Αναστάσιος Δημόπουλος - Value Investing
Επίτευξη απόλυτων αποδόσεων με την στρατηγική long/short equity
Λίγα λόγια για εμένα
Ονομάζομαι Αναστάσιος Δημόπουλος και είμαι επαγγελματίας επενδυτής/trader.


Άνοδος χρηματιστηρίων λόγω τυπώματος χρήματος
1582 αναγνώστες
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012
15:56

Τα χρηματιστήρια εκτοξεύτηκαν επειδή η FED αποφάσισε να αγοράσει κι άλλα ομόλογα τυπώνοντας χρήμα. Η άνοδος όμως του χρηματιστηρίου με αυτόν τον τρόπο δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία και δεν λύνει τα προβλήματά της. Θα χαρούνε μερικοί επειδή κερδίζουν από τις μετοχές τους και όλοι μαζί θα κλαίνε επειδή τα είδη πρώτης αναγκής θα ανατιμώνται συνεχώς και τα λεφτά που έχουν στην τσέπη τους θα αξίζουν λιγότερα.

Την περίοδο 2007-2008 το χρηματιστήριο με την καλύτερη απόδοση στο κόσμο ήταν αυτό της Ζιμπάμπουε όπως φαίνεται στο γράφημα με άνοδο κάποιες δεκάδες χιλιάδες τοις εκατό.

Αυτό όμως δεν είχε και μεγάλη σημασία μιας και την ίδια περίοδο οι τιμές των αγαθών στη Ζιμπάμπουε διπλασιάζονταν κάθε μια ημέρα όταν ο πληθωρισμός είχε αγγίξει το 79600000000%.

Κάτι τέτοιο είναι σχετικά δύσκολο να συμβεί με το δολλάριο ή το ευρώ. Το τύπωμα όμως χρήματος δεν προσφέρει απολύτως κανένα όφελος στην οικονομία και στο επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων. Έχει όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα, ότι ωφελημένοι είναι αυτοί οι λίγοι που έχουν πρώτοι πρόσβαση σε αυτό.

Σχόλια

16/09 08:44  dimknaf
Γενικά συμφωνώ αν μιλάμε για τον ακραίο βαθμό που έγινε στη Ζιμπάμπουε. Σε μικρότερο βαθμό μπορεί να ωφελήσει.

1.Αποφυγή αποπληθωρισμού
2.Μπορεί να βοηθήσει αν οι ονομαστικοί μισθοί δεν ανέβουν, στη μείωση του πραγματικού κόστους εργασίας και άλλων ανελαστικών
3. Μπορεί να επιτρέψει πιο εύκολα δημοσιονομική προσαρμογή
4. Μπορεί να ωθήσει την οικονομία να κινηθεί γιατί πλέον δεν συμφέρει να αφήνεις το χρήμα να λιμνάζει

Απλά απαραίτητο είναι να γίνει σε λογικό βαθμό και όχι για πολύ καιρό σε σημείο που να δημιουργήσει σπιράλ πληθωρισμού.

Όσο γίνεται με αντικυκλικό τρόπο, είναι καλό, και μπορεί να βοηθήσει ακόμα και την πραγματική οικονομία. Φυσικά από μόνο του δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Αλλά αν είχαν αυτή τη γνώση το 1930
θα είχαν αντιμετωπίσει το σπιράλ το αποπληθωρισμού...
16/09 14:05  Αναστάσιος Δημόπουλος
Γιατί ο αποπληθωρισμός είναι κακός; Ποιος το λέει;
16/09 21:42  dimknaf
Στη μακροοικονομία δεν ισχύει ότι στη μικροοικονομία. Το κίνδυνο αυτό δεν είχαν καταλάβει το 30'.

Χαμηλότερες τιμές δεν οδηγούν στην αύξηση της ζήτησης, αλλά οδηγούν τον κόσμο να κρατάει το ρευστό. Γιατί ανεβαίνει η αξία του χρήματος και πέφτει η αξία όλων των άλλων. Έτσι η όλο και χαμηλότερη ζήτηση πλήτει την οικονομία δημιουργεί απίστευτη ανεργία κ.ο.κ

Μικρός αποπληθωρισμός μπορεί να μην είναι τόσο βλαπτικός, αλλά καλύτερη είναι η αντικυκλική δράση όταν η οικονομία δεν αναπτύσσεται και η ανεργία καλπάζει. Όταν ο πληθωρισμός αρχίζει και αυξάνει πάλι να μπορείς να έχεις τη δύναμη να μαζέψεις το χρήμα και να μπορείς να τον μαζέψεις.
16/09 22:09  Αναστάσιος Δημόπουλος
Γιατί πρέπει να υπάρχει αύξηση ζήτησης;

Γιατί είναι κακό κάποιος να κρατάει το ρευστό;

Ποιος λέει ότι αυτά είναι άσχημα; Εμένα πάντως δεν μου φαίνονται άσχημα.

Μήπως οι θεωρίες όλως αυτών των "μεγάλων" οικονομολόγων είναι απλά θεωρίες και τίποτα άλλο;
17/09 16:55  dimknaf
Και όμως το θέμα το 30 αντιμετωπίστηκε όταν κατάλαβαν αυτό. Από τότε υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι πρέπει να γίνεται για να αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα. Έχουμε καταλήξει να δρούμε αντικυκλικά με το νομισματικό εργαλείο και το δημοσιονομικό

Καλύτερα λοιπόν είναι η Κεντρική Τράπεζα να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια;

Και τότε που οφείλεται ο φαύλος κύκλος του 30, και γιατί διορθώθηκαν όταν έγινε αντικυκλική παρέμβαση.

Η ιστορία έχει δείξει πόσο σημαντικό είναι για μια οικονομία το χρήμα να διολισθαίνει αργά μέσα από ελαφρύ πληθωρισμο. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις έχεις σοβαρά προβλήματα. Αν δεν μαζέψεις π.χ. τον πληθωρισμό από την αρχή, λειτουργούν οι προσδοκίες και έπειτα έχεις μεγάλο πληθωρισμό και ανεργία μαζί συν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία.

Σήμερα με το εύκολο τύπωμα, τον αποπληθωρισμό αν θες να τον αντιμετωπίσεις το κάνεις. Αν, όμως κάτσεις και τον κοιτάς θα διογκωθεί μέχρι του σημείου που η οικονομία να μη λειτουργεί και μόνο να δημιουργεί ανέργους.

Οκ είναι μια κουβέντα που δεν γίνεται σε λίγες σειρές. Σκέψου πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα για την Ελλάδα αν μπορούσε σε αυτή τη δύσκολη περίδο από το να κόβει μισθούς να το κάνει εμέσως μέσω πληθωρισμού. Πάλι θα φτωχοποιούμασταν αλλά δεν θα είχε γίνει όλη αυτή η αναταραχή και η οικονομία θα είχε ήδη αρχίσει να καθίσταται ανταγωνιστική.

Φυσικά επειδή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, δεν είμαι υπέρ της δραχμής, αλλά σε αυτό το συγκεκριμένο θα μας βοηθούσε
17/09 17:15  Αναστάσιος Δημόπουλος
Καλύτερα είναι να μην υπάρχει κεντρική τράπεζα που βγάζει από το μυαλό της ποιο είναι το σωστό επιτόκιο. Ας το αποφασίσει η αγορά μόνη της. Δεν έχει καμιά λογική βάση ότι το τύπωμα είναι καλύτερο από την στιγμή που η μόνη διαφορά έχει να κάνει με την ψυχολογία. Το τύπωμα τιμωρεί τους συνετούς που δεν σκορπάγανε και επιβραβεύει τους υπερχρεωμένους σε βάρος των άλλων.
17/09 19:40  dimknaf
Θεωρώ τον ευατό μου φιλελεύθερο, είμαι υπερ της ανοικτής οικονομίας, ενώ πιστεύω στην ευθύνη του ατόμου...

...αλλά χρειάζονται κανόνες και πρόνοια όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν. Σε ποιο βαθμό και πως; Είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Πάντως ειδικότερα για το θέμα που μιλάμε, φυσικά και θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει κάποια αρχή που να ρυθμίζει την κυκλοφορία του χρήματος.

Αυτορύθμιση υπάρχει και στη φύση... αλλά αν είμαστε υπέρ της πληρους αυτορύθμισης, τότε δεν χρειάζεται να έχουμε δικαστήρια, νόμους, κανόνες κτλ. Οι οργανομένες αγορές δεν πρέπει να απαιτούν ισολογισμούς, επιτροπές κεφαλαιαγοράς κτλ. Αγοράζεις μετοχή ακόμα και χωρίς ισολογισμό, χωρίς έλογχο. Το κρίμα στο λαιμό σου...

Καλό είναι να μη φτάνουμε και στο άλλο άκρο...
17/09 20:42  Αναστάσιος Δημόπουλος
Κανένα άκρο. Δεν υπάρχει ούτε μία απτή απόδειξη ότι ο καθορισμός των επιτοκίων ή η δημιουργία νέου χρήματος βοηθάει στην πραγματική ανάπτυξη.

Τα άλλα θέματα που γράφεις δεν είναι σχετικά με αυτό.
19/09 11:23  dimknaf
Κι όμως. Σε άπειρες κρίσεις η κατάσταση βοηθήθηκε από την υποτίμηση του νομίσματος. Αργεντινή, Ισλανδια, Μεξικό...

Είναι η έσχατη λύση προσαρμογής των μισθών σε επίπεδα που μπορεί να αντέξει η οικονομία χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
13 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Άρθρα για επενδυτικά και οικονομικά θέματα. Παραδείγματα long και short επενδυτικών κινήσεων.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις