεν θα μπουν στα 10 λεπτά;

Και γιατί να ρισκάρεις τα 2 πάνω για να πάρεις κάτι στη δίκαιη τιμή όταν τα πάντα "χαρίζονται"

Συνεχίζω να είμαι κατά των τραπεζικών μετοχών. Θεωρω απαράδεκτο η διάσωσή τους να γίνει με προνομιούχες και δεν πιστέυω ότι θα συμβεί. Θεωρώ πως αυτά είναι φήμες για να κρατηθούν όσο μπορούν οι τιμές.

Στην πορεία αν δω ότι συμφέρει μπορεί να μπω και να αγοράσω τράπεζες. Τώρα, no no!
02/11 11:28  Αναστάσιος Δημόπουλος
Τα πράγματα εκτιμώ ότι θα στρώσουν μετά από τόσα πολλά χρόνια που η διαφορά είναι σχεδόν αμελητέα.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις