Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Κερδοσκοπία σε πρακτικά πτωχευμένες εταιρίες και ελληνικές τράπεζες
2571 αναγνώστες
Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012
13:48

Μία από τις πιο σίγουρες αλλά πιο δύσκολες επενδυτικές κινήσεις είναι η ανοικτή πώληση μετοχών εταιριών με οικονομικά προβλήματα οι οποίες βαδίζουν προς την πτώχευση ή προς τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η σιγουριά αυτών των κινήσεων έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Τεράστιες ζημιές που οδηγούν σε αρνητικά ή μηδαμινά ίδια κεφάλαια και υπερβολικός δανεισμός που δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθεί είναι δύο από τα κύρια στοιχεία μιας εταιρίας που πρόκειται να δει την μετοχή της να μηδενίζεται.

Η δυσκολία μιας τέτοιας επενδυτικής κίνησης για αυτόν που θέλει να την εκμεταλλευτεί έχει να κάνει με την άρνηση των συμμετεχόντων στα χρηματιστήρια να δεχθούν την κατάσταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακούγονται συνεχώς φήμες και σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία θα καταφέρει να σωθεί. Έτσι η μετοχή της εταιρίας κάνει κάθε τόσο τεράστιες αναπηδήσεις ακόμα και της τάξης του 100% δημιουργώντας αισθήματα αμφιβολίας στον επίδοξο κερδοσκόπο παρόλο που αυτός ξέρει ότι τα στοιχεία του είναι ορθά και η εταιρία είναι σχεδόν αδύνατον να γλυτώσει.  

Σε αρκετές περιπτώσεις έχω καταφέρει να κρατήσω την θέση ανοιχτής πώλησης που είχα σε μια μετοχή μέχρι και την ανακοίνωση της πτώχευσης ή της τεράστιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που οδηγεί σε πτώση 60%-80%. Σε άλλες περιπτώσεις οι φήμες και τα σενάρια με έχουν κάνει να κλείσω την θέση μου και δυστυχώς να δω μετά από λίγες μέρες ή ακόμα και λίγες ώρες την εταιρία να πτωχεύει επίσημα.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει αυτή την στιγμή στην ελληνική αγορά με τις τραπεζικές μετοχές. Κάποιες από αυτές έχουν πλέον επισήμως αρνητικά ίδια κεφάλαια και είναι γνωστό ότι έρχονται τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμα και αν οι τιμές τους έχουν πέσει 90%-95% από κάποια παλιά υψηλά τους δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να πέσουν άλλο ένα 50% με 80% μόλις έρθει η ώρα για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Δεν παίζει κανέναν ρόλο ποιος θα εκλεγεί αύριο. Η Εθνική Τράπεζα με αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι απίθανο να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τιμή μεγαλύτερη από €0,30. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι αδύνατο γιατί δεν θα είναι η πρώτη φορά που κάποια πολιτική ηγεσία δεν κάνει αυτό που είναι ορθό. Όπως έχω όμως πει επανειλημμένως, η πραγματικότητα στο τέλος πάντα κερδίζει.

Σχόλια

16/06 16:29  dimknaf
Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες Αναστάση. Για αυτό σορτάρισμα με μέτρο για να μπορείς να κρατηθείς στις αντιδράσεις.

Και εδώ πρέπει να είσαι πολύ σίγουρος για να κάνεις τέτοια κίνηση...
23/06 13:54  designer
Κύριε Δημόπουλε, όπως όλα τα άρθρα σας, έτσι και αυτό, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Θα σας παρακαλούσα να γράψετε περισσότερα για τα "αρνητικά ίδια κεφάλαια" των τραπεζών, ιδιαίτερα της Εθνικής, που θεωρείται η "καλύτερη" και "ασφαλέστερη" τράπεζα διαχρονικά. Μια τελευταία ερώτηση: Δεν είναι λογικό οι τράπεζες να έχουν "αρνητικά ίδια κεφάλαια"; Αφού ο ρόλος τους είναι να κυκλοφορούν το χρήμα και πάντα έχουν δάνεια μεγαλύτερα από τα κεφάλαια που έχουν διαθέσιμα; Ευχαριστώ.
23/06 14:50  Αναστάσιος Δημόπουλος
Τι άλλο να γράψω; Απλά μια ματιά χρειάζεται στον ισολογισμό. Δεν θεωρώ πως τίθεται θέμα επικινδυνότητος για τους καταθέτες εκτός αν αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη. Αλλά για τους μετόχους τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει.

Κάτι έχετε παρεξηγήσει. Άλλο τα άμεσα διαθέσιμα κεφάλαια (μετρητά) που είναι πάντα λιγότερα, άλλο τα συνολικά κεφάλαια και άλλο τα ίδια κεφάλαια.
24/06 12:31  dimknaf
@designe

Τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα πρέπει περίπου να ξεπερνούν το 10% του ενεργητικού.

Είναι πολύ ασχημα τα πράγματα για τις τράπεζες. Θα ρουφήξουν χρήμα από τους μετόχους και το ΤΧΣ μόνο και μόνο για να εξυγιανθούν. Αυτό που λέει ο κόσμος ότι οι τράπεζες είναι τζάμπα, είναι μπαρούφες. Οι πιο ακριβές μετοχές του ΧΑΑ είναι!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις