Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Τεχνική ανάλυση, μια δεύτερη προσέγγιση
1652 αναγνώστες
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012
12:31

Όπως φαίνεται από τα άρθρα μου ο βασικός τρόπος με τον οποίο προσεγγίζω τις αγορές είναι αυτός της θεμελιώδους ανάλυσης. Μάλιστα είχα γράψει κι ένα άρθρο το 2008 με ένα παράδειγμα επιτυχημένης επένδυσης που έγινε μετά από θεμελιώδη ανάλυση και τίποτα άλλο. Τότε είχα αναφερθεί για άλλη μια φορά στον Benjamin Graham που παρομοίαζε την τεχνική ανάλυση με τη νεκρομαντεία.

Τελικά ίσως τα πράγματα να μην είναι έτσι. Γιατί όμως είχα αυτή την άποψη; Για τον απλούστατο λόγο ότι στο ξεκίνημα της εκπαίδευσης μου για τα χρηματιστηριακά όσους είχα γνωρίσει που έλεγαν ότι χρησιμοποιούν τεχνική ανάλυση για να επενδύσουν δεν κατάφερναν κάτι το ιδιαίτερο. Αντιθέτως τότε είχα γνωρίσει κάποια άτομα τα οποία είχαν πάρα πολύ καλά επενδυτικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας θεμελιώδη ανάλυση.

Αυτό μπορεί να συνέβη γιατί πολύ περισσότερος κόσμος ασχολείται με την τεχνική ανάλυση γιατί είναι πιο εύκολο να τραβήξεις μερικές γραμμές σε ένα γράφημα από το να αναλύσεις εταιρίες μέσω ισολογισμών και άλλων πληροφοριών.

Επειδή όμως δεν θέλω να είμαι δογματικός τον τελευταίο χρόνο προσπάθησα να βρω και να παρακολουθήσω κάποια άτομα που έλεγαν στο διαδίκτυο ότι είχαν καλά αποτελέσματα. Όντως βρήκα κάποιους επενδυτές οι οποίοι έχουν πάρα πολύ καλά επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας μόνο τεχνική ανάλυση. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι χρησιμοποιούν μόνο κάποιες βασικές αρχές και δεν περιπλέκουν τα πράγματα. Επίσης δεν προσπαθούν ποτέ να προβλέψουν τις τιμές αλλά να εκμεταλλευτούν την πιο πιθανή εύκολη πορεία τους.

Μία από αυτές τις βασικές αρχές είναι οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, για την σημασία των στηρίξεων και των αντιστάσεων είχε γράψει το 1937 και ο John Burr Williams στο βιβλίο του "The Theory of Investment Value" το οποίο αποτελεί την βάση του τρόπου αποτίμησης εταιριών μέχρι σήμερα. Επίσης είχε εξηγήσει με λογικά συμπεράσματα το γιατί οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις όντως λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

Πλεόν συνεχίζω να προσεγγίζω θεμελιωδώς τις αγορές αλλά προσπαθώ να έχω υπόψη μου και την τεχνική εικόνα του διαγραμμάτος της υποκείμενης αξίας μιας και μπορεί να δώσει έναν καλύτερο χρονισμό εισόδου ή εξόδου.

Σχόλια

10/05 14:27  favlos
Σωστός

'Η θεμελιώδης σου λέει ποια μετοχή και η τεχνική πότε μπαίνουμε-βγαίνουμε'
10/05 15:33  Αναστάσιος Δημόπουλος
@favlos

Το πρόβλημα των περισσότερων επενδυτών όμως είναι ότι ούτε θεμελιώδη ανάλυση ξέρουν, ούτε τεχνική.

Και η θεμελιώδης και η τεχνική ανάλυση έλεγαν "Πούλα Ελλάδα" τα τελευταία δύο χρόνια αλλά σχεδόν κανείς δεν ασπαζόταν το μήνυμα.

Οι στηρίξεις έσπαγαν η μία μετά την άλλη και οι αντιστάσεις σε κάθε γύρισμα δεν έσπαγαν με τίποτα αλλά όλοι έβλεπαν πάτους.
11/05 13:35  dimknaf
Δέχομαι και πως από την Τεχνική Ανάλυση μπορούν να προκύψουν κέρδη, αλλά για τους πολύ λίγους και με μεγαλύτερο ρίσκο.

Από την άλλη θεωρώ πως ή παππάς-παππάς ή ζευγάς-ζευγάς!

Δεν μπορείς να είσαι σε όλα καλός και επίσης δεν μπορείς να μπλέκεις πολύ διαφορετικές λογικές μαζί, γιατί στο τέλος μπορεί το αποτέλεσμα να είναι άσχημο.

Ο Buffet μέχρι στιγμής καταφέρνει φοβερές αποδόσεις χωρίς να νοιάζεται για το τι θεωρεί η αγορά. Μπαίνοντας "λιγάκι" στη λογική της Τ.Α πιο πιθανόν είναι να καταστρέψεις την μπαφετική λογική παρά να βελτιώσεις τα αποτελέσματα.

Αποκτάς άλλα άγχη, νοιάζεσαι για τις βραχυπρόθεσμες μεταβολές στις τιμές... Όταν λαμβάνεις τις αποφάσεις σου 80% θ.α και 20%τ.α. δεν θα κάνεις αυτό που σου λέει η θ.α. κατά 100%.

Άρα δεν θα μπορείς να είσαι ο καλύτερος παίχτης των θεμελιωδών, αλλά ούτε στην Τ.Α.

Μια πιρουνιά από δροσερό καρπουζάκι με λίγη λαχταριστή μπροζολίτσα, μπορεί να είναι ότι πιο απαίσιο μπορει να φάει κανείς.

Βέβαια το try and error δεν βλάπτει αν γίνεται με μέτρο...

Εγώ πιστεύω πως Αναστάση θα μετανιώσεις για την "εκτροπή" σου από τα θεμελιώδη, αλλά σου εύχομαι να κάνω λάθος και να συνεχίσεις να μας εκπλήσεις πάντα με τις αξιοθαύμαστες αποδόσεις σου!
11/05 15:36  Αναστάσιος Δημόπουλος
@dimknaf

Έχω αλλάξει και την στάση μου απέναντι στον Buffett. Αν δεν είχε γίνει παρέμβαση το 2008 πολλές από τις θέσεις του στον χρηματοοικονομικό τομέα θα είχαν μηδενίσει.

Το ότι αυτοί που επενδύουν με τεχνική ανάλυση παίρνουν μεγαλύτερο ρίσκο δεν προκύπτει από πουθενά. Αντιθέτως αυτοί που είναι σοβαροί έχουν και το μικρότερο ρίσκο γιατί δεν φοβούνται να πάρουν τη ζημιά τους σε αντίθεση με τους περισσότερους "θεμελιώδεις" που απλά περιμένουν μέχρι η τιμή να μηδενίσει.

Ούτε "εκτροπές" υπάρχουν, ούτε τίποτα. Μην είσαι δογματικός με τις μεθόδους. Να είσαι δογματικός με τα κέρδη.
11/05 19:30  dimknaf
"""""με τους περισσότερους "θεμελιώδεις" που απλά περιμένουν μέχρι η τιμή να μηδενίσει.
"""""
Δεν νομίζω πως η θ.α. σου λέει να μην πουλάς ποτέ ή να μη διορθώνεις ποτέ τις θέσεις σου ή να νομίζεις πως έχεις πάντα δίκιο.

Δογματικός γίνεσαι όταν δεν έχεις επιχειρήματα

Η Τ.Α. γενικότερα έχει μεγαλύτερη ουσία σε βραχυπρόθεσμες συναλλαγές. Απλά οι ασχολούμενοι μαζί της παίζουν στην καλύτερη σε ένα zero sum game, μη σου πω ακόμα χειρότερα αν βάλεις έξοδα συναλλαγών και το γεγονός πως αρκετές φορές αγοράζουν υπερτιμημένες αξίες και πουλούν υποτιμημένες με βάση την πραγματική τους αξία.

Αντίθετα με Θ.Α. το σύνολο των συμμετοχόντων αν εφαρμόζει 5-10 βασικές αρχές μπορεί να πετύει αποδόσεις καλύτερες τις αγοράς με σχετική ευκολία και οι αγορές ως γνωστόν σε βάθος χρόνου πάνε μόνο πάνω...

Αν ζούσαμε σε ένα κόσμο που οι αγορές ήταν αποτελεσματικές και οι τιμές καθορίζονταν ορθολογικά, η Τ.Α θα ήταν ένα φοβερό εργαλείο.

Σήμερα που οι περισσότεροι αγοράζουν με βάση την Τ.Α. θεωρώ τις αγορές σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές και αποτελεσματικές μόνο πολύ μακροπρόθεσμα.

Αυτό το περιβάλλον θεωρώ πως ευνοεί την Θ.Α.

Οπότε δεν θα πάω να χώσω τη μύτη μου σε ένα τομέα που θα πρέπει να είμαι στους καλύτερους για να κερδίζω, γιατί κινδυνεύω να είμαι στους λιγότερο καλύτερους.

Ο καιρός θα δείξει...


12/05 16:55  Αναστάσιος Δημόπουλος
Αυτά που αναφέρεις τα πίστευα κι εγώ αλλά δεν είναι έτσι τελικά. Η τεχνική ανάλυση είναι χρήσιμη και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το αν οι αγορές σε βάθος χρόνου πάνε επάνω δεν έχει σχέση πως τις προσεγγίζεις. Βέβαια το σε βάθος χρόνου δεν λέει και πολλά. Η αγορά της Ιαπωνίας πέφτει τα τελευταία 20+ χρόνια. Εμένα το πάνω και το κάτω δεν με απσχολεί μιας και είμαι long/short.

Οι περισσότεροι επενδυτές στο χρηματιστήριο χάνουν τα χρήματά τους άσχετα με το τι τεχνικές χρησιμοποιούν.

Το ότι δεν θες να ασχοληθείς με κάτι δεν πάει να πει πως οι λόγοι για τους οποίους δεν θες να ασχοληθείς ευσταθούν. Στο λέω ξανά κι εγώ τα ίδια νόμιζα μέχρι που είδα άτομα που έχουν καταπληκτικά αποτελέσματα με αυτό τον τρόπο προσέγγισης.

Εγώ δέχομαι οτιδήποτε μπορεί να με βοηθήσει να έχω καλύτερες αποδόσεις.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις