Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Περί τοκογλύφων και επιτοκίων
1178 αναγνώστες
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012
12:37

Πάντα ήταν της μόδας διάφοροι σχολιαστές να καταφέρονται εναντίον των "κακών τοκογλύφων" που πίνουν το αίμα των χωρών. Έτσι και στην Ελλάδα με το γεγονός ότι σταμάτησαν να μας δανείζουν οι αγορές ξεκίνησαν όλοι οι δήθεν ειδικοί να σχολιάζουν και να λένε ότι τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζουν το ΔΝΤ και η ΕΕ είναι πολύ υψηλά.

Όποιος ισχυριζόταν ότι επιτόκια της τάξης του 4%-5% ήταν πολύ υψηλά για την Ελλάδα που δεν βλέπει πλεονοσματικό προϋπολογισμό ούτε με το κυάλι, πήρε την απάντησή του με το PSI. Το ότι κάνανε οι αγορές λάθος και μας δανείζανε με μικρά επιτόκια δεν σημαίνει κάτι. Κάποιος που είχε λίγες γνώσεις και είχε βγάλει με κόπο τα λεφτά του δεν θα δάνειζε στην Ελλάδα με επιτόκιο μικρότερο από 10%-15%.

Κάτι άλλο που ξεχνούν όσοι ωρύονται κατά των "κακών τοκογλύφων" είναι ότι δεν είναι αναγκαστικό για μια χώρα να δανείζεται. Ένα από τα λίγα πράγματα στον κόσμο που είναι εντελώς εθελοντικό είναι ο δανεισμός. Κανείς δεν μπορεί να σου δανείσει με το ζόρι. Όταν πρώτα δανείζεσαι και μετά σκορπάς τα χρήματα, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ζητάς και τα ρέστα από τους δανειστές σου.

Εγώ δεν είμαι υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Την ίδια άποψη έχω και για όποιον έχει έστω λίγη κοινή λογική και αποφασίζει να δανείζει σε υπερχρεωμένους. Πρέπει να έχει υπόψη του ότι μπορεί να χάσει από το κεφάλαιό του και να μην λέει ότι τον κορόιδεψαν.

Σχόλια

24/04 16:26  geokalp
η τρέχουσα προεκλογική περίοδος ΔΕΝ αγγίζει τέτοια θέματα, κάνουν τζζζιζ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
18 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις