Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


China Medical Technologies και θεωρία αποτελεσματικών αγορών
1611 αναγνώστες
Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012
14:16

Η θεωρία ότι οι αγορές είναι αποτελεσματικές στο να ερμηνεύουν όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες για μια εταιρία και να αποτυπώνουν την κατάλληλη τιμή διδάσκεται εδώ και δεκαετίες σε όλα τα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με αυτή την θεωρία δεν μπορεί κάποιος να πετύχει καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τον κίνδυνο που αναλαμβάνει απλά γνωρίζοντας τις πληροφορίες που γνωρίζουν όλοι.

Βέβαια το ότι αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι εντελώς λάθος δεν φαίνεται να απασχολεί τους ακαδημαϊκούς. Παρακάτω περιγράφω ένα πρόσφατο σχετικά ακραίο παράδειγμα το οποίο μεταφράστηκε και σε πολύ κερδοφόρο επενδυτική κίνηση.

http://finance.yahoo.com/q?s=CMEDY

Η China Medical Technologies είναι μια κινέζικη εταιρία που έχει σταματήσει να πληρώνει τους τόκους στα ομόλογά της από το Δεκέμβριο του 2011 και δεν έβγαζε καμία ανακοίνωση. Επίσης οι πιστωτές της και οι μέτοχοι δεν μπορούσαν να έρθουν σε επικοινωνία με την διοίκηση. Λόγω αυτών των γεγονότων η μετοχή είχε διαγραφεί από το χρηματιστήριο του Nasdaq τον Φεβρούριο του 2012.

Τον Μάρτιο του 2012 μια πλούσια αμερικανική οικογένεια που ποτέ ξανά δεν είχε αναμιχθεί τόσο ενεργά με τα χρηματιστηριακά άρχισε να αγοράζει μετοχές της εταιρίας κατά βούληση . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής να φτάσει από τα $0,62 στα $12 μαζί και με την κάλυψη των θέσεων ανοικτών πωλήσεων. Τον Ιούνιο του 2012 έγινε γνωστό ότι οι ομολογιούχοι της εταιρίας είχαν καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση αναγκαστικής πτώχευσης. Όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ξέρει αυτή η οικογένεια που δεν το ξέρουν οι άλλοι.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία κατέληξα κι εγώ στο συμπέρασμα ότι η κίνηση της μετοχής είναι υπερβολική και πούλησα ανοικτά ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων που διαχειρίζομαι στα $8,50. Την ίδια μέρα η μετοχή ανέβηκε 40% και διπλασίασα την θέση κοντά στα $12. Δυο μέρες μετά η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έθεσε την μετοχή σε παύση διαπραγμάτευσης. Όταν η μετοχή άνοιξε ξανά, μετά από 15 περίπου μέρες, έπεσε 70%. Η λογική πίσω από την κίνηση ήταν σωστή και απλά έτυχε και ο χρονισμός να είναι τέλειος.

Σχόλια

01/08 12:36  dimknaf
Μπράβο σου Αναστάση που τα ξετρυπώνεις όλα αυτά...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις