Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


American Airlines - Ξέρει η αγορά αφαίρεση;
1397 αναγνώστες
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011
12:23

Στο προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκα στην αίτηση πτώχευσης της American Airlines. Εκείνη την ημέρα η μετοχή έκλεισε περίπου στο $0,42 δίνοντας μια κεφαλαιοποίηση στην εταιρία περίπου $140 εκατ. Τις επόμενες δύο ημέρες η μετοχή κινήθηκε έντονα ανοδικά όπως φαίνεται στο γράφημα για να κλείσει χτες στο $1,12 με την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας να είναι περίπου $375 εκατ.

Στο έγγραφο της αίτηση πτώχευσης η εταιρία αναφέρει ότι τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού της είναι $24,7 δις και οι υποχρεώσεις της $29,5 δις δίνοντας ένα έλλειμα κάλυψης περίπου $4,8 δις όπως φαίνεται και στο απόσπασμα.

Για να έχουν κάποια αξία οι κοινές μετοχές πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν πλήρως οι υποχρεώσεις όλων των άλλων μη εξασφαλισμένων πιστωτών. Αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλοί δανειακοί τίτλοι που διαπραγματεύονται σε τιμές που προεξοφλούν ότι οι κάτοχοι θα πάρουν πίσω λιγότερο από το 20% των χρημάτων τους όπως φαίνεται στον πίνακα. Επειδή με την αγορά των ομολόγων πτωχευμένων εταιριών ασχολούνται πολύ εξειδικευμένοι επενδυτές σπάνια οι τιμές δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι είναι σχεδόν αδύνατο οι κοινές μετοχές να έχουν οποιαδήποτε αξία. Η επενδυτική τοποθέτηση με σκοπό την αποκόμιση κέρδους από την πτώση της τιμής της μετοχής μπορεί να θεωρηθεί συντηρητική. Κανείς δεν μας εγγυάται όμως πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή της μετοχής μέχρι τελικά να καταληξει στο μηδέν. Ανάλογα την πεποίθησή μας στην παραπάνω ανάλυση και την ανεκτικότητά μας στη διακύμανση της αξίας του χαρτοφυλακίου μας θα επενδύαμε ένα ποσοστό και στην συγκεκριμένη θέση.

Εγώ μάλλον βιάστηκα και έχοντας φτάσει το ανώτερο όριο ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου που μια θέση τέτοιου τύπου μπορεί να καταλαμβάνει, η θεωρητική μέση τιμή ανοικτής πώλησης της μετοχής μέσω πώλησης call options είναι $0,84.

*ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΟΡΑΣ Ή ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

Σχόλια

08/12 19:03  designer
Καλησπέρα κ. Δημόπουλε και συγχαρητήρια για τα άρθρα σας. Μια διευκρίνιση παρακαλώ. Τι premium εισπράξατε για την πώληση των call options που αναφέρετε;
08/12 21:42  Αναστάσιος Δημόπουλος
Εννοείτε το ακριβές ποσό; Νομίζω δεν έχει και τόση σημασία. Κατά πάσα πιθανότητα θα κάνω μια λεπτομερή ανασκόπηση της κίνησης σε επόμενο άρθρο.
09/12 13:18  designer
Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας. Εννοούσα το premium ανά δικαίωμα. Θα περιμένω για τα επόμενα άρθρα σας σε κάθε περίπτωση.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
4 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις