Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Thomas Cook - Ο αέρας των εξαγορών είναι έτοιμος να διαγραφεί;
1289 αναγνώστες
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011
13:04

Χθες η βρετανική εταιρία ταξιδιών Thomas Cook ανακοίνωσε ότι είναι σε συζητήσεις με τις τράπεζές της για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και η μετοχής της έπεσε σχεδόν 70%. Κοιτάζοντας τους ισολογισμούς της αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το πολύ μέγαλο ύψος των άυλων στοιχείων ενεργητικού που έχει δημιουργηθεί από διάφορες εξαγορές και αποτελεί το 70% των μακροπρόθεσμων στοιχείων ενεργητικού και το 55% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού.

Η καθαρή θέση της εταιρίας είναι £1,742 δις αλλά αν κάποιος αφαιρέσει τα άυλα στοιχεία ενεργητικού αυτή γίνεται αρνητική £2,087 δις. Αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό αλλά τις περισσότερες φορές το υπερτίμημα των εξαγορών κάποια στιγμή στο μέλλον διαγράφεται αφού αναγνωριστεί ότι η τιμή ήταν πολύ υψηλή.

Αν κάποιος γράψει στο Google "thomas cook acquires" θα δει το εξής:

Αν η λίστα των προτάσεων μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη μπορεί να βλέπαμε κι άλλες εξαγορές της Thomas Cook. Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις είναι κάτι σύνηθες στις μεγάλες εταιρίες αν και έχει αποδειχθεί ότι τις περισσότερες φορές δεν προσδίδουν ούτε τις αξίες, ούτε τις συνέργειες που οι διοικήσεις λένε ότι θα επιτευχθούν. Απλά οι διευθυντές των εταιριών χτίζουν αυτοκρατορίες για να απολαμβάνουν μεγαλύτερους μισθούς και προνόμια.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι τα πράγματα είναι μάλλον άσχημα για τους πιστωτές της Thomas Cook μιας και αν δεν μπορεί να βγάλει κέρδη για να τους εξυπηρετεί αυτοί δεν έχουν να της πάρουν κάτι που να αξίζει όσο αυτά που δικαιούνται.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις