Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Τιμή ΑΜΚ Εθνικής Τράπεζας αναλόγως πιθανού dilution
2205 αναγνώστες
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012
18:44

Κατά την παρουσία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι στις τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ η συμμετοχή του δημοσίου θα είναι πάνω από 90%. Αν λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα νούμερα περιλαμβάνουν και το 10% της συμμετοχής των ιδιωτών τότε το dilution, η αραίωση δηλαδή των παλαιών μετόχων, θα είναι μεγαλύτερη του ποσοστού του δημοσίου.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την τιμή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας για κάποια τελικά ποσοστά dilution.

Dilution Τιμή
91% 1,03
93% €0,79
95% €0,55
97% €0,32
99% €0,10

Αν ισχύσει αυτό που ειπώθηκε στην επιτροπή και σύμφωνα με τα παραπάνω νούμερα η τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σίγουρα θα είναι πολύ κοντά στο €1 και αρκετά πιθανά ακόμα χαμηλότερα.

Σχόλια

01/09 09:25  dimknaf
Καλημέρα Αναστάση, συμφωνώ μαζί σου.

Άπλα, όπως έχω ξαναπεί είναι σκανδαλώδες να περισσεύει αξία για τους παλιούς μετόχους όταν δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές να καλύψουν τις αυξήσεις. Δεν μπορεί για τράπεζες που έχουν αρνητικά κεφάλαια να επιβαρύνεται το δημόσιο και να παραμένει ποσοστό στους παλαιούς μετόχους.

Φυσικά δεν είμαι κατά της ανακεφαλαιοποίησης, αφού όντως τα 40δις θα πάνε κατά βάση στις τράπεζες και όχι τους μετόχους τους. Όντως σώνονται οι καταθέσεις και όχι οι μέτοχοι, που αν αγόρασαν ΕΤΕ στα 10&20€ δεν θα δουν τα χρήματα τους πίσω.

Το αν οι παλαιοί μέτοχοι παραμείνουν με το 10% ή το 5% ή 0%, ελάχιστα θα αλλάξει αυτό που θα έχουν το ΤΧΣ και οι νέοι μέτοχοι στην κατοχή τους. Τι 90%, τι 95% τι 100%?

Όμως τίθεται θέμα ηθικό εδώ. Και δεν υπάρχει κανένας όφελος και καμία ανάγκη να προστατευθούν οι παλαιοί μέτοχοι. Δυστυχώς, συμφέροντα έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν τις αποφάσεις.
01/09 13:17  Αναστάσιος Δημόπουλος
Κανονικά έχει τραβήξει πολύ το παραμύθι. Στην Κύπρο το τελειώσανε σε 2-3 μήνες.

Η τιμή της ΑΜΚ δεν αλλάζει και πολλά για αυτούς που αγόρασαν στα €10 αλλά αλλάζει πολλά για αυτούς που είναι short στο €1,50 για την τελειωτική βουτιά.
02/09 03:17  dimknaf
Συμφωνώ. Αν και είναι κυρίως πολιτικό το θέμα, πιστεύω πως στην Εθνική θα πάμε σε ΑΜΚ κάτω από το 1€.

Επίσης η τιμή της ΑΜΚ θα καθορίσει και την τιμή της μετοχής. Αυτό που σκέφτομαι είναι πως αν υπάρχουν προνόμια για τους μετόχους των νέων μετοχών (warrants) μήπως η τιμή στο ταμπλό μπορεί να είναι και πολύ χαμηλότερη, αφού οι επενδυτές θα προτιμούν τη συμμετοχή στην ΑΜΚ.

Δεν ξέρω ακριβώς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αλλά ποια είναι η άποψή σου επ' αυτού;
02/09 13:28  Αναστάσιος Δημόπουλος
Εγώ πιστεύω ότι ή θα μηδενίσει απότομα λόγω εξόδου από το ΕΥΡΩ ή θα μηδενίσει αργά και σταθερά λόγω νέων ζημιών στο άμεσο μέλλον. Ήδη η έκθεση της Blackrock είναι ανεπίκαιρη προς το θετικότερο. Άρα είτε warrants είτε CoCos είτε προνομιούχες δεν παίζει ρόλο.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις