Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Πιθανή έξοδος από το ΕΥΡΩ και τρομοκρατία
1113 αναγνώστες
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012
12:40

Με την αφορμή των σεναρίων για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ΕΥΡΩ γίνονται πολλές αναλύσεις για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από ένα τέτοιο συμβάν. Συνήθως αυτές οι αναλύσεις δείχνουν μια πολύ ζοφερή εικόνα της πραγματικότητας. Το ίδιο συνέβη και χτες με μια έκθεση που δημοσίευσε η Εθνική Τράπεζα με τίτλο "Οι συνιστώσες του κρίσιμου διλλήματος" και προβλέπει μεταξύ άλλων ύφεση 22% και ανεργία 34%.

Αμέσως πολλοί σχολιαστές βγήκαν και άρχισαν να φωνάζουν περί τρομοκρατίας του λαού και άλλα τέτοια ενόψει εκλογών.

Μήπως όμως είναι οι ίδιοι που βάφτιζαν τρομοκράτη όποιον έλεγε ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει; 

Μήπως όμως είναι οι ίδιοι που βάφτιζαν τρομοκράτη όποιον έλεγε ότι τα CDS θα ενεργοποιηθούν;

Μήπως όμως είναι οι ίδιοι που βάφτιζαν τρομοκράτη όποιον έλεγε ότι οι τράπεζες θα μηδενίσουν;

Δυστυχώς η πραγματικότητα πολλές φορές αποδεικνύεται πιο σκληρή και από την χειρότερη πρόβλεψη όταν πρόκειται για αρνητικα γεγονότα. Όσοι βαφτίζουν τους λογικούς, τρομοκράτες, είναι τσακωμένοι με την αλήθεια.

Το μόνο πράγμα για το οποίο θα μπορούσε να κατηγορήσει κάποιος την Εθνική Τράπεζα είναι ότι πολύ άργα θυμήθηκε τις επιπτώσεις της κρίσης μιας και τα κεφάλαιά της ήδη μηδενίστηκαν. 

Έχω γράψει από τον Σεπτέμβριο του 2011 σε ένα άρθρο μου περί δραχμής και ΕΥΡΩ ότι η ύφεση θα είναι τραγική και με τα δύο νομίσματα άρα δεν διαφωνώ και τόσο με τις προβλέψεις της έκθεσης. Ίσως τα πράγματα να είναι και λίγο χειρότερα.

Σχόλια

30/05 13:02  cornelsen
Η μια επιλογή είναι να συνεχιστεί η τακτική των Μνημονίων που και ύφεση φέρνει και στην έξοδο από το ευρώ θα φέρει (ή ακόμη χειρότερο: εθνικό νόμισμα για μισθούς, ευρώ για τις ατομικές υποχρεώσεις και το δημόσιο χρέος).
Η δεύτερη επιλογή είναι να ξεμπερδεύουμε (ήδη έχουμε αργήσει) διαγράφοντας το χρέος και ξεκινώντας από το μηδέν.

"Η Αργεντινή έχασε περίπου 5% τού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο τού 2002. Ωστόσο, η μείωση διάρκεσε μονάχα ένα τρίμηνο. Τα επόμενα έξι χρόνια η οικονομία αναπτύχθηκε 63%, και εννιά χρόνια μετά τη χρεοκοπία έχει αναπτυχθεί πάνω από 90%."
http://cornel.capitalblogs.gr/listArticles.asp?blid=95
30/05 13:28  Αναστάσιος Δημόπουλος
@cornelsen

Το νόμισμα δεν παίζει ρόλο. Πείνα θα υπάρχει είτε με το ένα είτε με το άλλο. Όποιος λέει κάτι διαφορετικό είναι ή αφελής ή ψεύτης. Τα χρέη δεν θα πληρωθούν γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν. Επειδή κάτι συνέβη στην Αργεντινή με έναν τρόπο δεν πάει να πει ότι θα συμβεί και εδώ με τον ίδιο τρόπο.

Η ύφεση δεν έρχεται εξαιτίας του μνημονίου, η ύφεση έρχεται εξαιτίας της παύσης της πιστωτικής επέκτασης μιας και η ανάπτυξη ήταν επίπλαστη λόγω δανεισμού.

Αυτά όμως είναι σκληρές αλήθειες που δεν αρέσουν στον κόσμο. Προτιμάει συνθήματα τύπου "Λεφτά υπάρχουν".
30/05 13:38  cornelsen
Φυσικά και οι δύο επιλογές θα φέρουν πείνα. Το ένα ερώτημα είναι πόσοι και ποιοί θα πεινάσουν σε κάθε επιλογή. Το δεύτερο ερώτημα είναι ποιά επιλογή θα φέρει την πιό γρήγορη ανάκαμψη τής οικονομίας και τής κοινωνίας.

"μεταξύ άλλων ύφεση 22% και ανεργία 34%"
Η Αργεντινή (που άργησε να κηρύξει χρεοκοπία) και η Ισλανδία είχαν για μικρό διάστημα ύφεση και ανέκαμψαν στην συνέχεια πολύ γρήγορα.
30/05 13:47  Αναστάσιος Δημόπουλος
Δυστυχώς οι ίδιοι θα πεινάσουν. Σου λέω και πάλι ότι δεν έχει σχέση το τι συνέβη σε μια χώρα με το τι θα συμβεί σε μια άλλη. Η επανέκαμψη δεν έχει να κάνει με την επιλογή μιας εκ των δύο εναλλακτικών. Έχει να κάνει με την απόφαση του Έλληνα να καταλάβει ότι η οικονομία του αυτή την στιγμή δικαιολογεί μισθούς €200 για τον ανειδίκευτο. Στους ανειδίκευτους είναι και οι στρατιές αποφοίτων πανεπιστημίων χωρίς κάποια ουσιαστική γνώση. Ωραία είναι να βαράς σφραγίδες για €1000 αλλά μας τελείωσε.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις