Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Απόδοση -50% φέτος ο John Paulson. Τι συνέβη;
1201 αναγνώστες
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011
11:35

Τις τελευταίες μέρες καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου γίνονται αναφορές στις αποδόσεις που πέτυχαν φέτος τα διάφορα γνωστά hedge funds. Η απόδοση που ξεχωρίζει είναι αυτή του John Paulson ο οποίος σε ένα από τα funds του έχασε τα μισά χρήματα.

Τι συνέβη όμως; Ξέχασε ο John Paulson πως να διαχειρίζεται χρήματα;

Η στρατηγική με την οποία ξεκίνησε ο Paulson το πρώτο του hedge fund ήταν αυτή του merger arbitrage. Όταν ανακοινώνεται πως μια εταιρία θα εξαγοραστεί σε μια συγκεκριμένη τιμή, πχ $20, τότε η μετοχή της μπορεί να κυμαίνεται την επόμενη ημέρα στα $19,50 μιας και ποτέ δεν είναι εντελώς σίγουρο ότι η εξαγορά θα κλείσει.

Ακολουθώντας την στρατηγική merger arbitrage κάποιος αγοράζει τις μετοχές εταιριών για τις οποίες έχει ανακοινωθεί επίσημα η εξαγορά τους από κάποια άλλη εταιρία με σκοπό να κερδίσει από την μικρή διαφορά που υπάρχει μεταξύ της τιμής στο χρηματιστήριο και της τιμής εξαγοράς. Η συγκεκριμένη στρατηγική είναι ίσως από τις πιο συντηρητικές που υπάρχουν.

Αφού είχε ακολουθήσει για πάνω από 10 χρόνια αυτή την στρατηγική με επιτυχία προσέχοντας συνεχώς να μην χάσει χρήματα περί το 2004 έμαθε και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούσε να επενδύσει κατά των στεγαστικών δανείων με πάρα πολύ μικρό κίνδυνο. Έτσι εκτός από τα funds που ακολουθούσαν την στρατηγική merger arbitrage δημιούργησε και κάποια funds που εκμεταλλεύθηκαν με επιτυχία τα πολύ μικρά κόστη ασφάλισης των στεγαστικών δανείων. Αυτή ήταν και η επένδυση η οποία του απέφερε τα περισσότερα χρήματα και τον έκανε παγκοσμίως γνωστό αφού πέτυχε το 2007 αποδόσεις πάνω από 500%.

Εκεί δημιουργήθηκε και το πρόβλημα. Τα κεφάλαια που είχε υπό διαχείριση αυξήθηκαν απότομα πρώτον λόγω αυτών των αποδόσεων και δεύτερον γιατί και άλλοι ήθελαν να διαχειριστεί τα χρήματά τους. Σε αντίθεση όμως με τα χρόνια απο το 2007 και πρωτύτερα που οι κινήσεις του ήταν πάρα πολύ συντηρητικές και δεν είχε μεγάλη καθαρή έκθεση στην αγορά ή επένδυε σε ειδικές περιπτώσεις, προσπαθούσε πλεόν να "μαντέψει" τι θα συμβεί με την οικονομία και πως θα κινηθεί όλη η αγορά για να καταφέρει να έχει καλές αποδόσεις με τόσα πολλά κεφάλαια υπό διαχείριση.

Το 2008, το 2009 και το 2010 κατάφερε να πετύχει επίσης καλά αποτελέσματα και μάλιστα είχε κάνει και ανάλυση στην επιστολή προς τους επενδυτές του για ποιο λόγο το ύψος των κεφαλαίων υπό διαχείριση δεν επηρεάζει την απόδοση των funds του.

Ήρθε όμως το 2011 για να δείξει ότι δεν είναι απαραίτητα θέμα ικανότητας και γνώσεων το να "μαντέψεις" προς τα που θα κινηθεί ολόκληρη η αγορά και οι επιμέρους μετοχές. Έχοντας καθαρή έκθεση στην αγορά 70%-100% κατά την διαρκεια του 2011 το hedge fund είχε μετατραπεί κατά κάποιο τρόπο σε αμοιβαίο κεφάλαιο. Έχοντας και μεγάλες θέσεις σε τράπεζες τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα. Το αποκορύφωμα αυτής της ανάγκης, η αγορά και οι τραπεζικές μετοχές να κινηθούν ανοδικά, ήταν το άρθρο του Paulson πριν από 10 μέρες στους Financial Times με το οποίο πρότεινε η ΕΚΤ να εγγυηθεί τα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών.

Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι ότι ο John Paulson σίγουρα δεν ξέχασε πως να διαχειρίζεται χρήματα μιας και το έχει κάνει με επιτυχία πάνω από 15 χρόνια. Δεν κατάφερε όμως να δαμάσει την απληστία του και να συνεχίσει να είναι συντηρητικός. Όπως έχω γράψει και σε άλλα άρθρα μου, το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχει ένας επενδυτής ή ένας διαχειριστής είναι η πειθαρχία.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις