Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Σύγκριση απόδοσης κοινού επενδυτικού λογαριασμού
1511 αναγνώστες
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012
12:02

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η αξία μιας επένδυσης €10 στον γερμανικό δείκτη DAX, στον ελληνικό Γενικό Δείκτη και στον κοινό επενδυτικό λογαριασμό που διαχειριζόμουν για όλη την περίοδο λειτουργίας του από 15/3/2010 έως 27/1/2012.

Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία είναι τα εξής:

1. Υπήρξαν 228 μέρες αρνητικής απόδοσης και 262 μηδενικής ή θετικής.

2. Μόνο 4 μέρες η αξία ήταν κάτω από €10.

3. Η στατιστική ανάλυση δείχνει ότι δεν υπάρχει άμεσος συσχετισμός με τον δείκτη DAX.

4. Ο μέσος όρος υπό διαχείριση κεφαλαίου ήταν €128.192.

5. Η ετησιοποιημένη απόδοση ήταν 17,89%.

Σχόλια

01/02 11:49  dimknaf
Γεια σου Αναστάση,

Συγχαρητήρια για την επιτυχιά.*
Κάτι που παρατηρώ σε μεγάλο μέρος του γραφήματος είναι ότι κινείσαι κάπως αντίθετα με τον DAX. Μάλιστα σε περιόδους που αυτός σημειώνει άνοδο οριακά βρίσκεσαι και κάπως κάτω από αυτόν.

Αυτό μαρτυρά πως οι περισσότερες θέσεις σου είναι short. Γενικά, όμως οι κινήσεις σου φαίνεται να είναι καλύτερες από την αγορά, ώστε τελικά να εμφανίζεις καλύτερη απόδοση στο τέλος.
Πιστεύω βαθιά πως είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψεις βραχυπρόθεσμα την πορεία της αγοράς. Το κέρδος μπορεί να έρθει μακροπρόθεσμα και μέσω ισσοροπημένων αντισταθμίσεων.

Για παράδειγμα, αν έπαιρνες θεσούλες long στη διάρκεια του ράλλυ του 1999, θα έσκιζες την απόδοση του ΓΔ, πόσο μάλλον αν οι κινήσεις σου ήταν καλύτερες της αγορά. Η πτώση της αγοράς είναι μια ρώσσικη ρουλέτα πριν προλάβεις να το καταλάβεις θα σε είχε καταστρέψει όσο καλές και να είναι οι κινήσεις σου.

Πιστεύω, δηλαδή πως οι κινήσεις σου είναι "φανταστικά" καλύτερες από την αγορά, αλλά από την άλλη θεωρώ πως προσπαθείς να κυνηγήσεις την πορεία της και να βγάλεις επιπλέον κέρδη από εκεί, κάτι που μπορεί να σε καταστρέψει

Φοβάμαι, πως κάποια στιγμή που, σαν άνθρωπος, δεν θα μαντέψεις σωστά την πορεία της θα σου κάνει μεγάλη ζημιά...

Εύχομαι πάντως το καλύτερο...
01/02 11:54  dimknaf
Όταν λες ότι η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση, με ποια μέθοδο εννοείς;

Με το μάτι φαίνεται προφανώς σχέση, αλλά μάλλον είναι κάπως πολύπλοκη...
01/02 15:49  dimknaf
εκτός κάποιων εξαιρέσων φαίνεται πως είναι μια σύνθετη κίνηση

1. κινείσαι ανάποδα από τον DAX,
+
2. γενικά ανεβαίνεις καλύτερα από αυτόν
01/02 15:59  Αναστάσιος Δημόπουλος
Ίσως είμαι λίγο παραπάνω short από όσο πρέπει. Δυο φορές πήγα να "μαντέψω" τι θα κάνει η αγορά, μια για πάνω και μια για κάτω και τις δυο φορές έχασα. Δεν σκοπεύω να το ξανακάνω. Η όποια καταστροφή φαίνεται στο γράφημα. Για να καταστραφείς πραγματικά πρέπει να μην ξέρεις τι κάνεις.

Το μάτι πολλές φορές βλέπει συσχετισμούς εκεί που δεν υπάρχουν. Το R squared είναι 0,22 για τον κοινό επενδυτικό λογαριασμό και τον DAX. Νούμερα κάτω από το 0,75 δείχνουν απουσία συσχετισμού.

http://www.investopedia.com/terms/r/r-squared.asp
01/02 22:31  dimknaf
αυτό με το R δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχει συσχετισμός. Μπορεί το μοντέλο να μην περιγράφει την κατάσταση.

Μπορεί η σχέση που θα το περιέγραφε να είναι πιο σύνθετη.

Αν μιλάς για το y=αχ+β, χαίρω πολύ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει συσχετισμός. Συμβουλέψου ένα οικονομέτρη.

Στη θέση σου θα έφτιαχνα ένα μοντέλο που θα περιλαμβάνει 2 μεταβλητές. Αυτή του DAX που προφανώς θα βγει αρνητική και μια άλλη που θα περιγράφει την ικανότητά σου να υπεραποδίδεις αυτής της σχέσης.

Επίσης, μπορεί αυτό να μη φαίνεται στις καθημερινές μεταβολές αλλά στις εβδομαδιαίες.

Το μάτι συνεχίζει και επιμένει σε αυτό που βλέπει και θεωρώ ότι κάποιος οικονομέτρης θα μπορούσε να σου βρει στατιστικά σημαντικό συσχετισμό...
01/02 22:39  Αναστάσιος Δημόπουλος
Αν πρέπει να κάνεις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες εξισώσεις για να βγάλεις με το ζόρι συσχετισμό χάνεις την ουσία. Δεν χρειάζεται να συμβουλευτώ κανένα οικονομέτρη γιατί δεν θα βοηθήσει στο να πετυχαίνω καλύτερες αποδόσεις.
02/02 01:38  dimknaf
Δεκτό. Πάντως, Αναστάση την ουσία κοιτάω και νομίζω ότι αν δεν κάνω λάθος είναι αυτη: το κομμάτι 1 +2

Να ξεκαθαρίσω πως είμαι θαυμαστής του Blog σου και του τρόπου που γράφεις, σκέφτεσαι και πράττεις. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε. Απλά είναι κάτι που θα πρέπει να το προσέξεις κατά την άποψη μου και στο λέω.

Νομίζω πως αν οι αγορές ήταν ανοδικές όλο αυτό το διάστημα μπορεί να ήσουν και αρνητικός. Αν ήταν αρνητικές μπορεί να έβγαζες και +50%

Δηλαδή σε θαυμάζω, απλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχεις πιο ισσοροπημένη σχέση μεταξύ των short και long. Έτσι, θα έχεις ήσυχο το κεφάλι σου, αφού τελικά το μυστικό της επιτυχίας σου είναι η πολύ επιτυχημένες θέσεις σε κραυγαλέες περιπτώσεις.

02/02 11:44  Αναστάσιος Δημόπουλος
Προσπαθείς να βγάλεις συμπέρασμα από υπόθεση. Αν οι αγορές έκαναν αυτό θα γινόταν εκείνο. Χωρίς όμως καθημερινή ματιά στις θέσεις του χαρτοφυλακίου δεν μπορείς να γνωρίζεις τι θα μπορούσε να συμβεί. Επίσης αμελείς το γεγονός ότι ένα χαρτοφυλάκιο που δεν έχει μέγεθος δεκάδων εκατομυρίων ΕΥΡΩ μπορεί να είναι πολύ ευέλικτο. Επειδή έχεις κάποιες θέσεις δεν πάει να πει ότι δεν μπορείς να τις κλείσεις.
02/02 13:06  dimknaf
Έχουν σημασία τα αν. Ξέρεις με ποιο σκεπτικό το λέω;;;;
Ότι αν ένας διαχειριστής έρθει και μου πει έχω 500% σε ένα χρόνο, αυτό δεν μου λέει τίποτα. Μπορεί να πόνταρε σε άνοδο της αγοράς και η αγορά να ανέβηκε . Ξέρω ότι με την ίδια ευκολία που κάνει το +30,+50,+100 μπορεί να κάνει και το -50%

Στην περιπτωση σου το +17,8 έχει μεγάλη αξία, και μαντεύω πως αν οι αγορές δεν είχαν αυτή τη μικρή άνοδο σε όλο το διάστημα μπορεί η απόδοση να ήταν +30% ή +50%

Αν κάποιος σορτάρει σήμερα τον ΟΤΕ ή την ΔΕΗ, σίγουρα βγάζει και έχει βγάλει κέρδη, όπως κέρδη έβγαζε όλος ο κόσμος όταν αγοραζε στην τρέλα του 99. Οι περισσότεροι είχαν αποδόσεις φοβερές. Πόσοι από αυτούς τις κράτησαν;;;

Τα αν του παρελθόντος έχουν σημασία για το μέλλον...

Απλά εξέτασε το ενδεχόμενο να είσαι "κανόνι" στο να ξετρυπώνεις ευκαιρίες, αλλά στο να πάσχεις στο να μαντέψεις την τάση, να ζημιώνεσαι από εκεί αλλά να μην το αντιλαμβάνεσαι γιατί λόγω των ικανοτήτων σου το συνολικό αποτέλεσμα είναι θετικό. Άρα γιατί να μην επικεντρωθείς σε αυτό που κάνεις καλά;

Δεν με νοιάζουν τα R και η οικονομομετρία, αυτό που σου λέω έχει ουσία. Και η ουσία είναι ότι η απόδοση σου είναι συνδυαστική 2 παραγόντων. Στο ένα σκίζεις και στο άλλο σταθερά χάνεις...(τουλάχιστον για την περίοδο που πέρασε)
02/02 14:29  Αναστάσιος Δημόπουλος
Το ότι από κάπου χάνω και από κάπου κερδίζω είναι το μόνο σίγουρο μιας και είμαι long/short. Ακόμα δεν σκίζω σε τίποτα μιας και έχω γνωρίσει και συνομιλώ με άτομα που πετυχαίνουν αποδόσεις 50%-100% ετησίως για αρκετά χρόνια. Σε αυτούς προσπαθώ να μοιάσω.
02/02 14:37  quant
dim, απ' όσο μπορώ να καταλάβω με βάση τα όσα έχει γράψει ο αναστάσιος, εφόσον μπαίνει long/short, η συσχέτιση οφείλει να είναι χαμηλή, ακόμα κι αν κατά περιόδους δείχνει σημαντική. μην σε μπερδεύει όμως αυτό, διότι άλλο αντισταθμιση και άλλο τασικα συστήματά. στην πρώτη περίπτωση, οι περιοχές που δείχνουν καλώς συσχετισμενες με την καμπύλη κάποιου δείκτη, μπορεί να είναι προϊόν σύμπτωσης.πάντοτε μπορούμε να βρούμε συσχέτιση ακόμα και στα πιο παράξενα/παράλογαζευγη .
αναστάσιε;, καλή συνέχεια με μια μόνο παρατήρηση : δεν είναι πάντοτε χρήσιμο, αλλά καλό είναι να ακούμε από τον οικονομέτρη μέχρι και το μυρμηγκι .
02/02 20:45  dimknaf
κι όμως με 20% απόδοση ξέρεις τι κάνεις σε 15 χρόνια;;;; 1500% Κοινώς, 15πλασιάζεις τα χρήματά σου.

Για μένα σκίζεις αν καταφέρνεις να έχεις σταθερά αποδόσεις πάνω από 20% ετησίως. Το παραπάνω, είναι θαύμα!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις