Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


American Airlines - Άλλη μια πτώχευση αεροπορικής εταιρίας
1184 αναγνώστες
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
11:37

Πριν από μερικές μέρες η αμερικανική αεροπορική εταιρία American Airlines κύρηξε πτώχευση. Αυτό μάλλον δεν αποτέλεσε έκπληξη γιατί οι υποχρεώσεις της ήταν πολύ μεγάλες και οι δραστηριότητές της ζημιογόνες. Οι πτωχεύσεις αεροπορικών εταιριών είναι κάτι πολύ σύνηθες. Υπάρχουν μάλιστα αεροπορικές εταιρίες που εχουν κυρήξει πτώχευση πάνω από μία φορά.

Σε παλιότερο άρθρο μου με τίτλο "Αεροπορικές εταιρίες - Η μαύρη τρύπα του καπιταλισμού" είχα συγκρίνει την απόδοση του χρηματιστηριακού δεικτή των αεροπορικών εταιριών με την γενικότερη απόδοση της αγοράς.

Αυτή την φορά θα συγκρίνω το γράφημα της τιμής της μετοχής της American Airlines με τα σωρευτικά εταιρικά της αποτελέσματα από το 1989 που ξεκίνησαν να περιλαμβάνουν και τις ταμειακές της ροές μέχρι σήμερα.

Η πορεία της τιμής της μετοχής είχε σχεδόν πάντα τεράστιες διακυμάνσεις προσεγγίζοντας μάλιστα τρεις φορές τα $40. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας σε αυτά τα επίπεδα ήταν κοντά στα $13 δις. Ήταν όμως λογική μια τέτοια τιμή; Μάλλον όχι.

Η εταιρία είχε παρουσιάσει ζημιές τα 12 από τα τελευταία 20 χρόνια και αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές τα 14 από τα τελευταία 20 χρόνια. Οι συσσωρευμένες ζημιές αυτών των χρόνων ήταν $6,6 δις και οι συσσωρευμένες αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές $14,5 δις σχεδόν όσο είναι και το ποσό που μάζεψε από τις κεφαλαιαγορές μιας και δεν μπορεί μια εταιρία να συνεχίζει να υπάρχει καίγοντας συνεχώς χρήμα αν δεν μπορεί κάπως να το αναπληρώνει.

Κάποιοι λίγοι σίγουρα έβγαλαν χρήματα από την διακύμανση της τιμής της μετοχής. Πολλοί όμως έχασαν το κεφάλαιο τους συνεχίζοντας να παρέχουν στην εταιρία πρόσβαση σε φρέσκο χρήμα. Φαίνονται ξεκάθαρα για άλλη μια φορά τα αρνητικά οικονομικά χαρακτηριστικά του αεροπορικού κλάδου στον οποίο οι εταιρίες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επενδύουν συνεχώς σε νέα αεροπλάνα άσχετα με το τι αποδόσεις καταφέρνουν να επιτύχουν.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις