Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Πολλά λόγια, λίγα πινακίδια, ακόμα λιγότερα αποτελέσματα
1242 αναγνώστες
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012
12:53

Με την εξάπλωση του διαδικτύου στην Ελλάδα και με την αφορμή της οικονομικής κρίσης αρκετοί έχουν βρει ένα μέσο για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Αυτό είναι καλό έτσι ώστε να ακούγονται όλες οι απόψεις άσχετα αν πολλές από αυτές είναι εντελώς λανθασμένες ακόμα και σε στοιχειώδη ζητήματα που δεν επιδέχονται ερμηνείας. Αυτό είναι το τίμημα της ευκολίας του διαδικτύου. Αν όμως κάποιος γράφει και δεν παρουσιάζει τον εαυτό του ως ειδικό δικαιούται να κάνει όσα λάθη θέλει.

Η κριτική μου εστιάζεται σε όλους αυτούς που παρουσιάζονται ως ειδικοί και μεγαλοσχήμονες συχνά και με βαρύγδουπους τίτλους σπουδών. Από την αρχή της κρίσης γράφουν το ένα άρθρο μετά το άλλο το οποίο μετά από λίγους μήνες αποδεικνύεται λάθος. Βεβαίως δεν το παραδέχονται αλλά συνεχίζουν απτόητοι να μεταλαμπαδεύουν τις "πολύτιμες" γνώσεις τους στο κοινό.

Εκτός του ότι αυτά που γράφουν αποδεικνύονται λανθασμένα, αν τους ρωτήσει κάποιος να μας δείξουν και τα αντίστοιχα πινακίδια από επενδυτικές κινήσεις μόνο πολύ λίγοι θα μπορούν να ανταποκριθούν και να δείξουν ότι αυτά που πίστευαν μηδένισαν το χαρτοφυλάκιό τους. Οι περισσότεροι κάνουν ανάλυση για την ανάλυση και δεν έχουν καμιά επενδυτική θέση πέραν των προθεσμιακών καταθέσεων και ας πίστευαν ότι όλα θα πάνε καλά οπότε τα πάντα ήταν πάμφθηνα.

Το ίδιο ισχύει και για τους λίγους που πίστευαν ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα. Κάποιοι ίσως να είναι ακόμα εγκλωβισμένοι ή απλά να έχουν πουλήσει μέρος του χαρτοφυλακίου τους. Ούτε λόγος για μια απλή αντιστάθμιση ή μια μικρή κερδοσκοπική short τοποθέτηση.

Και μπορεί να πει κάποιος: "Μα καλά μόνο τα πινακίδια και οι αποδόσεις έχουν σημασία;"

Και βέβαια θα απαντήσω εγώ. Αν κάθεσαι να κάνεις αναλύσεις και να γράφεις άρθρα και τελικά είτε είσαι σωστός είτε λάθος δεν κάνεις καμιά κίνηση ή χάνεις λεφτά, δεν έχει νόημα. Αν το κάνεις από χόμπυ τότε μάλλον κάτι πάει στραβά. Υπάρχουν πολλοί πιο ωραίοι τρόποι να σπαταλήσεις τον χρόνο σου από το να γράφεις πολυσέλιδα άρθρα για πράγματα που δεν ξέρεις ή δεν εφαρμόζεις.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις